havadurum

"Tarihe Saygı" projesi mitolojiye uzanıyor

1328

 Uluslararası kültür hazinesi, dünya mirası “Troia”, 2018 yılına hazırlanıyor. Troia’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20’inci yılı nedeni ile 2018 yılının “Troia yılı” ilan edilmesinin ardından, sosyal sorumluluk projeleri ile Çanakkale’de daha önce çeşitli çalışmalar yapan OPET, bu kez Troia bölgesine imzasını atacak. Daha önce Türkiye’nin pek çok yerinde “Örnek Köy” projeleri ile yapan ve 2006 yılında da bu hedefle Çanakkale’de yola çıkan OPET, bu projesini “Tarihe Saygı Projesi”ne çevirerek, bir köy yerine birçok köy ve şehitliği tarihine yakışır bir çehreye kavuşturdu. OPET, Alçıtepe, Bigalı ve Behramlı gibi köylerin görünümünü değiştirerek, bölgenin tarihine yakışmayan görüntü kirliliğini ortadan kaldıran OPET,  Eceabat’a yaptığı Tarihe Saygı Parkı ile tüm kent halkını ve bölgeye gelen yerli ve yabancı misafirlerin övgüsünü kazanmıştı. OPET bu sefer 2018 Troia Yılı nedeni ile Troia Antik Kenti’ni de bünyesinde barından Tevfikiye Köyü’nde çalışmalar yapacak. Hem köyün fiziki yapısını hem de çeşitli mesleki kursları düzenleyecek olan OPET, 2018 Ağustos ayına kadar bölgede faaliyette bulunacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı liderliğinde yapılacak 2018 Troia Yılı çalışmalarına destek veren OPET, Troia bölgesinin kalkınması ve yenilenmesinde katkı sağlamayı hedefliyor. 

 
Protokol imza töreni önceki gün yapıldı 
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Çanakkale’nin daire müdürleri ve askeri yetkililerin katıldığı protokol imza töreni oldukça görkemli gerçekleşti. Yerel ve yaygın basının temsilcilerinin katıldığı Troia Ören Yeri gezisinde, Troia Ören Yeri Kazı Heyeti Başkanı ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Rüstem Aslan, hem Troia’yi hemde kazı süreçlerini katılımcılara anlattı. Buradaki gezinin ardından Tevfikiye Köyü Sosyal Tesisleri’ne geçildi. Burada açılış konuşmasını yapan OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, konuşmasından önce Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanında yapılan “Tarihe Saygı Projesi”ni sinevizyon gösterimi ile anlattı. Tevfikiye Köyü’nde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler veren Öztürk; “Biz OPET olarak bölgeye bugüne kadar kattığımız değerlere ek olarak, bu projenin içinde yer almaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. 2006 yılından bu yana sürdürdüğümüz ‘Tarihe Saygı Projesi’ nedeniyle bölgeyi çok iyi tanıyoruz. Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için, Çanakkale Savaşları’nın geçtiği bölgede düzenleme çalışmaları yaptık, yerleşim yerlerini yeni bir çehreye kavuşturduk. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yaptığı bir araştırmayla, projemizin bölgede sosyal yaşam kalitesini yükselttiğini, tarih bilinci kazandırdığını, kültürel yaşamı zenginleştirdiğini, işletmecilik kültürünü geliştirerek ekonomik seviyeyi yükselttiğini tespit etti. Tevfikiye Köyü restorasyonuyla da aynı sonuçları almayı arzu ediyoruz. Dünya kültür hazinemiz Troia Ören Yeri ve Müzesi’ne gidecek olan ziyaretçiler, bu köyün giriş yolunun önünden geçiyor. Biz de köyümüzü turizme kazandırmak için yerel halk ve yerel yönetimle elbirliği içinde güzelleştirme çalışmaları yapacağız. Bu ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapıldığı ve Troia tarihinden motiflerin görülebileceği bir köy haline getirmek istiyoruz. Tevfikiye Köyü’nü, 3 yıl içerisinde, bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere en iyi hizmeti verebilecek duruma getirmeyi hedefliyoruz. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde imza attığımız ‘Örnek Köy’lerimize çok değerli bir köyümüzü daha eklemekten büyük memnuniyet duyuyoruz” ifadelerine yer verdi. 
 
“Troia’yı cazibe merkezi haline getirmek için çalışacağız” 
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise burada yaptığı konuşmasında; “Anadolu’nun kültürel ve insani değerlerini barındıran, dünyanın ilgi duyduğu Troia antik kentinin UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alınışının 20’nci yılı olan 2018 yılı  kültür ve turizm bakanlığımızca ‘Troia Yılı’ ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 3’üncü Turizm Şurası’nda da ifade ettikleri gibi: ‘Çanakkale’deki Troia antik kenti mitolojideki pek çok hikâyeye ev sahipliği yapıyor oluşuyla dahi çok büyük bir turistik değerdir. Troia’yı sadece kalıntılarıyla değil, bölgede kurulacak turizmin tüm unsurlarına hitap edecek altyapısıyla dünya çapında bir cazibe merkezi’ haline getirmeye hep birlikte gayret edeceğiz. Çanakkale’nin ve yöre halkının; tarih, kültür, turizm, kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her öğesini içerisinde barındıran Troia antik kentinin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda OPET tarafından 2006 yılında başlayan ‘Tarihe Saygı Projesi’ kapsamında yarımada ve köylerinde düzenleme, kalkınma ve rehabilitasyon çalışmalarında olduğu gibi Troia ve çevre köylerinde uygulanacak rehabilitasyon çalışmalarıyla ilgili de desteğini hiçbir zaman esirgemeyen OPET Petrolcülük A.Ş. Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk Hanımefendiye teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 
 
OPET, Tevfikiye Köyü’nde neler yapacak?
Köydeki binalara boya desteği verilerek mülk sahiplerinin, ‘Truva’ ruhuyla örtüşen belirlenen desen, renk ve motife göre evlerini boyaması ve bakımını yapması sağlanacak. Estetiği bozan görüntüler düzenlenecek, evlerin etrafına çiçeklendirme ve ağaçlandırma yapılacak. Köy kahvesine bakım ve yenileme yapılacak. Masa ve sandalyeler değiştirilecek, bahçe düzenlemesi yapılacak. Köy kahvesi ve düğün salonundaki tuvaletler, OPET standartlarına göre yenilenecek/ bakım yapılacak ve düzenli denetlenecek. Köy girişindeki satış stantları yenilenerek ihtiyaca uygun bölgelere yerleştirilecek. Projeye katkı verebilecek, bilgi ve beceri sahibi; 5 kadın, 5 erkek, köy muhtarı, köy imamı ve köy öğretmeni ile  köy komitesi kurulacak. Köy meydanında peyzaj çalışması yapılacak. Banklar ve çöp tenekeleri gibi şehir mobilyaları köyün çeşitli bölgelerine yerleştirilecek. Köyün giriş yolu ve çevresi düzenlenecek. Köyü tanıtıcı ve yönlendirici tabelalar yol kenarlarında uygun noktalara konulacak. Köy müzesi kurulacak. Halk Eğitim tarafından verilecek kurslara yer temin etmek için eski okul binasının tadilatı yapılacak. Muhtarlık binasının ve sağlık ocağına gerekli tadilatlar yapılarak badanaları yenilenecek. Projesi yapılıp, kurul onayı alındıktan sonra tarihi caminin restorasyonu yapılacak.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş