havadurum

"Ruhsat çıkarsa 100 bin ton suyumuz yok olacak"

941

 Doğu Biga Madencilik San. Tic. A.Ş, Atikhisar’da Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Tesisi Projesi’ için Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı (GSMR) almak üzere Çanakkale Valiliğine başvuruda bulundu. CHP Çanakkale il Örgütü dün, konuyla ilgili açıklamada yaptı. Parti İl Binasında yapılan açıklamaya CHP YDK üyesi Serdar Soydan,  CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, CHP Belediye Meclisi CHP Grubu Başkanvekili Adnan Güler, CHP İl Genel Meclisi üyesi Hicri Nalbant, CHP Belediye Meclis üyesi İbrahim Can Ergun ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Öncelikle açıklamayı yapan İl Başkanı Güneşhan, kentin tek içme ve kullanma suyu olan Atikhisar barajının su toplama havzasında, Doğu Biga Madencilik A.Ş.  (ALAMASGOLD) tarafından Altın ve Gümüş işletmeciliği yapmak üzere yaklaşık 35 bin dekar alan ruhsatlandırıldığını söyledi.  Söz konusu alanda, sadece cevher çıkarmak amacı ile küçük ölçekli bir işletme için ÇED raporu alındığını ifade eden Güneşhan,  Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası ve Madra Dağı Kazdağı Belediyeler Birliği tarafından, Çanakkale İdare Mahkemesine iki ayrı ÇED iptal davası açıldığını davalara verilen ‘ret’ kararanın Danıştay tarafından bozulduğunu belirtti. Danıştay kararına rağmen Orman ve Su işleri Bakanlığı’nca ağaç katliamına devam edildiğini belirten Gümüşhan, şirketin İşletmeye geçmesi halinde, 10 yıllık işletme süresince yaklaşık 100 milyon ton suyun kirletilerek yok edeceğini vurguladı. Aynı zamanda CHP YDK üyesi Soydan ve İl Genel Meclisi üyesi Nalbant’ta konuya dair bilgilendirmede bulundular.

 
“Şirkete verilecek bir gram suyumuz da yoktur”
Açıklamasında Çanakkale’nin şirkete verecek suyu olmadığını ifade eden Güneşhan; Söz konusu şirket GSMR almak üzere Çanakkale Valiliğine başvuru da bulunmuştur.  Adı geçen şirketin İşletme ye geçmesi halinde, 10 yıllık işletme süresince yaklaşık 100 milyon ton su kirletilerek yok edilecektir. Bu miktar Atikhisar barajının yıllık su kapasitesinin tam iki katıdır. Yörede ve Atikhisar barajında bu ihtiyacı karşılayacak miktarda su bulunmamaktadır. Ayrıca içme ve kullanma suyumuz olan Atikhisar barajından, kirleterek yok etsin diye şirkete verilecek bir gram suyumuz da yoktur” dedi. 
 
“Sahadaki ağaç katliamını durdurunuz”
Çanakkale halkını yakından ilgilendiren ve hayati önem taşıyan bu konuda, Çanakkale Valiliğini göreve davet ettiklerini dile getiren Güneşhan; “Suyu olmayan Altın arama şirketine ‘Ruhsat’ vermeyiniz.  Yine Çanakkale Valiliğini göreve çağırıyoruz. Danıştay kararlarına rağmen, şirketin işletmeyi kuracağı sahadaki ağaç katliamını durdurunuz. Çanakkale halkının geleceği ile ilgili bu kadar önemli bir konuda, bugüne kadar seyirci kalan AKP İl Başkanlığını ve sayın Bülent Turanı göreve çağırıyoruz. Lütfen Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyunun yok edilmesine ve doğamızın kirletilerek katledilmesine seyirci kalmayınız. Çünkü havanın, suyun, çevrenin siyaseti olmaz. Hava-Su ve Çevre siyaset yapmıyor ve herkese eşit davranıyor. Özellikle iktidar partisinin İl Başkanı ve Milletvekillerini daha duyarlı davranmaya çağırıyoruz.
 
“Cumhuriyet Meydanı’nda toplanacağız”
Konuyla alakalalı olarak yapılacak Çanakkale halkı ile beraber basın açıklaması yapacaklarını ifade eden Güneşhan; “Bu konu da Cuma günü saat 10:00 da MYK Üyemiz, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız, Orman-İş Sendikasının yetkilileri ve bilim kurulu ile birlikte Atikhisar havzasında yerinde inceleme yapılacaktır. Son olarak, hiç bir siyasi ayrım yapmadan tüm yurttaşlarımızı, 20 Nisan Cuma günü saat 17.30’da Cumhuriyet meydanında Orman- İş sendikası ile birlikte yapacağımız basın açıklamasına katılarak içme suyumuza sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.
 
“Şirket suyumuzu elimizden alacak”
Güneşhan’ın ardından konuşan CHP YDK üyesi Soydan, şirketin Çanakkale halkının suyuna tamamen el koyacağını belirterek; “Akhisar’da bizim kullanmış olduğu bir su var. Bu suyu ya biz evimizde kullanacağız ya da altın işletmesi kullanacak. Eğer buna izin verilirse şirket bizim kullandığımız suya el koyacak önümüzdeki dönemlerde de Çanakkale halkı susuz kalacak” dedi.
 
“Asıl tehlike sudan öte o kirlettikleri su nereye gidecek”
Son olarak kirli suyun yeraltı sularını tamamen kirleteceğini ifade eden İl Meclis Üyesi Nalbant ise;  “Bu şirket bir süre önce Çan’ın kumarlar köyüne giderek  ‘buraya gölet yapalım, tarım alanlarınızı sulayın bizde maden ihtiyacımız olan suyu karşılayalım’ diyorlar. Başka köylerde teklif götürmüşler. Yani akılları sıra köylüleri kandırarak baraj yapıp, suyun tamamını alarak kullanacaklar.  Asıl tehlike sudan öte o kirlettikleri su nereye gidecek. Kirletilen su büyük ölçüde yeraltına karışacak, yeraltından da derelere, oralardan da baraj ve göletlere giderken, büyük bölümü de Atikhisar barajını kirletecek. Atikhisar sadece çaylardan derelerden değil, yeraltı sularından da besleniyor” dedi. 
(Eren Aşnaz - Seçkin Sağlam)
Paylaş