havadurum

"Veremeyecek hesabım yok"

5538

31 Mart 2019 seçimlerinde CHP`den seçilerek, görevi bir başka CHP`li Ömer Faruk Mutan`dan devralan Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, mazbatayı aldığı 4 Nisan 2019 tarihinden itibaren gerçekleştirdiği çalışmaları, Kepez Belediyesi`nin durumunu, hakkında çıkan haberleri ve eski Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan`ın kendisine yönelik Çanakkale Valiliği`ne yapmış olduğu şikayeti gazetemiz Çanakkale OLAY`a değerlendirdi... Aslında göreve başlangıç yılının ikinci yıldönümü olan 4 Nisan 2021 tarihinde, yapmış olduğu icraatler ile basının karşısına geçmek istediğini ancak son dönemde hakkında çıkan haberlerden ve ithamlardan dolayı bu tarihi öne alarak gazetemize konuşmayı tercih ettiğini belirten Arslan açıklamalarda bulundu ve sorularımızı yanıtladı...


Göreve geldiğiniz süreden itibaren neler yaptınız?
"4 Nisan 2019 tarihinde mazbatayı alıp, tutanaklar ile Belediyenin varlıklarını, kasalarını ve borçlarını teslim alarak göreve başladım. İlk işim şeffaflık anlayışım gereği kasamızı ve borçlarımızı belediye binamızdan pankart yaparak astırdım ve oldukça borcu olan, faiz ödeyen belediyemizin yatını ihale ile sattırdım. Hamidiye Mahallemize; 69 bin 4 m2 parke taş döşedik, 8 bin 99 metrekare bordür, 11 bin 324 metre yağmur suyu gideri döşedik. Bin 420 adet ağaç diktik. Şehit Ömer Yanar Parkını ve Ek Hizmet Binamızı açtık. Akasya piknik alanını düzenledik ve Halk Kafeyi halkımızın hizmetine sunduk. Kepez Meydanını yeniledik, pırıl pırıl yaptık. Kepez`e Karakol binasını kazandırdık ve açılmasının mutluluğunu yaşadık. Kepez`de 6 adet cami var. Her camiye Arıtılmış Su Çeşmeleri yaptık ve cami imamı ile cami dernek başkanına anahtarlarını teslim ettik. Biriken paralar camilerin ihtiyaçlarını karşılıyor ve artık Kepez`de camilerde cemaatten yardım toplanmasına gerek kalmıyor. Halk Masası kurduk. Halkımız son derece memnun, Whatsapp şikayet hattı ile anında sorunlar tespit oluyor ve çözümleniyor. Doğal afetlere karşı önlemlerimizi alıyoruz. Kepez`i sağlam temellere oturtmak için Jeoteknik, Micro Bölge etüt çalışmalarına başladık. Ve Kepez`de bulunan deprem konteynerlerinin her ay düzenli kontrollerini sağlıyoruz. Pandemide halkımızın lehine, esnaf kardeşlerimizin lehine önemli kararlar aldık. Su fiyatlarımızı %50 ucuzlattık, faturaları 90 gün öteledik, iş yerlerini açamayan esnaf kardeşlerimizin katı atıklarını pandemi boyunca almadık. İlaçlama ve dezanfeksiyon çalışmalarımız ile halkımızın hastalıktan korunmalarında önemli bir rol üstlendik."
 
"Kurumsallaştık, şeffaf olduk"
"Devlet terbiyesi ile yönetilen bir belediyeye dönüşüp, kurumsallaştık. Halk günü, Esnaf günü yapıp yine canlı yayınlarda Halkımızın ve Esnaflarımızın huzuruna çıkıp, sorunlarını dinledik. Katılımcı olduk. Kepez Kent Konseyini tabela konsey olmaktan çıkarıp, aktif üreten örnek bir Konsey haline bürünmesinin önünü açtık. Şeffaf olduk, belediyemize borçlarımızı astık, Tüm Meclis toplantılarımızı Ton Tv den ve kurumsal hesaplarımızdan canlı yayınladık. Hesap verdik. 
"Kepez`e barış ve huzuru getirdik"
"Beldemizde 1994 yerel seçimlerinden itibaren var olan ve artarak devam eden Siyasi gerilimi düşürmek için herkesi kucakladım. Vatandaşı ile mahkemelik, esnafıyla mahkemelik, personeliyle mahkemelik, resmi kurumlar ile mahkemelik ve iş dünyası ile mahkemelik halimizden hızla uzaklaşıp diyalog yolunu uygulamaya başladık ve hani denir ya devlet babadır, belediyeler de anadır. Analar ne yapar? Evlatlarını kucaklar. Ben de herkesi kucakladım, Kepez`e barış ve huzuru getirdik."
 
"Su sorununu bitirmek üzereyiz"
"Kepez`in en büyük sorunu olan su sorununu bitirmek üzereyiz. İnşallah Mart başında artık evlerimizde musluklarımızdan çok kaliteli bir suyu akıtmış ve bu suyukana kana içiyor olacağız. Rutin belediyecilik hizmetlerini aksatmadan başarı ile sürdürürken, Sosyal belediyecilik, Kültürel belediyecilikte çok önemli işlere imzalar atıyor ve atmaya devam ediyoruz. Tüm bu hizmetleri yaparken de, gerek ülkemizin bulunduğu ekonomik krize, Suriye`de ki olaylara ve covit19 pandemi krizine rağmen 10 milyon tl. borç ödedik.Tüm bu olumsuzluklara rağmen.
 
Aile çay bahçesinin yıkılması ve Valiliğin yıkım soruşturması hakkında ne söyleyeceksiniz?
"Söz konusu işletmeciyle, Belediyemiz arasında 04 Mayıs 2009 tarihinde bir sözleşme imzalanıyor. Sözleşmenin başlangıç tarihi 01 Mayıs 2009 sözleşmenin bitiş tarihi 14 Ekim 2009 yani 5 buçuk aylık bir sözleşme. 6 metrekare kapalı alan 19 metre açık alan toplam 25 metrekare. 5 buçuk aylık ruhsatı olan işletme, 10 buçuk yıl açık kalıyor ve 6 metrekare olan kapalı alanı 273 metreye ve 19 metrekare açık alan 450 metrekare ye toplamda 723 metrekare ye çıkarılıp düğünler bile yapılan bir işletme haline dönüştürülüyor. Bunun üzerine 26 Aralık 2018 tarihinde Çanakkale Valiliği Milli Emlak Müdürlüğü, işletmenin usulsüzlüklerini tespitini yapıp, tutanak tutuyor. 22 Ocak 2019 tarihinde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, İşletmeye 15 gün içinde söz konusu alanın tahliye edilmesinin yazısını yazıp tebliğ ediyor. 05 Temmuz 2019 tarihinde Çanakkale Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tekrar tespit yapılıyor, işgalin kaldırılmadığı görüyor ve bunun üzerine 12 Temmuz 2019 tarihinde Kepez Belediyesine yazılan yazı ile söz konusu alanın tahliyesinin sağlanması, aksi takdirde yasal işlem yapılacağı bildiriliyor. 20 Eylül 2019 tarihinde İç İşleri Bakanlı Müfettişi tarafından yapılan incelemede ruhsatı alanı dışında kullanıldığı gerekçesiyle hemen tahliyesi isteniyor. Bizde Belediye olarak; Sözleşmenin üçüncü maddesine göre `sözleşme süresi bitmiş` sözleşmenin dördüncü maddesine göre `konulacak yapı 6m2 nin üzerinde olmayacaktır`. Beşinci maddeye göre `işgal süresinde yapılacak değişiklikler ve tadilatlar belediye encümeni izni dahilinde yapılacak olup, sözleşmenin bitiminde belediyeye bedelsiz bırakılacak` maddelerine uyulmadığı gerekçesiyle İşletmeciye 01 Kasım 2019 tarihinde söz konusu taşınmazı boşaltması hususunda 15 gün süre vermiş ve işletmeci taşınmazı tahliye etmiştir. Geriye dönüp muhasebe kayıtlarımıza baktığımızda, İşletmeci 2009-2010 ve 2011 yıllarında belediyemize toplam 7 bin 125 bin tl işgaliye harcı ödemiş ve daha sonra ki yıllarda Belediyemize hiçbir ödeme yapmadığı görülmüş ve tespit edilmiştir. Daha da beni kızdırmasınlar, konuşturmasınlar toplum içine çıkamazlar."
 
