havadurum

"Tutuklanan gençler serbest bırakılsın"

583
Boğaziçi Üniversitesi`ne Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu`yu, üniversite öğrencileri ve akademisyenleri protesto etmiş, protestolar müdahale ve gözaltılarla sonuçlanmıştı. Çanakkale Boğaziçi Dayanışması tarafından müdahale ve gözaltılara dair açıklama yapıldı. -Gözaltına alınan ve tutuklanan gençler bırakılarak, tüm atanmış rektörler istifa etmesi gibi taleplerin sıralandığı açıklamada; "Özerk üniversite, demokratik Türkiye mücadelemizi yükseltmeye çağırıyoruz!" denildi. Açıklamada; "2 Ocak 2021 de Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere 5 farklı üniversiteye rektör atandı. "Atanmış değil, seçilmiş rektör" talebi ile bir araya gelen öğrenciler, akademideki antidemokratik tutumların tümüne karşı ses çıkarttılar. Haklı taleplerini yükselterek mücadelelerini büyüten gençlere gözdağı vermek amacıyla çağdışı müdahalelerde bulunuldu. 1 Şubatta 159 genç gözaltına alındı. 10 arkadaşımız tutuklu, 30 arkadaşımız ev hapsinde. Dört arkadaşımız ise geçtiğimiz günlerde kaçırıldı. Uygulanan şiddet yüzünden kiminin çenesi kırıldı, kimisi de beyin travması geçirdi. Bu olayları protesto etmek için, İstanbul Kadıköy başta olmak üzere, yurt genelinde basın açıklaması yapmak isteyen gençler ise adeta bir savaş alanına gözlerini açtılar. Polis gençlere gaz ve plastik mermi ile müdahale ederken 200`ün üzerinde gözaltı olduğu bilinmekte" denildi. 
 
"Liyakat isteyen gençlere şiddet uygulandı"
Demokrasi ve liyakat isteyen gençlere yoğun bir şiddet uygulandığı ifade edilen açıklamada; "Pandemiyi bahane edip eylem yasakları ile gözdağı verirken, Beyazıt`ta toplanan demokrasi karşıtı kitleye üç maymunu oynamıştır. Kendi kongrelerinde salonları dolduranlara teşekkür ederek, bir yandan hepimiz aynı gemideyiz naraları atarken, diğer yandan insanları dinlerine, milliyetlerine, cinsiyet kimliklerine, cinsel yönelimlerine göre aşağılamaya devam etmiştir. Özellikle Boğaziçi Üniversitesi`nde LGBTİ+ bireylere `dini hassasiyetleri` bahane ederek saldırmaya devam ederlerken, aslında demokrasiden ne kadar uzak olduklarını, kendilerinden farklı görüşte olan herkesi terörist ya da terörist yanlısı ilan ederek eleştiriye ne kadar kapalı olduklarını yeniden göstermiştir" denildi. 
 
"Gözaltına alınan, tutuklanan gençler bırakılsın"
Açıklamada; "Bizler, bu ülkenin gençleri olarak liyakatın önemini, birilerinin yeğenlerine sıralarımızı, işlerimizi kaptırarak anladık. Bizler demokrasinin önemini tek adam hegemonyası altında yaşadığımız zorluklarla anladık. Bunun için taleplerimizi daha yüksek bir sesle yineliyoruz; 1-Gözaltına alınan, tutuklanan gençler bırakılsın. 2-Tüm atanmış rektörler istifa etsin. 3-Üniversite yönetimi tüm üniversite bileşenlerinin katılımıyla gerçekleştirilen demokratik seçimlerle belirlensin. 4-YÖK kapatılsın, üniversiteler özerkliğini korusun. 5-Nefret suçu işleyenler, halka tehdit savuranlar görevlerinden alınsın. Birlikte başaracağız, birlikte çoğalacağız diyerek, Çanakkale Boğaziçi Dayanışması olarak sesimizi Boğaziçi öğrencilerinin sesine katıyoruz. Baskılar, tutuklamalar, gözaltılar bizi yıldıramaz. Özerk üniversite, demokratik Türkiye mücadelemizi yükseltmeye çağırıyoruz!" denildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş