havadurum

"Şeker fabrikalarını satmak vatanı satmaktır"

760

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından şeker fabrikalarının satışına karşı, 7 Nisan Cumartesi günü Çorum’da  ‘Şeker Vatandır Satılamaz`  mitingi yapıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıdaroğlu’nun öncülüğünde yapılan mitinge, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek ile Çanakkale Milletvekili Bülent Öz de katıldı. Şeker fabrikalarının satılması ve gerçekleşen mitingle ilgili düşüncelerini paylaşan Milletvekili Erkek, Cumhuriyet’in bütün eserlerini satmaya çalışan bir hükümetle karşı karşıya olduklarını dile getirdi. Hükümetin iç ve dış borçlar sebebi ile faiz lobilerine teslim olmuş vaziyette olduğunu ifade eden Erkek; “Milletimizin vergileri faizlere gidiyor” dedi. Şeker fabrikalarının zarar etmediğini, nişasta bazlı şekerin kullanılması için bilinçli olarak zarar ettirildiğini vurgulayan Erkek,  tüketicilerin doğal şeker pancarından üretilen ürünleri tüketmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin üretmeyen bir ülke haline getirilmek istendiğini dile getiren Erkek; “Türkiye’nin satılmak istenen şeker fabrikalarının olduğu her ile gittik. Orada üreticilerle sendikalarla, fabrikada çalışanlarla, halkla bir araya geldik. Bu hükümetin, bu saray rejiminin gerçek yüzünü mutlaka göstereceğiz” dedi. Aynı zamanda CHP Milletvekili Bülent Öz’de fabrikaların zarar ettirildiğini belirterek; “Şeker fabrikalarını, sattırmayacağız!” açıklaması yaptı. 

“Emeğin üretimin mitingindeydik”

İlk olarak Cumhuriyetin bütün değerlerini, eserlerini satarak ayakta kalmaya çalışan bir saray rejimi ile karşı karşıya olduklarını belirten Erkek; “Bugüne kadar Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Adnan Menderes, Bülent Ecevit, Demirel, Özal hepsi bu memlekette şeker fabrikaları kurdular. Şeker fabrikalarını satan bir tek Erdoğan var. Çünkü artık kasada para kalmadı, her şeyi satıyorlar. Varlık Fonu’nda bu ülkenin değerlerini ipotek ettirip, para bulmaya çalışıyorlar. Onun için ‘Şeker Fabrikaları Vatandır, Vatan Satılamaz’ sloganı ile Çorum’da çok coşkulu bir miting yaptık. 20 binin üzerinden insanla Çorum Meydanı tıklım tıklım doluydu. Meydanın etrafındaki camiler, sokaklar tıklım tıklım doluydu. Şeker fabrikası çalışanları oradaydı, Şeker İş Sendikası oradaydı, Çorumlular oradaydı, çevre illerden gelenler vardı. Çünkü bu bir emeğin üretimin mitingiydi” dedi. 
 
“Hükümet sermayeye teslim oldu”
Şeker pancarının ülke için çok önemli, stratejik bir ürün olduğunu ifade eden Erkek; “Rize’nin çayı nasıl stratejikse, Karadeniz’in fındığı, Zonguldak’ın kömürü nasıl stratejik ise Anadolu’nun da şeker pancarı stratejik bir üründür ve Anadolu’nun her yerinde üretilebilmektedir. Şeker pancarı aynı zamanda oksijen, temiz hava, üretim demektir. Biz, CHP olarak uluslararası Cargill Şirketi ile Bursa’da mücadele ederken, davalar açıp kazanırken, ‘ki biliyorsunuz Cargill, AKP Hükümetinden de destek alarak Bursa’da birçok olumsuz işlere imza attı’. Şimdi ise hükümet KARGİL’e teslim olmuş durumda. Şu andaki hükümet Londra merkezli bir avuç sermayedara faizciye teslim olmuş durumda. Dış ve iç borçlar sebebi ile çok büyük faizler ödüyoruz. Milletimizin vergileri faizlere gidiyor. Bunu için her şeyi satmaya çalışan bir iktidar ile, bir Saray Rejimi ile karşı karşıyayız. Her şeyi ithal ederek ve hiçbir şey üretmeyerek hiçbir ülke kalkınamaz” dedi.
 