"Gerçekleri herkes biliyor"
"Şimdi basın yazıyor; Valilik soruşturma izni vermiş, hakkımda soruşturma başlatılmış.Birol Arslan 20 aydır görevinin başında. Daha kimsenin bir bardak çayını içmemiş, kimsenin bir yemeğini bile yememiştir.Boğazından bir kuruş haram para geçmemiştir. Veremeyecek hiçbir hesabım yoktur. Aylardır, yıllardır ben sustukça iyice kantarın topuzunu kaçırdılar. Kepez kordonunda verdiği rantları, adrese teslim ihaleleri yapan, bugün çıkmış beni şikayet ediyor. Gerçekleri esasında devlette biliyor, millette biliyor, kısaca herkes biliyor."
 
Halı saha konusu ve görevin kötüye kullandığınız iddiası hakında ne diyorsunuz?
Kepez`de yap-işlet-devret modeliyle yapılan halı saha konusunda eski Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, mevcut başkan Birol Arslan`ı Çanakkale Valiliği`ne şikayet etmişti. Bu konu hakkında açıklama yapan Başkan Arslan şunları söyledi; "Kardeşim tarafından yap-işlet-devret modeliyle bir halı saha yapılmış-işletilmiş ve süresi dolunca da belediyemize devir edilmiştir. Belediyemiz ihale etmiş ve ihaleye kimse katılmamıştır. Bir müddet sonra belediye tekrar ihaleye çıkmış ve ihaleye sadece Kepez Spor Kulübü katılmış ve ihaleyi almıştır. Teminatlarını yatırdılar ve sözleşmeyi imzaladık. Kepez Spor Yönetimi zemini ve tel örgüyü değiştirme kararı almış ve zemin ile tel örgüyü sökmüşlerdir. Sökülen tel örgüyü tutanak ile Belediyemiz yetkililerine teslim etmişler. Sökülen tel örgüleri belediyenin deposuna teslim almasında nasıl bir kamu zararı oluşmuştur, anlamak çok güç. Aile çay bahçesi, gümrük iskelesi, Kepez plajı, Kıyı kenar, Kepez Spor halı sahası daha onlarca şikayet, şikayet. Ama herkes bilir pazarda en çok kim bağırır. Malı kötü olan ve satamayan... Ömer Mutan senin malın kötü, ne kadar çok bağırsan da satamazsın. Birde çıkmış açıklamışsın `sorumlu vatandaş olarak şikayet ediyorum` keşke sorumlu vatandaş olduğun kadar, sorumlu belediye başkanı olsaydın da Belediyeyi borç batağına sürüklemeseydin.
 
Mutan`ın gümrük iskelesi ile ilgili şikayeti hakkında neler diyeceksiniz?
Yine eski Başkan Mutan`ın Çanakkale Valiliği`ne yapmış olduğu gümrük iskelesi konusu hakkında şikayeti değerlendiren Başkan Arslan şunları söyledi; " "13 Ağustos 2009 tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Falkon şirketine iskeleye ait dolgu amaçlı imar planı izni ve iskele yapım ve işletmesine onay vermiştir. 2010 yılında ise şikayet eden Ömer Mutan İskele İnşaat Ruhsatını vermiş, İnşaat tamamlanmış ve firmaya ait alanın etrafı duvarlar ile çevrilmiştir. Sene 2010 ve 2010 yılından itibaren o alanın etrafı duvar ile çevrilidir. Evet biz Kepez sahilinde mevcut limanın doğu kısmında yaklaşık 25 bin metrekare alanda plan revizyonu yaptık. Yapma gerekçemiz mevcut planda denizin içinden geçen ve açılması mümkün olmayan yollar ile sahil şeridinin ikinci 50 metrelik bölümünde belediyeye ait 2 bin 986 metrekarelik bir günübirlik tesis alanını belediyemize ve halkımızın hizmetine sunmak amaçlanmıştır. Bu revizyon bütün partilerin bilgileri dahlinde yapıldı. 1 ay askıda kaldı, itiraz eden olmadı. Valilik, meclis kararlarına itiraz etmedi. Her hangi bir yeşil alan daraltması yapmadık. Sahil şeridinin ikinci 50 metresindeBelediyemize 2 bin 986 metrekare günü birlik bir alan kazandırdık. Yüzde 20 inşaat alanı olan yani 592 metrekare. Gelecekte o alandan Belediyemiz gelirler elde edecek. Gümrük Acentesinde yapılan ticaretten; elbette Kepez Esnafı kazanacak, Çanakkale esnafı kazanacak, kent ekonomimize katkı sağlanıp istihdam yaratılacak. Ve insanlar evlerine ekmek götürecekler. Keşke daha başka bu tür yatırımlar Kepez`e gelse de ekonomimiz güçlense, işsizlik azalsa."
Kepez Plajı ve konteyner olayı hakkında neler söylersiniz?
Yıkım kararı alınan Kepez Halk Plajı`na koyduğu konteyner konusu hakkında konuşan Başkan Arslan şunları söyledi; "Kepez Halk Plajı yaklaşık 15 yıldır Kepez ve Çanakkale halkına hizmet veriyor. Plaj üç bölümden oluşuyor. 1. Bölüm Konteynerler 2.bölüm çadırlar ve 3. Bölüm kafeterya ve şezlonglar. Karavancılar 12 aylık sözleşme yapıp 12 ay kira ödüyor, Çadırcılar 4 ay sözleşme yapıp 4 ay kira ödüyor, kafeterya ise bir müstecire ihale ile kiralanmış. Karavan ve Çadırlara 15 yıldır elektirik ve su verilmiş ve yapılan sözleşmelerde bu bedeller alınmış. Bu yaz başında, pandemide olunca ailecek bizde plaja bir karavan koyalım dedik. Eşimin üzerine bir sözleşme yapıldı ve eşim 1 yıllık bedeli kredi kartıyla peşin ödedi. Karavanımızı boş bir alana koyduk. Kimsenin önüne geçmedik, en öne de geçmedik aradaki boş alana yerleştik. Yine şikayet etti. Suçumuz kendi karavanıma elektirik bağlatmışım, su bağlatmışım, Kıyı kenarı ihlal etmişim. 15 yıldır tüm karavan ve çadırlarda elektirik var, su var. 2 ay içinde karavanımızı kaldırdık. Gelinen nokta, plaj sayende kapanıyor, tasfiye ediliyor."

