havadurum

"Troia eserleri için uluslararası mücadele"

632

 AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, dün Truva Otel’de basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan Gider, aynı zamanda ülke ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Büyükşehir olması ile ilgili çalışmaların devam edeceğini ifade eden Gider;  “Kanaatim odur ki, Bütünşehir olarak seçimlere gireceğiz” dedi. Gider, Çanakkale’de bir yer ilçe olacaksa bunun Kepez olması gerektiğini belirtti. Troia Müzesi’nin yapımı ile eserlerin getirilmesi için uluslararası arenada mücadele vereceklerini ifade eden Gider; “İnanıyorum ki diğer eserlerimiz gibi Troia hazineleri de ülkemize geleceklerdir” dedi. Belediye Başkanlığı’na adaylığı sorulan Gider, aday olmayacağını açıklarken, CHP’nin belediyede son dönemi olduğunu söyledi. FETÖ ile mücadelenin devam edeceğinin altını çizen Gider, son olarak Çanakkale’de ki maden ve termik santral çalışmalarına değindi. Çanakkale’de çevreye zarar verecek bir tesisin kurulmasına izin verilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Gider, Milletvekili Bülent Turan’la çalışmaların yapıldığını aktardı. İlk olarak son zamanlarda gündem konusu olan Büyükşehir tartışması ile ilgili soruyu yanıtlayan Gider; “Şimdi hangi illerin büyük veya Bütünşehir olacağı yönündeki çalışmalar devam ediyor. Görünen süreç Çanakkale’nin bütün – büyükşehir detaylarına girmek istemiyorum ama arada fark yok çünkü kanaatim odur ki, Bütünşehir olarak seçimlere gireceğiz. Henüz kanun çıkmadığı için isimlendirilmesini doğru bulmuyorum” dedi.

 
“Troia eserleri için uluslararası arenada mücadele vereceğiz”
Troia Müzesi’ne getirilmesi planlanan Troia eserleri ile ilgili görüşlerini aktaran Gider; “Bu çok ciddi bir süreç şu anda gerek bakanlıklarımız gerekse diğer birimlerimiz ciddi bir mücadele içerisindeyiz. Burada farklı durumlar var. Mesela göstere, göstere çalınıp geri getirilmeyen eserlerimiz var. İki bir dönem kayıt yapılmadığı dönemlerde bunları satın aldık dedikleri eserler var. Bir de çok acıdır ki, ‘biz bunları tamir edeceğiz’ diyerek alıp götürdükleri eserler var ama hala geri getirmiyorlar. Biliyorsunuz Troia Hazineleri şu anda Puşkin Müzesinde. Ruslar bu hazineleri savaş tazminatı olarak Almanlardan aldılar. Almanlar tazminatı verelim hazineleri geri verin diyorlar. Biz ise, ‘ikinizde durun eserler gerçek sahibine gelsin’ diyoruz. 2018 Troia Yılı olması, Troia Müzesi’nin bu yıl bitiriliyor olması bizim elimizi uluslararası arenada güçlendiriyor. Bu bir süreçtir. Müzeyi açtık deyince kimse bunları geri vermiyor. Bu kavganın içerisindeyiz, haklı bir kavganın içerisinde olmaktan dolayı mutluyum. Kendimizin olan eserleri geri istiyoruz. İnanıyorum ki diğer eserlerimiz gibi Troia hazineleri de ülkemize geleceklerdir” dedi.
 
“Belediye Başkanlığına aday olmayacağım”
Yerel seçimlerde Belediye Başkanlığına aday olacağı ya da aday gösterileceği sorusunu yanıtlayan Gider;  “Hayır, Belediye Başkanlığına aday olmayacağım.  “Aday gösterilir miyim? Yok, o sadece Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oluyor. Burada önemli olan kimin Belediye Başkanı olacağından çok Çanakkale’nin nerelere getirileceği. Ben kişilerden çok zihniyetlere inanırım. Bakış açısına inanırım. İnşallah Çanakkale, 2019 seçimlerinden sonra hak ettiği hizmetlere kavuşacak ve bununla ilgili yeni bir bakış açısı kazanacak. Ben inanıyorum ki, AK Parti en iyi aday ve ekiple 2019 seçimlerine gidecek ve en iyi ekip Çanakkale Belediyesini kazanacak. CHP’nin Çanakkale Belediyesi’ndeki son dönemi” dedi.
 
“Böyle bir yapılanma ile herkes mücadele eder”
FETÖ ile mücadelenin ne kadar ve kimlerle be şekilde süreceği hakkındaki soruya ise mücadelenin devam edeceği cevabını veren Gider; “FETÖ gibi, dünyada bir başka örneği olmayan bir terör örgütü ile mücadele ediyoruz. Dünyada ikinci bir örneği dahi yok. Bu öyle bir örgüt ki kendi istihbarat yapılanması bile var. Görüyorsunuz kahramanlık gösterdiği için madalya verdiğiniz kişi bir süre sonra çıkıp FETÖ’cü olduğunu açıklıyor. Tek hedefi devleti ele geçirmek olan bir örgütten bahsediyoruz. Dolayısıyla böyle bir yapılanma ile herkes mücadele eder. Herkes mücadele etmek zorundadır. İleride bu yapılanmaya yönelik bilimsel çalışmalar yapılacaktır, muhakkak ki yapılan, yapılmayanlar ile ilgili eleştiriler de olacaktır. CHP eleştiriyor dün biz eleştiriyorduk, siz sahip çıkıyordunuz diyor. Siz dün tüm dini yapılara eleştiri yapıyordunuz. Elden gelen tüm imkanlar kullanılıyor. Her birim samimi olarak üzerine düşeni yapıyor. Mücadele son suçlu kalmayıncaya kadar devam edecek. KHK Komisyonu’nun amacı haksızlığa uğrayanları tespit etmektir. Eğer o komisyondan ihraç edilmesinde haksızlığa uğradığını iddia edenler İdare Mahkemesi’ne gidip hakkını arayacak ” dedi.
 
“Merkez bölünecekse Kepez ilçe olmalı”
Erken seçim ve Kepez’in ilçe olması konusundaki soruları yanıtlayan Gider; Kepez’in ilçe olmasını süreç içerisinde göreceğiz. Kanun daha meclise girmedi. İlçe olma ile ilgili her konu ile ilgili genel kriterler belirlenir uyanlar uyar. Kişisel fikrimi sorarsanız, Merkez İlçe ikiye bölünüp bir yer ilçe olacaksa tabii ki en çok hak eden Kepez’dir. Ancak yakınlık söz konusu olacaksa Kepez Çanakkale’ye bitişik. Nüfus kriterine uyabilecek Küçükkuyu var ancak çok fazla ilçe olacak yerimiz yok. Erken seçim tartışmanın ülkeye bir faydası yok. Yarın seçim olsa kimin iktidar olacağı, oyla belli” dedi.
 
“Çevreye zarar veren tesislere izin vermiyoruz” 
Son olarak Çanakkale’deki maden ve termik santrallerle ilgili soruya ise çevre hassasiyeti ile hareket ettiklerini belirten Gider;  “Madenlerle ilgili termik santraller ile ilgili net bir şey söylüyoruz. Çanakkale bizim. Burada çevreye zarar veren hiçbir tesise izin vermemiz söz konusu değil. Maden uluslararası çevre standartlarının en üst sınırında şartlar uygulanarak çıkartılıyorsa, bunda yapacak bir şeyimiz yok. Bizim çevre konusundaki uyguladığımız mevzuat Avrupa ve Amerika’nın üzerinde. Araştırın bakın. Özellikle hassasiyetimizde şunu söylemiştik. Termik santrallerle ilgili özellikle hassasiyetimiz şöyle belirtmiştik. Buraya ithal kömürü getirip bu saatten sonra kimse izin alamayacak. Bunun içinde Bülent Bey ile birlikte mücadeleyi verdik. Yeni hiçbir ruhsat yok. Hatta inşaatına başlanmamış ruhsatlarda iptal edildi” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş