havadurum

"Sadaka zammına karşı alanlardayız"

634
Kamu emekçileri artan enflasyon karşısında verilen zamları protesto etmek amacı ile 14 Ocak 2022 Cuma günü saat 13:00`de İskele Meydanı`nda bordro yakma eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirilecek. KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, TÜİK enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı ve temel tüketim ürünlerine yapılan zamların devam ettiğini belirterek düzenlenecek eylemle ilgili açıklama yapdı. Hacımusalar açıklamasında; "Tek adam rejimi TÜİK`in çarpık rakamlarını maaş artışlarımızı baskılamanın bir aracı olarak kullanma politikasını ısrarla sürdürmektedir. Son olarak 3 Ocak`ta toplanan kabine toplantısından 6 milyon kamu emekçisine ve emekliye %2,5 oranında maaş artışı dayatması çıkmıştır. Yaşadığımız gerçek enflasyon yıllık %80`i aşmıştır. Buna rağmen TÜİK verilerinde enflasyon yıllık %36,08, son altı aylık enflasyon ise %25,5 olarak gösterilmiştir. Bu çarpık verilerden hareketle, 5. Dönem "toplu sözleşme" gereği 2021`in ikinci altı aylık dönemi için maaşlarında %3 artış yapılan kamu emekçileri için %22,5 enflasyon farkı ortaya çıkmıştır" dedi. 
 
"Gerçek enflasyonun çok altında maaş artışı yapıldı"
Kamu emekçilerine gerçek enflasyonun çok alında bir artış zammı yapıldığını belirten Hacımusalar; "Bu durumda kamu emekçilerinin maaşlarında; TÜİK verilerine göre %22,5 olan altı aylık enflasyon farkına Ocak 2022 için %5 olan "satış sözleşmesi" artış oranını %7,5`a çekmek sureti ile artış yapılması, yani yaşanan gerçek enflasyonun yarısının bile altında kalan bir artış yapılması, %2,5`luk artışın "refah payı" olarak gösterilmesi büyük bir aldatmacadan ibarettir. Haftalar boyunca "ek zam", "ek zam için ek protokol" vaatleri ile oyalanan milyonlarla dalga geçercesine yapılan "sadaka zammı" dayatmasını kabul etmek mümkün değildir" dedi. 
 
"Zamlar devam ediyor"
Enerji başta olmak üzere zamların gelmeye devam ettiğini belirten Hacımusalar; "Tüm veriler 2022`nin ilk saatlerinde elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan fahiş zamların başta temel tüketim maddeleri olmak üzere tüm ürünlere yansımaya devam ettiğini dolayısıyla hayat pahalılığının önümüzdeki günlerde daha da artacağını göstermektedir. Bu koşullarda hükümetin 2022 yılı için %5 enflasyon hedefi belirlemesinin hiçbir karşılığı kalmamıştır" dedi.
 
"Emekçiler alanlara çıkacak"
Hacmusalar açıklamasında son olarak; "Bu çerçevede: Konfederasyonumuz KESK tarafından; hükmünü yitirmiş toplu sözleşmenin derhal yenilenmesi, maaşlarımızda yaşanan buharlaşmanın insanca yaşamaya yetecek bir ücret ile telafi edilmesi temel talepleriyle 14 Ocak 2022 Cuma günü saat 13:00`de İskele meydanında Bordro Yakma Eylemi-Basın Açıklaması gerçekleştirilecektir. İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenli gelecek-güvenceli iş mücadelemizi yükseltmek için sendikaları, siyasi partileri, dernekleri eylem ve etkinliğimize destek vermeye davet ediyoruz" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş