havadurum

"Sıcaklar devam ederse, tezgahta balık bulunmaz"

1928

"Hava bu kadar sıcak olmaya devam ederse palamut sezonu bitti demektir"

Koronavirüs salgını sebebiyle balıkçılar, geçtiğimiz av sezonunu normalinden daha erken bir tarihte kapatmak zorunda kalmıştı. 1 Eylül`de av sezonunun tekrar başlamasıyla palamut, hamsi, sardalye, kefal gibi balıklar tezgahlardaki yerlerini almaya başlamıştı. Geçtiğimiz hafta tezgahlarda tanesi 15 liradan satılan palamut, bu hafta 25 liradan satılmaya başladı. Çanakkaleli balıkçı Kemal Dinçer, özellikle palamut fiyatlarının 1 hafta gibi bir sürede neredeyse iki katına çıkmasının sebebini olumsuz hava koşullarına bağladı. Dinçer, "Hava sıcaklıkları böyle, bu kadar sıcak olmaya devam ederse balıkçı tezgahlarında bu sezon palamut görmek zor olur yani palamut sezonu bitti demektir. Sadece palamutta değil hava sıcaklıkları böyle devam ederse tezgahlarda hiçbir balığı bulamazsınız... Duyumlarımıza göre kayıkların çoğu çinekop avına gitti Karadeniz`e, çinekoptan umutluyuz bu sezon... Beklentilerimiz çok yüksekti, Eylül ayında palamut bolluğundan palamudun fiyatı çok düşmüştü. 2019 yılında palamudun tanesini 30-50 lira arasında bir fiyata satarken bu sene Eylül ayında palamudun tanesini 10 lira ile 15 lira arası bir fiyattan vatandaşa sunuyorduk ama Ekim ayına girdiğimizden beri 25 liradan aşağı satamıyoruz çünkü balık yok" dedi. 
"Denizde bolluk var ama bu bolluk tezgaha yansımıyor"
Çanakkale`de av yasağının bitmesiyle balıkçıların denize açılmasıyla yeni sezonda hem balık satıcılarının hem de balık alıcılarının yüzü gülmüştü. Dinçer Balıkçılık`ın sahibi Kemal Dinçer, denizde bu sene balığın bol olduğunu fakat hava sıcaklığından dolayı bu bolluğun tezgahlara yansımadığını ifade etti. Kemal Dinçer, "Bu sene denizde bir bolluk var ama havalar hala aşırı sıcak olduğu için balıklar denizin dibinde dolaşıyor. Deniz sıcaklığı hala 22-23 derece arasında hal böyle olunca balıklar yüzeye doğru çıkmıyor. Palamut tezgahlarda azaldı ama kefal, uskumru, levrek, sardalya, hamsi gibi balıklarımız hala uygun fiyattan satışta. Uskumrunun fiyatı 100 liraydı şu an 50 liradan veriyoruz, levrek 80-90 liradan alıcı bekliyordu şu an 60 liraya düştü" 
 
"Balığı sofranızdan eksik etmeyin"
"Balık, hava soğuksa, deniz suyu soğursa kıyıya yaklaşır balıkçılar da tutar" diyen Kemal Dinçer, "Geçen sene palamut hiç olmadı bu sene yine az da olsa vatandaşın yiyebileceği kadar palamut balığı var. Tanesini 25 liradan satıyoruz ama 1 kilogram kırmızı et olmuş 70 lira, balık hem daha ucuz hem de daha sağlıklı. Vatandaşın da sağ olsun balığa talebi var, Çanakkale balık halimizden müşterimiz çok eksik olmuyor. Özellikle bu av yasağının bittiği 1 Eylül ve onu seyreden 2-3 ay boyunca insanlar taze balık yemek için sıraya giriyorlar. Dışarıda iki kişi yemek yemeye kalksanız en az bir 50 TL`yi gözden çıkarmanız gerekir bunun. Yerine 2 tane palamut alsanız hem aynı para hem ne yediğinizi bilirsiniz hem de şifa bulmuş, balığın tüm yararından faydalanmış olursunuz, balığı özellikle böyle bol olduğu zamanlarda sofranızdan eksik etmeyin haftada en azından iki üç defa öğünlerinizde tercih edin" diye konuştu.
(Ezgi Çetin)
Paylaş