“Yerli ve milli olsalar şeker fabrikalarını satmazlar”
Şeker fabrikalarının zarar etmediğini, bilinçli olarak zarar ettirildiğini vurgulayan Erkek; “Birçok yerde fabrikalar kapatıldı. Ancak o fabrikaların Genel Müdürleri, Müdür Yardımcıları, işçileri vardı. Fabrikalar kapalı olduğu halde onlara ücretleri ödenmeye devam edildi. O bölgede yetişen şeker pancarları kamyonlarla, nakliyelerle başka fabrikalara taşındı. Doğal olarak bilinçli bir şekilde bir zarar ortaya çıkartıldı. Şeker fabrikalarının zarar etmesi mümkün değildir. Bu fabrikalar maalesef peşkeş çekiliyor. Böyle bir anlayış ile karşı karşıyayız. Bu anlayış ‘yerli ve milli’ olamaz. Yerli ve milli olsalar şeker fabrikalarını satmazlar. Yerli ve milli olsalar Man adasında şirketler kurdurmazlar. Şeker fabrikaları bu toprakların, Cumhuriyetin kaleleridir. Son derece stratejiktir” dedi.
  
“Biz, şeker pancarından üretilen şekeri tüketmeliyiz”
Nişasta bazlı şekeri sattırabilmek için fabrikaların satılmak istendiğini ifade eden Erkek; “Nişasta bazlı şeker sağlığa son derece zararlıdır. Birçok gelişmiş ülkede yasaklanmıştır. Biz şeker pancarından üretilen şekeri tüketmeliyiz. Nişasta bazlı şekerin kullanıldığı ürünleri kesinlikle satın almamalıyız. Tüm tüketiciler ayağa kalkmalı ve itiraz etmeli. Eğer bir üründe nişasta bazlı şeker kullandıysanız, o ürünün üzerine bunu muhakkak yazmak zorundasınız. Çünkü ‘ben onu almayacağım. Ben Anadolu’nun, bu toprakların ürettiği doğal şeker pancarı ile üretilen şekerin kullanıldığı ürünleri alacağım’ diyerek üreticilerin bu konuda itiraz etmesi lazım” dedi.
 
“Sürekli borç alırsanız emir altına girersiniz”
Nişasta bazlı şekerin önünü açmak için, şeker fabrikalarının satılmasını ülkeye ihanet olarak nitelendiren Erkek; “O işçiler, üretici, esnaf ne olacak. Maalesef faiz lobilerine teslim olmuş bir hükümet ile karşı karşıyayız. Sürekli borç alırsanız emir altına girersiniz, bağımsız olamazsınız. İçeride yerli milli nutukları atarsınız ancak dışarıda size emir verirler. İşte, 20 milyar dolar gibi çok yüksek bir maliyet ile Rusya’ya nükleer santralinizi yaptırmak zorunda kalırsınız. Üstelik teknolojiyi transfer etmeden, Nükleer Santral transferini, teknolojisini öğrenmeden, almadan bunu yapmak zorunda kalırsınız. Şeker fabrikalarını satmak zorunda kalırsınız” ifadelerini kulandı. 
 
“Stratejik ürünlerimizi yok ettiler”
Türkiye’de tarımın bitirildiğini dile getiren Erkek; “Dünyada Anadolu’nun ürünü olan mercimeği iptal ediyorsunuz. Samanı bile iptal eden bir ülke. AKP 2002’de iktidar olduğunda biz tarımda kendi kendimize üretebilen dünyada ki 7 ülkeden biriydik. Biz tüm Ortadoğu’ya canlı hayvan, et ithal ediyorduk. Stratejik ürünlerimiz vardı, hepsini yok ettiler. Bugün Sudan’da tarım yapmak için 780 bin arazi kiralıyorlar. Sanki bu ülkenin toprakları, araziler, işçisi, çiftçisi yok” dedi.
 
“Gerçek yüzünü göstereceğiz”
Son olarak Türkiye’yi üretmeyen bir ülke haline getirmek istediklerini söyleyen Erkek;  “O yüzden bu konuda büyük bir sorumlulukla hareket ediyoruz Türkiye’nin satılmak istenen şeker fabrikalarının olduğu her ile gittik. Orada üreticilerle sendikalarla, fabrikada çalışanlarla halkla bir araya geldik. Bu hükümetin, bu saray rejiminin gerçek yüzünü mutlaka göstereceğiz” dedi.
  
“Sattırmayacağız”
Gerçekleşen mitinge katılan CHP Milletvekili Bülent Öz de açıklamada bulunarak; “Kendi kendine yeten ülke konumundan, AKP tarafından kendi üretebildiğimiz ürünlerin ithal edildiği ve fabrikaların zarar ettiği yalanıyla yine AKP eliyle fabrikaları satılan ülke konumuna geldik. Şeker fabrikalarının zarar etmediğini, zarar ettirildiğini biliyoruz. Sattırmayacağız” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş