havadurum

"Unutmadık, unutturmayacağız"

855

 Ankara`da 10 Ekim 2015 tarihinde yapılmak istenen ‘Emek, Barış, Demokrasi’ mitingine yapılan canlı bomba saldırısı sonucu, 100’ün üzerinde vatandaş hayatını kaybetmişti. Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri, yaşana katliamı kınamak ve hayatını kaybedenleri bir kez daha anmak amacı ile bugün saat 17:30’da Golf Aile Çay Bahçesi önünden başlayan bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yapılan çağrıda; “Golf Çay Bahçesinde toplanıyor kaybettiğimiz arkadaşlarımız için yürüyoruz. 10 Ekim 2018 saat 17.30 - Ekim Ankara Katliamını Unutmadık... Unutturmayacağız” denildi. Aynı zamanda EMEP Çanakkale İl Örgütü tarafından aralarında, EMEP Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız’ın da bulunduğu hayatını kaybeden vatandaşlarla ilgili açıklama yapıldı. 10 Ekim 2015 Ankara Gar katliamının Türkiye tarihindeki en kanlı katliamlardan biri olduğunu belirtilen açıklamada; “İçinde Çanakkale EMEP İl Başkanı Ercan Adsız Arkadaşımızın da olduğu 103 Emek -Barış Demokrasi gönüllüsü, Ortaçağ kalıntısı Cihatçı İŞİD çeteleri tarafından hunharca katledildi. Yüzlercesi yaralandı. Katliam eylemi güvenlik birimlerince’ Canlı bomba eylemi olabilir’ diye İstihbarat alınmıştı. Bu istihbarat ne hikmetse gizlenmişti. Ancak gerekli önlem alınmadığı için, göz göre göre geliyorum diyen bu katliama devlet adeta seyirci kaldı.  Bununla da kalmadı patlayan bomba sonucu yaralananları taşıyacak ambulanslar geç gelirken, güvenlikçiler de alana sıktıkları gazlarla yapılacak yardımları daha da zorlaştırmışlardı. Bu olay sonucu ihmali olay hiç devlet görevlisinin ne istifa ettiğini, nede haklarında dava açıldığını gördük” denildi.

 
“Ülkemizin en büyük barış eylemlerinden biri olacaktı”
Emek Partisi‘nden “10 Ekim 2015 Emekçi halk için hayatın kırıldığı bir tarihti” denilen açıklamada; “Hangi koşullarda gelmiştik, 10 Ekim 2015 e kısaca buna da bakmak gerekir. Ortadoğu’da Emperyalist ülkeler ve yerli gericiler tarafından donatılan İŞİD… vb. cihatçı çeteler halka kan kusturuyordu. Ülkemizde ise Mevcut İktidar, 7 Haziran seçimlerini kaybetmiş, azınlığa düşmüştü. Kaybedilen seçimi geri almak istiyordu. Seçimden hemen sonra çözüm masasını devirmiş, şiddet politikalarına dönüşün işareti verilmişti. Suruç katliamından sonra,  Ankara Gar katliamı Ülkemizin hızla karanlık bir tünele girdiğinin işaretiydi, daha sonrada İstanbul da Ankara da bombalı peş peşe eylemler devam etti. 10 Ekim 2015 Emek Barış Demokrasi mitingi tamamlanabilseydi ülkemizin en büyük barış eylemlerinden biri olacaktı. İşçiler Emekçiler, Kadınlar haklarını isterken aynı zamanda barış içinde yollara çıkmışlardı. İstiyorlardı ki 10 Ekim’den önce ve sonrada yaşananlar bir daha yaşanmasın.10 Ekim 2015 Emekçi halk için hayatın kırıldığı bir tarihtir. Bir daha eskisi gibi olmadı. Ülkemiz güzel bir gün görmedi. Hukuk, Adalet, İnsan hakları, demokrasi artık ayaklar altına alındı. Tek adam yönetimine geçen ülkemizde ekonomik krizin, zamların, işsizliğin, enflasyonların yoksullaştırdığı insanlar intiharların eşiğine geldiler” denildi. 
 
“Devletin, insanların yaşam haklarını korumak zorunda”
Devletin, insanların yaşam haklarını korumak zorunda olduğu ifade edilen açıklamada; “10 Ekim Ankara katliamının üzerinden tam 3 yıl geçti. Katliamın hesabının sorulması için açılan dava tüm ayak direnmelere, tüm gerçekleri örtmek için örülen duvarlara rağmen, 9 İŞİD militanının cezalandırılması ile sonuçlandı. Ancak Adalet duvarda asılı bir tablo olarak kalmıştı. Bu olayda ihmali olan güvenlik güçleri ve yöneticiler hakkında işlem yapılmamış, yargılanmaları engellenmişti. Bu yönüyle de aslında bu dava yarım kaldı daha bitmedi. Bir Mahkemenin sonuçlanmasıyla bu ülkeye ‘Adaletin, Barışın’ gelmeyeceğinin de bilincindeyiz.  İnsanlığa karşı işlenen bu suçtan tüm Türkiye halkı zarar gördü. Aslında bu dava tüm ülkenin davasıdır. O bakımdan biliyoruz ki ülkemizdeki demokrasi mücadelesinin de önemli bir parçasıdır, davanın bu şekilde bitirilmesi kabul edilemez. Ancak bu hesabın sorulmasını da birlikte başaracağız” denildi.
   
“Yoldaşlarımızın kanları taşıdıkları barış pankartlarının üzerine aktı”
Hayatını kaybedenlerin unutulmayacağı vurgulanan açıklamada; “Barış mücadelesine tahammül edemeyenler, ülke içinde ve dışında savaşı ve katliamları dayatanlar, 10 Ekim Ankara katliamının da sorumlusudur. Türkiye Halkı bu katliamda barış türküleri söyleyen 103 evladını yitirdi. Bu olayda EMEK Partisi Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız olmak üzere 16 parti militanını kaybetti. Yoldaşlarımızın kanları taşıdıkları barış pankartlarının üzerine aktı. Bu kavgada ölümsüzleşen yoldaşlarımızı, bir kez daha saygıyla selamlıyoruz,10 Ekim 2015 te yarım kalan Emek Barış, Demokrasi mücadelesini kaldığı yerden devam ettirmek de onlara sözümüz olsun.  Bu katliamları yapanlar, unutturmaya, bu hesabı kapatmaya çalışanlar, bizden aldıkları her bir arkadaşımızın hesabını verecekler. Biz onları asla unutmadık, unutturmayacağız. Yoldaşlarımızın katilleri ve arkasındaki karanlık güçler bulununcaya kadar davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Onları Devrim ve Sosyalizm mücadelemizde yaşatacağız. Sararız yaralarımızı yeter ki unutmayalım yitirdiklerimizi ve anılarını. Barış içinde kardeşçe yaşadığımız bir gelecek, emek, barış, demokrasi güçlerinin birleşik, ortak mücadelesiyle, kazanılacaktır. Arkadaşlarımızı unutmamak adına, 10 Ekim çarşamba günü saat 17;30’da Golf çay bahçesinde önünde buluşmaya çağırıyoruz” denildi.
(Eren Aşnaz)                                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                         
 
Paylaş