havadurum

"Şiddet son bulsun"

562
Çanakkale Ekmek ve Gül, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Karma Sergi açtı. "Türkiye`de ve dünyada kadınlar ayakta" temasıyla açılan sergide, kadınların Ekmek ve Gül dergisinin kapak resimlerini işlediği kırkyamalar ve İranlı ressam Termeh Yaghoubi`nin eserleri yer aldı. Sergi açılışında Ekmek ve Gül topluluğu adına Eylül Ayvaz, "Türkiye`de ve dünyada ayağa kalkan kadınların mücadele şifrelerini biliyoruz. 61 yıl önce Mirabal kardeşler kadınların mücadelesinin şifresiyken bu mücadele bugün İran`da ve dünyanın her yerinde Mahsa`nın saçlarına dönüşüyor" sözlerine yer verirken İranlı sanatçı Yaghoubi ise, "Masha Amini ve diğer kadınların hayatını kaybetme pahasında başlattıkları mücadele, normalde İran`da yıllardır sürüyor. Kadın ilk defa sizin gözlerinizin önünde öldürülmüş ve başkaldırmış değil" dedi. Belediye Başkan Vekili Mutluay ise "Kolektif bir anlayışla bu sergiyi hazırlayan tüm kadınlarımızın emeklerine sağlık. Şiddet yaşamımızın içinden çıkmalı" diye belirtti. Sergi açılış törenine Belediye Başkan Vekili İrfan Mutluay, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, Emek Partisi İl Başkanı Muzaffer Dağtekin ve çok sayıda sanatsever katıldı. Sergi boyunca Ferzaneh Rahmati, katılımcıların duygu ve düşüncelerini İranlı Sanatçı Yaghoubi tercüme etti.
 
Ayvaz, "Kadın mücadelesi Mahsa`nın saçlarına dönüşüyor"
Ekmek ve Gül adına konuşan Eylül Ayvaz, "Biz kadınların haklarımızın gaspedilmesine karşı, özgürlükleri için sokağa çıktığı, vazgeçmediği, örgütlediği ve örgütlendiği, dayanışmayı ördüğü, umudu yarınlara taşıdığı çokça örnek var. "Yaşamak istiyoruz" sözünü dünyanın dört bir yanında yükselten, Türkiye`de ve dünyada ayağa kalkan kadınların mücadele şifrelerini biliyoruz. 61 yıl önce Mirabal kardeşler kadınların mücadelesinin şifresiyken bu mücadele bugün İran`da ve dünyanın her yerinde Mahsa`nın saçlarına dönüşüyor. Bu yıl; 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Gününü, mücadelenin bir alanı olan sanatla buluşturduk. Mücadelemizi, taleplerimizi ve umudumuzu kumaşlara ve tuvallere işledik. Bugün burada bunları sizinle buluşturmanın sevincini ve heyecanını yaşıyoruz. Yaşamak için ekmek, ruhumuz için gül istiyoruz" ifadelerine yer verdi.
 
Yaghoubi, "Kadınların mücadelesi İran`da yıllardır sürüyor"
Masha Amini`yi anarak başlayan İranlı Ressam Yaghoubi, "Son 10 senedir ve bunun ötesinde olan ama gözükmeyen; Mahsa Amini`nin ardından başlayan olayla dünya bizi gördü. Masha Amini ve diğer kadınların hayatını kaybetme pahasında başlattıkları mücadele, normalde İran`da yıllardır sürüyor. Kadın ilk defa sizin gözlerinizin önünde öldürülmüş ve başkaldırmış değil. Üstü kapalı olarak devam eden mücadele uzun süredir var. Ama yeni alevlendi. İslam`ın dayattığı, erkeğin kadından daha üstün olduğunu bir kez daha yıkmış olduk. İranlı erkeklerden yıllardır saçımızı saklamışız ve örtünmüşüz. Diktatörlerin baskısıyla bu gerçekleşmiş. En çok yanımızda duranların erkeklerin olduğunu, saçımız açık olduğunda utandığımız kişilerin erkekler değil de o diktatörler ve baskı olduğunu söylemek istiyorum. Erkekler, bizim için ön koruma. Canlarını hiçe sayarak bizim için savaşıyorlar. Birçok erkek İran`da ölüyorsa, bizim saçımızın gözükmesi için, kadınların özgür olması için kendini feda ediyor. Erkeklere olan ön yargının da yıkılması gerekiyor" dedi.
 
"Irkçılığı bitirmek istedim"
Yaghoubi eserlerinde kadın özgürlüğü temasının hakim olduğuna dikkat çekerek, "Yaptığım çalışmalarımda kadın, kuş ya da at imgeleriyle kadının özgürlüğü ve hayatını sanatımda göstermeye çalıştım. Bir konu daha var. Irkçılığı bitirmek istedim. Masha Amini diye bahsettiğimiz dünyaca ünlü olan kız aslında aslen Kürt`tü. İranlılar; Azeri`si, Kürt`ü, Lor ve diğer kökenler olarak bir Kürt için birleşti. Yıllardır aşağı çekilen insanlar için birleşmişler. Bunu da sanatımda göstermek istedim" sözlerine yer verdi. 
 
Mutluay, "Şiddet yaşamın içinden çıkmalı"
Belediye Başkan Vekili Mutluay ise sergiyle ilgili görüşlerini, "Ekmek ve Gül`ün sergisindeyiz. Kolektif bir anlayışla bu sergiyi hazırlayan tüm kadınlarımızın emeklerine sağlık. Şiddet yaşamımızın içinden çıkmalı. Kadına, doğaya ve hayvana ve insana her türlü şiddete hayır diyoruz. Bu sergiyi bu anlamda çok anlamlı buluyorum. İran`da yaşanan süreçte gün yüzüne bir kez daha çıktı. Ülkemizde de her gün 3 kadın ölüyor ya da şiddete maruz kalıyor. 25 Kasım özelinde de "kadına şiddete hayır" diyoruz. Şiddet yaşamın içinden çıkmalı" sözleriyle dile getirdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş