havadurum

"Tohum bağımsızlık demektir"

815
Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılmasının yanı sıra tarımsal üretimin bu tohumlar ile yapılması ve bu konuda farkındalık yaratmak amacı ile çalışmalarını aralıksız sürdüren Çanakkale Belediyesi, kendi ürettiği yerel tohumları Yerel Tohum Takas Şenliği`ne katılanlar ile paylaştı. Halk Bahçesi`nde yoğun katılımla gerçekleşen Yerel Tohum Takas Şenliğine, Çanakkale Belediye Başkanvekili Birten Sarıbaş, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Belediye Meclis Üyesi İrfan Mutluay, Belediye ve İl Genel Meclisi Üyeleri ile muhtarlar, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. 
"Tohum bağımsızlık demektir"
Şenlikte açılış konuşması yapan Çanakkale Belediye Meclis Üyesi İrfan Mutluay, "İçinde bulunduğumuz coğrafya; Kazdağları ve Biga yarımadası, dünyanın en önemli ikinci gen merkezlerinden biri. Bu zenginliği korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak adına da 2017 yılında belediyemiz, Tohum Sandığını kurdu. Sınırlı alanlarda üretim yapılarak tohum koleksiyonu geliştirildi. Üretilen fideler ise ilgi duyan herkesle paylaşıldı. Neden tohum? Tohum bağımsızlığımızın bir sembolüdür. Tohum bağımsızlık demektir. İçinde sahip olduğumuz değerleri ve zenginlikleri koruyorsanız ancak bağımsızlığını koruyabilirsiniz. Bu çalışmalar aslında bir farkındalık çalışmasıdır" dedi.
Panel gerçekleşti 
Açılış konuşmasının ardından Başkan Vekili Birten Sarıbaş ve katılımcılar, şenlik kapsamında Halk Bahçesi`nde kurulan stantları gezdi. Stant gezisi sırasında Çanakkale`nin yanı sıra çevre illerden gelen üretici ve STK temsilcileri ile bir araya gelen Sarıbaş, tohumlar ve çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Yerel Tohum Takas Şenliği programı kapsamında "Yerel Üretim ve Yerel Tatların Gastronomik Değeri ve Yerel Ekonomiye Yansımaları" paneli de gerçekleştirildi. İletişimci-Yemek Kültürü Araştırmacısı Hasan Açanal`ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Slow Food İda Kurucusu ve Üretici Mustafa Alper Ülgen, Üretici Sevinç Özkaya ile Nahide Tokgöz ve Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben konuşmacı olarak katıldı. Panelistler, Çanakkale`nin gastronomi tarihi ve Çanakkale`nin yerel ürünlerinin ekonomiye sunduğu katkılar hakkında çeşitli bilgiler verdiler. Şenlik kapsamında ayrıca "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler" söyleşisi düzenlendi. Doğal Tıp Uzmanı Şaduman Karaca ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üreticisi Ayfer Göl`ün konuşmacı olarak katıldığı söyleşide tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ve faydaları hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Müzik dinletileri ile devam eden program, tohum takas etkinliklerinin yanı sıra çeşitli alanlarda düzenlenen atölyeler ve fide dağıtımları ile gün boyu devam etti.
(Nevin Yüksel) 
Paylaş