havadurum

"Satışlar yüzde 50 düştü"

1051
Pandeminin ardından tedbir amaçlı ara verilen yüzyüze eğitim hala yapılamıyor. Okulların kapalı olması nedeniyle ise okullara bağlı olarak çalışan kırtasiye, servis, özel yurt ve okul kantin işletmecileri gibi birçok farklı sektör sahipleri ve çalışanları zor günler geçiriyor. Okullara bağlı sektörlerde, yaşanan krizden Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon vatandaşın doğrudan etkilendiği düşünülüyor. Çanakkale`de de okulların kapalı olmasından dolayı özellikle kırtasiyeciler kepenk indirme noktasına geldi. Gazetemize konuşan kırtasiye esnafı, geçtiğimiz yıldan bu yana satışların en az yüzde 50 oranında düştüğünü ve işlerin neredeyse durma noktasına geldiğini ifade ettiler...
"Geçen seneye göre satışlarımız yüzde 50 düştü"
Halil Sağlam (Step Kırtasiye): Geçen seneye göre satışlarımız yüzde 50 düştü. Kitap satışları da yüzde 50 düştü. Kırtasiyecilerin işi zor... Böyle giderse kırtasiyeler kapanmak zorunda kalır. Geçen seneden beri fiyatların üzerine en az yüzde 25`ten fazla zam da geldi. Okullar kapalı olduğu için gelen öğrenci yok. Resim dersi, müzik dersi yok... Çanta, kalem kutu alan yok... Belki elimde 10 bine yakın kalem var ama satamıyoruz. 
"Covid-19 virüsünden dolayı sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz"
Uğur Abidin Değirmenci (Birlik Kırtasiye): Okulların kapanması birçok sektörde olduğu gibi kırtasiye sektörüne de büyük bir darbe yaptı. Geçen sene ile bu sene arasında işleri kıyaslar isek satışlarda yüzde 50 bir azalma var. Devletin izlediği politika yanlış gibi. Haftasonları kırtasiyeleri kapanması, AVM`lerde kırtasiye satışlarının devam etmesi bizleri etkiledi. Covid-19 virüsünden dolayı sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz. Tabi insanlar değişik arayışlara girdi. İnternet satışlarının yükselmesi perakende satışları etkiledi. Okulların 15 Şubat`ta açılacağı söyleniyor, inşallah açılır. Umarım yeniden normale döner, bu hastalık illetinden kurtuluruz hayatımıza devam ederiz. Perakende satışlarda yüzde 50-60 civarı düşüş var. İşyerlerinde satışlar azaldı ama internet satışlarında yükselmeler var. 
"Bu sene kırtasiye sektörü hiç yok diyebiliriz"
Burak Gün (Özgür Kırtasiye&Dağıtım): Tabi ki pandemi satışlarımızı etkiledi. Okulların kapalı olmasından dolayı öğrenciye birebir ulaşamıyoruz. Öğrenci de kitap konusunda çok istekli değil. Velilerin de bu noktada bir etkisi var. Öğrenciler ve veliler bir tatil moduna girdi. Tüm bu etkenler sonucu satışlarımız kitap ve kırtasiye konusunda da yüzde 50 düştü. Kırtasiye zaten hemen hemen hiç yok gibi. Her sene olduğu gibi bu sene başında da yüklü kırtasiye malzemesi aldık ama bu sene kırtasiye sektörü hiç yok diyebiliriz; yüzde 50`den daha fazla bir düşüş var.
(Atakan Alkış)
Paylaş