havadurum

"Şehirlerarası yolculuklar izne tabi yapılacak"

730

 Coronavirüs salgını tehdidi artarken, önlemler de daha sıkı bir şekilde alınıyor. Salgın kapsamında İl İdare Kurulu toplantısı yapılarak alınan kararlar açıklandı. Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, Belediye Başkanı, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı, İl İdare Kurulu Üyelerinin katılımı ile yapılan toplantıda bugüne kadar alınan tedbirlere vatandaşların en üst seviyede riayet etmeleri ve zorunlu haller dışında evlerinden çıkmamaları hususu görüşüldü. Kararlar kapsamında şehirlerarası yolculukların izne tabi olduğu belirtilerek; “İller arası hareketliliğin en aza indirilmesi amacıyla şehirlerarası yolcu taşımacılığı 28.03.2020 günü saat 17:00’den itibaren izne bağlanmıştır” denildi. Açıklamada, yolculuk yapacak vatandaşların listelerinin gidilecek ildeki Valiliklere iletileceği ifade edildi.  Toplantı ile ilgili yapılan açıklamada;  “İl İdare Kurulu, Koronavirüs Salgını kapsamında alınan tedbirlerin en etkili şekilde uygulanması, bugüne kadar alınan tedbirlere vatandaşlarımızın en üst seviyede riayet etmeleri ve zorunlu haller dışında evlerinden çıkmamaları hususu görüşülmek üzere Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, İl İdare Kurulu Üyeleri ve İl Belediye Başkanı, İl Emniyet Müdürü ve İl Jandarma Komutanının da katılımlarıyla toplanarak aşağıdaki kararlar alınmıştır” denildi. 

Düzenlenen toplantıda alınan kararlar şu şekilde sıralandı;     

“1- Çanakkaleli vatandaşlarımızın Çanakkale’de kalmaları ve Koronavirüs Salgını kapsamında alınan tedbirlerin en etkili şekilde uygulanması için bugüne kadar alınan tedbirlere vatandaşlarımızın en üst seviyede riayet etmeleri esastır. Ancak tedavi ihtiyaçları nedeniyle doktor kararı ile sevk edilen, birinci derece yakınları vefat eden ya da ağır hastası olanlar ile özellikle son 15 gün içerisinde Çanakkale’de kalacak yeri bulunmayan vatandaşların şehirlerarası yolculuk yapması il merkezi ve ilçelerde Valilik ve Kaymakamlıklarca kurulan Seyahat İzin Kurulunun izni ile gerçekleştirilmesine. 2- İller arası hareketliliğin en aza indirilmesi amacıyla şehirlerarası yolcu taşımacılığı 28.03.2020 günü saat 17:00’den itibaren izne bağlanmıştır. 3-  İl, İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca alınan tedbirleri vatandaşlarımızın en üst seviyede riayet etmeleri ve zorunlu haller dışında sosyal hareketlilikten uzak durmaları ve bu hususta denetimlerin Kaymakamlıklar, kolluk kuvvetleri ve yerel yönetimler tarafından uygulanmasına. 4-  Otobüs terminalinde yolcu giriş ve çıkış kontrollerinin sağlanması için Seyahat İzin Kurulunun Kamu görevlisi başkanlığında, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Belediye Başkanlığı, Şoförler Odası ve Otogar Yetkilisinden oluşturulmasına, bu Kurul tarafından iller arası seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşların başvurularının değerlendirilerek uygun görülen talepler için seyahat güzergahı ve süresini de içerecek şekilde “Şehirlerarası Otobüs Seyahat İzin Belgesi” düzenlenmesine.   5- Seyahat İzin Kurulunca Şehirlerarası Otobüs Seyahat İzin Belgesi verilenler tarafından yapılan başvuruların dikkate alınarak Otobüs Seferi Planlamasının yapılması ve ilgililere bilgi verilmesine. 6- Seyahat etmesine izin verilen otobüslerdeki yolcuların ve personelin sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla otogar çıkışlarında sağlık kontrol noktaları oluşturulacak, yolcuların sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra otobüs seyahatine başlatılmasına. 7- Seyahat İzin Kurulunca, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşların listesi, telefonları, gidecekleri yerlerdeki adreslerini belirtilen yolcu listelerinin gidilecek ildeki Valiliğe bildirilmesine. 
8- Valiliklerce İlimize gelecekleri bildirilen yolcuların İl girişinde kontrollerinin gerçekleştirilmesi, karantinaya alınmasını gerektirecek bir durumun tespiti halinde ilgili kişilerin 14 gün süre ile karantinaya alınması, karantinaya alınmayanlar arasında 14 gün süre ile gözlem altında kalmaları gereken vatandaşlara evlerinde kalmaları hususunun tebliğ yapılması ve alınan kararlara uyulup uyulmadığının ilgili kurumlarca koordineli olarak sürekli kontrol edilmesine. 9- Bu süreçte otogarda görev yapacak tüm personelin İl Sağlık Müdürlüğünce sağlık kontrolünün yapılmasına. 10- Bu süreçte otobüs firmalarının şehir içi servis hizmetlerine izin verilmemesine. 11- Açık tutulmasına izin verilen ticari işletme, şirket, fabrika vb. müesseselerde gerek çalışanların gerekse müşterilerin arasında sosyal mesafenin yeterince uygulanması noktasında işletme sahipleri ve varsa güvenlik görevlilerince tedbir alınmasına. 12- Kolluk Kuvvetlerince, Yerel Yönetimlerce ve Muhtarlıklarca vatandaşlara kurallara uyulması ile ilgili uyarı anonslarının sıklıkla yapılmasına. 13- Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personel ile esnek çalışma sistemine geçilmesine. 14- 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımıza evde kalmaları konusunda getirilen tedbirlerin Kaymakamlıklar, kolluk kuvvetleri, yerel yönetimler ve muhtarlıklar tarafından sıkı takip edilmesi, bu konuda il ve ilçelerde oluşturulan Vefa Sosyal Destek Gruplarına tüm kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları tarafından destek olunmasına, oy birliği ile karar verilmiştir.” 
(Haber Merkezi)
Paylaş