Hamidiye Mahallesi`nden alınan katkı payları hakkında ne diyorsunuz?
Kepez Hamidiye Mahallesinde yaşayanlardan alınan kanalizasyon ve alt yapı çalışmaları katkı payı konusu hakkında açıklamada bulunan Başkan Arslan şunları söyledi; "Belediyemizin emlak değerlerini arttırdığı bilgisi tamamen yalandır, iftiradır. Bir binanın yada arsanın emlak vergi değerini Belediye Başkanı veya Belediye Meclisi belirlemez. 4 yılda bir toplanan takdir komisyonu tarafından belirlenir. Bu komisyonda Belediyeden 2, Vergi dairesinden 2, Tapu sicil müdürlüğünden 1 memur ile Ticaret Odasından seçilmiş bir üye ile ilgili Mahalle ya da Köy muhtarından oluşur. Toplanan komisyon Emlak Vergi Birim değerini belirler. Kepez`de en son komisyon 2018 yılında toplanmış ve bu değerleri belirlemiştir. Yani benim dönemimde Emlak Vergi Değerleri ile ilgili her hangi bir artırım kararı alınmamıştır. Ayrıca Belediyelerin aldığı 3 katılım payı vardır. Kanalizasyon Harcamalarına Katılım: 2464 sayılı belediye gelirleri kanununun 87. Maddesine göre alınması zorunludur. Su Tesislerine katılım: 2464 sayılı belediye gelirleri kanununun 88. Maddesine göre alınması zorunludur. Bu her iki katılımı da almak zorunludur. Ne Belediye Başkanının, ne Meclisin bir insiyatif hakkı yoktur. Yol katılım: Yol katılımı alıp almamak meclisin iradesindedir. Kepez`de 2003 yılından itibaren tüm bu yatırımların tamamı eski belediye başkan ve meclislerinin bilgileri dahilinde alınmıştır. Yani 2003-2006-2008-2009-2010-2014-2015-2016-2017 yıllarında Cumhuriyet ve Boğazkent Mahallelerinden alınmıştır. Keşke covitpandemisi olmasa ve Halk Günü yapabilseydim." 
 
"Meyve veren ağaç taşlanır"
"Keşke Halkımızın huzuruna çıkıp tüm bunları tüm şeffaflığı ile anlatabilseydim. Elbette o günlerde gelecek, Halkımız ile buluşacağız ve gerçekler ortaya çıkacakişte o zaman, bugün ortalığı karıştırmak isteyenlerin balonu sönecek. Ama siz hiç kavak ağacına taş atan gördünüz mü? Meyve veren ağaç taşlanır. Ben meyve veriyorum."
(Atakan Alkış)
Paylaş