havadurum

"Tarım yok olmuş, çevre kirlenmiş olacak"

1209

 Yenice ilçesinde Taşzemin A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santralinin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı 13 Eylül`de gerçekleştirilmişti.  Birçok STK, Çevre Örgütü temsilcileri ile bazı CHP Milletvekilleri toplantıya katılım göstermiş, bölgede kurulacak Termik Santralin tarım başta olmak üzere çevreye geri dönüşü olmayan büyük zararlar vereceğini belirterek muhalefette bulunmuşlardı. Gerçekleştirilen İDK toplantısı sonucu geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi’nde açıklandı. Yayınlanan açıklamada, Toplantı sonucunda proje ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu’nun İDK tarafından yeterli bulunduğu belirtilerek, raporun görüşülmek üzere bölge halkına sunulacağı belirtildi.  Çevre Örgütleri ve STK’lar, İDK toplantısına katılan Milletvekilleri ile beraber karara itiraz haklarını kullanacaklarını ifade ederken, ZMO Şube Başkanı Prof. Dr. Savaş, bölgede santral kurulması halinde geri dönüşü olmayan büyük çevresel sorunlar oluşacağını belirtti.  İDK toplantısında ZMO ve TEMA’nın muhalefetine karşın özellikle bölgede tarım sulama projesini gerçekleştiren İl Özel İdare’nin olumlu oy kullanmasına dikkat çeken Savaş;  “İşin ilginci devlet şu anda bir sulama projesi yapıyor. Bu projenin parasının bir kısmı da kullanıldı. Buna rağmen İl Özel İdare toplantıda olumlu oy kullandı. Halbuki İl Özel İdare orada bir sulama projesi gerçekleştiriyor” dedi. Kurulacak santralin 25 yılık ömrü olduğu ve istihdam anlamında bölgeye bir getirisi olmayacağını ifade eden Savaş; “Oradaki kömür stokları 25 yıllık. Bu nedenle 25 yıl sonra orada ekonomik anlamda da bir şey kalmayacak. Ama bu arada tarımda mahvolmuş olacak, çevrede kirlenmiş olacak” dedi.

 
 “Çevre örgütlerinin muhalefetine kurum müdürleri olumlu oy kullandı”
Çevre örgütlerinin muhalefetine karşın kamu kurumu müdürlerinin olumlu oy kullandığını belirten Savaş; “Çırpılar’da ki Termik Santral Toprak Koruma Kurulu’na geldi. Dolayısı ile onun kurulacağı alan için Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO)’nun, TEMA’nın muhalefetine karşın, diğer kamu kurumlarının Müdürleri vardı. Aslında işin ilginci devlet o alanda şu anda bir sulama projesi yapıyor. Bu projenin parasının bir kısmı da kullanıldı. Buna rağmen İl Özel İdare toplantıda olumlu oy kullandı. Halbuki İl Özel İdare orada bir sulama projesi gerçekleştiriyor. Biz bununla daha sonrada mücadele edeceğiz” dedi.
 
“Gönen Ovası’ndan Edremit Körfezi’ne kadar kirlilik olacak”
Bölgenin tarım alanı olduğu ve tarımla uğraşan insanlara yeni bir istihdam yaratılmayacağını ifade eden Savaş; “Biz hep şunu söyledik. Orada tarım toprakları var, insanlar orada tarım yapıyor. Santral bu insanlar için yeni bir istihdam alanı yaratmayacak. Üstelik 25 yıllık bir ömrü var. Çünkü oradaki kömür stokları 25 yıllık. Bu nedenle 25 yıl sonra orada ekonomik anlamda da bir şey kalmayacak. Ama bu arada tarım mahvolmuş, çevre kirlenmiş olacak. Orada uygun koşullarda yapıldığında belli bir sınır koyamayacağımız ekonomik bir değer olmasına karşılık burada ne yazık ki bir Termik Santral yapıldı. Orada kömür var. Bu kömürden tek bir şirket para kazanacak. Ondan sonra kirleterek bırakıp gidecek. O kirliliğin Kazdağları’nın tam orta yerinden bir tarafta Gönen Ovası’na, bir taraftan da Edremit Körfezine kadar olacağını düşünüyoruz” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş