havadurum

"Troia eserlerinin geri dönmesi ile ilgili önemli bir adım"

817

 AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, 2018 Troia yılı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Troia’nın tarihi önemine değinen Turan;  “Troia, Çanakkale’mizin sınırları içerisinde yer alan tarihi antik kent bölgesidir. Birçok savaşa, mücadeleye şahit olmuş romanlarda yerini almış bir yerdir. Orada Fatih Sultan Mehmet’in ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırası var. Bir rivayete göre Fatih Sultan Mehmet Midilli seferi sırasında bölgeye gelerek ‘Allah beni bu şehrin ve halkının dostu olarak bugüne kadar sakladı. Biz bu şehrin düşmanlarını yendik ve onların vatanlarını aldık’ demiştir. Keza aynı şekilde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Dumlupınar zaferinde söyledikleri de bu minvaldedir” dedi. 

 
“Troia’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi bizler için önemlidir”
Troia’nın 1996’da Milli Park kabul edildikten sonra 1998’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındığını ifade eden Turan; “Çanakkale’miz için önemli bir tarihi kent olmasının yanı sıra aynı zamanda dünya tarihi açısından da önemli bir konuma geldi. Orada yer alan kalıntıların, tarihi önemi bir kez daha kanıtlanmış oldu. Bu anlamda gelecek yılın yani 2018’in Troia’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesinin 20’inci yılı olması bizler için önemlidir. Bu yılın başından itibaren Çanakkale’mizdeki sivil toplum kuruluşlarıyla, Valiliğimizle yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde 2018’in “Troia Yılı” ilan edilmesinin hem Çanakkale’miz için hem de ülke turizmi açısından büyük bir avantaj sağlayacağı konusunda hem fikir olduk. Bu doğrultuda yetkili bakanlıklarımızla görüşmeler gerçekleştirdik. Kendilerine Troia’nın tarihi öneminden bahsederken şehrimize ve ülkemize kazandırdıklarını anlattık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da desteklemeleri sonucunda 2018 “Troia Yılı” ilan edildi. Bizler de ivedilikle Troia’nın daha iyi anlatılması ve o döneme ait yaşantının daha iyi okunması için Valiliğimizin önderliğinde içerisinde ilgili sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı bir heyet topladık. Valiliğimizin önderliğinde ilerleyen heyet “2018 Troia Yılı” çerçevesinde yapılacak etkinlikler için ciddi bir emek harcıyorlar. Troia müzesi inşaat çalışmaları devam ediyor. Şuanda ince işçilik dediğimiz kısmı yapılıyor. 2018 yılı içerisinde açılışını yapmayı planlıyoruz. Bölge düzenlemesi için bakanlıklarımızla irtibat kurarak en iyi ve en hızlı çözüm noktasında istişarelerde bulunuyorlar. Aynı zamanda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 3’üncüTurizm Şurası’nda Troia’nın önemine vurgu yapması, dile getirmesi konunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir” dedi. 
 
“Troia’dan kaçırılan eserlerin dönüşüyle ilgili önemli adımlardan biri atılacak”
Buradaki tek amacın Troia’nın dünya tarihi açısından önemi olduğu vurgusunu yapan Turan; “Troia’nın önemi, UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesine alınmasının 20’ini yılı olması değildir. Troia dünya tarihi açısından önemlidir. Troia’dan kaçırılan eserlerin geri dönüş süreciyle ilgili önemli adımlardan biri de atılmış olacak. Bu Çanakkale’miz için önemlidir. Troia’nın anlatılmasının yanı sıra Çanakkale’mizin tanıtımı da yapılacaktır. Bu toprakların, tarihin her anına şahitlik ettiğini anlatmalıyız. O yüzden yapılacak olan etkinlikler bu çerçevede ele alınacaktır. Troia dönemine ait yaşantı gözler önüne serilirken aynı zamanda Troia’nın hem Çanakkale’miz için hem de ülkemiz için önemi anlatılacaktır. Kısa zamanda çalışmaların tamamlanacağını düşünüyoruz. 2018, Çanakkale’miz açısından hareketli geçecektir. Artık Çanakkale, batının doğusu değil tam aksine ülkemizin batıya açılan kapısıdır. Çanakkale’mize yapılan hizmetler bu doğrultuda hızla devam edecektir. Şimdi sırada UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesinde yer alan Assos’u daimi listeye yazdırmak var” dedi.
(Haber Merkezi)
Paylaş