havadurum

"Sadaka değil haklarımızı alacağız"

1180

 DİSK Emekli Sen üyeleri emekli promosyonlarının 3 yıl banka şartına bağlanmasına karşı İskele Meydanı’nda basın açıklaması yaptılar. Açıklamaya DİSK Emekli Sen üyelerinin yanı sıra,  CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Emek Partisi, TKP, DİSK Genel İş Yönetim Kurulu ile diğer sendika, STK temsilcileri de destek verdiler. Yapılan açıklamada, bankaların çalışan maaşlarını ödemek için sıraya girdiğini belirten emekliler, 2007 yılında çıkan genelge ile bankaların kurumlara verdikleri promosyonun 2/3`ü maaş alana, 1/3`ünün kuruma verileceğini belirttiler. Emeklilere verilen promosyonun emeklinin üç yıl bankadan maaş alması şartına bağlanmakta olduğunu belirten emekliler; “Promosyon ücreti sadakadan öteye geçmemektedir” dediler. “2017 yılında `Emeklilere promosyon hakkı müjdesi` diye duyurdukları promosyon hakkımızın biz emeklilere değil; ülkemizin kumar oynayan bu sisteminin finans ayaklarına, sistemin işlemesi için kızıştırılan rekabette at koşturanlara verilen bir başka müjde haline gelmiştir” ifadelerini kullanan emekliler; “Promosyon, sadaka değil haktır, haklarımızı alacağız" dediler. 

Emekliler açıklamalarında; “Türkiye`de önceki yıllarda bankalar, çalışanların maaş ödemelerini alabilmek için bir yarışa girdiler. Bu yarışta esas olan, çalışanlar ile işverenlere verilen promosyon miktarıydı. Bu kapsamda özellikle kamu kurumlarında yaşanan düzensizlikler nedeniyle 2007 yılında bir genelge çıkartılmış ve promosyon ödemesine ilişkin esaslar belirlenmiştir. Buna göre; bankaların kurumlara verdikleri promosyonun 2/3`ü maaş alana, 1/3`ü ise kuruma verilecekti. Genelgenin yayınlamasının üzerinden on yıl geçince kadar ise bir kamu kurumu olan ve 13 milyon emeklinin işvereni konumunda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu gerekli çalışmaları yapmamış ve emeklilere promosyon ödenmesini sağlamamıştı. Bugün emeklilere verilen promosyon ise emeklinin üç yıl bankadan maaş alması şartına bağlanmakta ve sadakadan öteye geçmemektedir” dediler.  
“Siyasiler, promosyonu çalışan ve emeklilerin hakkı olarak görmüyor”
Siyasilerin promosyonu çalışan ve emeklilerin hakkı olarak görmediği belirtilen açıklamada; “Bizler bu ülkenin 13 milyonunu oluşturan emeklileriyiz. Yıllarca bu ülkenin ekonomisine hizmet etmiş emekçileriz. Geçmişte insanca çalışma koşulları için verdiğimiz kararlı mücadeleyi şimdi insanca yaşamak için vermeye devam eden yurttaşlarız. 13 milyon emeklinin, maaşlarımızın geçimimizi sağlamaya, insanca bir yaşam sürmeye elverişli olmadığı açıktır. Biz emeklilerin kredi kartlarına yüklenmeden, o bankadan alıp bu bankaya yatırıp nasıl ay sonunu getiririz diye düşünmeden geçmeyen bir günümüz dahil olmamıştır. Ne var ki, sadece seçim öncesi akıllarına geldiğimiz siyasilerin, 2017 yılında `Emeklilere promosyon hakkı müjdesi` diye duyurdukları promosyon hakkımızın biz emeklilere değil; ülkemizin kumar oynayan bu sisteminin finans ayaklarına, sistemin işlemesi için kızıştırılan rekabette at koşturanlara verilen bir başka müjde haline gelmiştir. Açıktı ki, siyasiler promosyonu çalışan ve emeklilerin hakkı olarak görmemektedir” dediler.  
“Promosyon hakkımızı alacağız”
Taleplerini ileten emekliler; “Emeklilerin maaş vereni olarak SGK`nın ve teklif verecek olan bankaların oturacağı promosyon pazarlığı masasında, 13 milyon emekliyi temsilen Sendikamızın bulunması; bu masada alınacak kararın her bir emekliye asgari ücretten az olmamak üzere en az bir maaş tutarında promosyon ödenmesinin karar bağlanması gerekmektedir. Emekliler sendikası olarak bizlerin içinde yer alacağı bir komisyon kurulmaz ve taleplerimiz yerine getirilmezse; biz emekliler için emeklileri bağlayan ancak emeklileri temsil etmeyen bu sözleşme hükümsüz sayılacaktır. Böyle bir durumda emekliler olarak bizler, ülkemizde faaliyet gösteren ve şimdiden rekabet yarışına başlamış olan bankalarla görüşüp; taleplerimizin altında olmayacak şekilde promosyon hakkımızı alacağız. Biz emeklilerin popülist, söylemlerinize, içi boş vaatlerinize ve dahası müjde diye verdiğiniz sadakanıza karnımız tok. Haklarımız var, alacağız. Fabrikalarda, şantiyelerde, tarlalarda çalışma hayatının her alanında ömrümüzü sizler oturduğunuz yerden spekülatif kazançlarınıza kazanç ekleyin diye harcamadık. Promosyon, sadaka değil haktır, haklarımızı alacağız" dediler.
(Eren Aşnaz)
Paylaş