havadurum

"Temiz hava haktır"

799

 Bugün, TBMM’de görüşülecek olan ‘Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinde’ kömürlü termik santrallerinin ‘baca gazı arıtma, rehabilitasyon, kül depolama kapasitelerinin artırılması’ gibi çevre yatırımlarının yapılmasının 2021 yılına kadar ertelenmesine izin verileceği belirtilmişti. Torba yasa teklifindeki; ‘ömrünü doldurmuş en az 10 termik santrale 2 yıl daha baca gazı filtresi olmadan veya limitlere uymadan çalışma izni verilmesi planlanan 45’inci maddeye karşı imza kampanyası başlatıldı. Çevre örgütleri tarafından başlatılan imza kampanyasında termikten çıkan dumanlar nedeniyle kronik hastalıkların arttığı belirtilerek; “Aile büyüklerimizi akciğer kanserinden ve çocuklarımızı astımdan hastanelere taşıyoruz sürekli” denildi. Temiz hava solumanın hak olduğu ve 2 yıl daha beklenemeyeceği ifade edilen açıklamada; “Artık emekli olması gereken bu kömürlü santraller hepimizin havasını, toprağını, sağlığını ve doğasını kirletiyor” denildi. 

 
“Filtresiz çalışan bacalardan zahirli madde soluyoruz”
Çevre örgütleri tarafından başlatılan imza kampanyası ile ilgili; “Madde 45 kabul edilirse, yılda 1100 erken ölüm, 800 kronik bronşit vakası ve 1500 hastaneye yatışın yanı sıra, her gün 170 çocukta astım atağı demek! Bizler zaten yıllardan beri, filtresiz çalışan bacalardan veya kül barajı olmadığı için rüzgarda uçan küllerden çıkan zehirli maddeleri soluyoruz. Çan, Çatalağzı, Seyitömer, Tunçbilek, Afşin Elbistan, Muğla Yatağan, Soma’da balkonlarımıza beyaz çamaşır asamıyoruz hatta bu sene Afşin’de yağan kar bile griye dönüştü. Aile büyüklerimizi akciğer kanserinden ve çocuklarımızı astımdan hastanelere taşıyoruz sürekli” denildi.
 
“Komşu ülkelerin dahi havasını kirletiyor”
“Temiz hava solumak bir haktır, 2 yıl daha beklemez” ifadelerinin yer aldığı açıklamada; “Hepimiz her gün nefes alıyoruz. Ayrıca bu zehirli maddeler sadece bizi etkilemiyor, bilimsel çalışmalara göre partikül maddeler 1000 km bile giderek tüm Türkiye’nin ve hatta komşu ülkelerin bile havasını kirletiyor. Artık emekli olması gereken bu kömürlü santraller hepimizin havasını, toprağını, sağlığını ve doğasını kirletiyor” denildi.
 
“Madde 45’i reddetmelerini istiyoruz”
Açıklamada; “Mecliste bulunan siyasi parti grup başkan vekilleri ve diğer milletvekillerinden, Zonguldak / Çatalağzı, Çanakkale / Çan, Kütahya / Seyitömer ve Tunçbilek, Manisa / Soma, Muğla / Yatağan, Kahramanmaraş / Elbistan,  Sivas / Kangal, Şırnak ve Karabük’te bulunan bu kirli santrallerin 2 yıl daha havayı kirletmesine izin verecek Madde 45’i reddetmelerini istiyoruz” ifadelerine yer verildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş