havadurum

"Sarmaşık'ın ölümü şüphelidir, ölmeyi hak etmiyoruz"

925
Komando Tugayı Komutanlığında görev yapan Piyade Er Caner Sarmaşık`ın 29 Nisan günü nöbeti esnasında intihar ettiği belirtilmiş, konu meclis gündemine taşınmış ve Sarmaşık`ın komutanın tehtid ve etnik kimliğinden dolayı aşağılanmalar sonucunda intihar ettiği iddiaları yer almıştı. Sosyal Dışlanmayı ve Ayrımcılığı Önleme Derneği Başkanı Hüseyin Çay, Sarmaşık`ın şüpheli, intiharı ile ilgili açıklamada bulundu. Sarmaşık`ın vatani görevini yerine getirdiğini belirten Çay, Sarmaşık`a bölük komutanı tarafından eline kağıt verilerek sürekli ezberletmeye çalışarak "Şopar, sana şehit olma gururunu yaşatmayacağım, Türkiye`ye bu gururun gitmeyecek, sen ancak teneke çalarsın oynarsın" gibi tehditler ile üzerinde psikolojik baskı yaratıldığını söyledi. Çay açıklamasında "Askerimizin hakaretler sonucu bu dünyada gitmesi bizim çizgimizdir. Ölmeyi hak etmiyoruz, yok olmak değil bizim bu dünyaya geliş amacımız" dedi. 
 
"Komutanı aşağılama ve tehditlerle psikolojik baskı yaratmıştır"
Çay konuyla ilgili açıklamasında; "Ailevi sorumluluklarını yerine getirmemiş olabilir, eğitimini tamamlamamış olabilir ama Roman şehidimiz Caner Sarmaşık vatani görevini yerine getirmiştir. Gönüllü olarak gittiği Suriye`de vatanı için şehit olma gururunu ailesine yaşatma sorumluluğunu üstlenen kardeşimiz Caner Sarmaşık`ın, komutanı tarafından tehdit ve etnik kimliğinden dolayı aşağılanmalar sonucunda intihar haberi Türkiye`nin dört bir yanına yayıldı. Okuma yazma bilmeyen ve sadece giydiği üniformanın sorumluluğunu bilen şehidimiz Caner Sarmaşık`a bölük komutanı tarafından eline kağıt verilerek sürekli ezberletmeye çalışılmış ve ezberleyemeyen şehidimize sürekli "Şopar, sana şehit olma gururunu yaşatmayacağım, Türkiye`ye bu gururun gitmeyecek, Sen ancak teneke çalarsın oynarsın" gibi tehditler ile üzerinde psikolojik baskı yaratmıştır. Öte yandan bölük komutanı tarafından başka tehditlere maruz kaldığı ortaya çıkmıştır" dedi. 

"Sarmaşık`ın ölümü şüphelidir"
Roman vatandaşı Kırklarelili Caner Sarmaşık`ın ölümünün şüpheli olduğunu belirten Çay; "Sarmaşık, ailesini arayarak `bu komutan benim üzerime çok geliyor ne yapacağımı bilemiyorum` diyor. Mahalledeki arkadaşları herhangi bir sorunu olmadığını beyan etmiştir. Ailesi ise bölük komutanı tarafından sürekli etnik kimliğinden dolayı hakarete maruz kaldığını belirtmiştir. Askerlik sonrası sevdiği kızı isteme planları yapan biri ve ayrıca solak olan biri nasıl olurda kalbine sıkarak bu dünya ile ilişkisini kesebilir. Resmi kaynaklar `intihar` diyor. Sayın milletvekilimiz Özcan Purçu`nun beyanına göre ise "hukuki süreci başlatacağı, bu intihar değildir" diyerek CHP olarak olayın takipçisi olacağını bildiriyor" dedi. 
 
"Masa örtüsünü çekelim ve bitsin bu ayrımcılık"
Yetkilileri göreve davet eden ve `Roman vatandaşları bu ülkede kaçıncı sınıf?` sorusunu yönelten Çay; "Milli Savunma Bakanlığımızı Sosyal Dışlanma ve Ayrımcılığı Önleme Dernek Başkanı olarak bölük komutanını görevden almaya davet ediyoruz. Milli Savunma Bakanlığı Askerimize şehitlik unvanı vermiş ve olayı araştırmak için adli ve idari tahkikat başlatmıştır. Tahkikat sonucu kamuoyuna paylaşılacaktır. Roman vatandaşları bu ülkede kaçıncı sınıf? Söyleyin. İçinizdeki gizli Roman vatandaşlara duyduğunuz kini kusun. Kusun da bizde masa örtüsünü çekelim ve bitsin bu ayrımcılık. Dernek Başkanı olarak soruyorum. Ölmemiz mi gerekiyor? Eğildikçe ezilmemiz mi gerekiyor? Bu ülkede evsiz kalıyoruz, ötekileştirilerek yalnız kalıyoruz, hakaretler ile gururumuzu ve onurumuzu kaybediyoruz. Bu ülkede yalnız değiliz. Sahip çıkılmaya da ihtiyacımız yok. Askerimizin hakaretler sonucu bu dünyada gitmesi bizim çizgimizdir. Ölmeyi hak etmiyoruz, yok olmak değil bizim bu dünyaya geliş amacımız. Esas olan şudur ki: Yeryüzünde yaşayan herkesi haklarının olduğunun bilinmesi ve saygı gösterilmesidir. Yoksa Anayasamızda, uluslararası sözleşmelerde ve kanunlarda herkesin eşit olduğunu ve aynı haklara ve hürriyete sahip olduğunun, vatandaşlar arasında ayrımcılık yapılmayacağının ve tam eşitliğin esas olduğu ifade edilmiştir. Pratik hayatta uygulanması elzemdir uygulanmaması ise sorundur. Eşit yurttaşlık ve eşit muamele görme hakkını herkes benimsemelidir" ifadelerini kullandı.
(Eren Aşnaz)
Paylaş