havadurum

"Yangında zarar gören üreticinin zararları karşılanmalı"

3105

 CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere ve Eceabat ilçesine bağlı Kumköy ve Yalova köylerinde çıkan orman yangınının, 500 hektar çam ormanı ile tarım alanının yok olmasına neden olduğunu gerekçe göstererek, tarım sigortası olsun olmasın tüm üreticilerin zararlarının karşılanması için kanun teklifi verdiler.  CHP’li vekiller söz konusu yangın dolayısıyla köylerde yüzlerce dekar ekili ve dikili alanın yandığını belirterek bölge halkının büyük maddi kayıplara uğradığını, zarar gören üreticilerin tarım sigortası yaptırıp yaptırmadıklarına bakılmaksızın tüm kayıplarının karşılanması için kanun teklifi verdiklerini açıkladı.

 

“Üretim alanlarında büyük maddi kayıplar oluşmuştur”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ile Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Gelibolu Yarımadasında meydana gelen orman yangınında zarar gören tarım alanları ve köylüler için harekete geçerek, Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Teklif gerekçesinde, Çanakkale`nin Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere ve Eceabat ilçesine bağlı Kumköy ve Yalova köylerinde çıkan orman yangınında yaklaşık 500 hektar çam ormanının yanı sıra yüzlerce dekar ekili ve dikili alanın kül olduğu ifade edilirken, “Söz konusu yangın dolayısıyla bölge halkının ekonomik faaliyetinin temelini oluşturan tarımsal üretim alanlarında büyük maddi kayıplar oluşmuştur” denildi. İlk belirlemelere göre Kumköy’de yaklaşık 3 bin 500 dekar buğday ve 500 dekar zeytinlik, Yalova köyünde 250 dekar buğday ve arpa, Ilgardere’de de 70 dekara yakın buğday ve arpa ekili alanın yandığı yönünde bilgi verilen gerekçede, Tarım Orman İl Müdürlüğü ekiplerince hasar tespit çalışmalarının ardından kesin zararın belli olacağı belirtildi.

 

“Zararlar kamu tarafından karşılanmalı”

CHP Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Özgür Ceylan imzasıyla Meclis Başkanlığı’na verilen teklifte, yangından etkilenen Gelibolu ve Eceabat ilçelerindeki köylerde fiziki hasarların giderilmesinin yanında tarımla geçinen üreticilerin kayıplarının da telafi edilebilmesi ve bu üreticilerin üretim faaliyetlerine devam edebilmeleri için meydana gelen zararlarının tamamının kamu tarafından karşılanması gerektiği görüşüne yer verildi. Kanun teklifi ile 20/06/1977 tarihli ve 2090 sayılı “Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun’a”,  “7 Temmuz 2020 tarihinde Çanakkale ili Gelibolu ve Eceabat ilçelerinde çıkan orman yangınında, ürünü, arazisi ve tarım araç ve gereçleri zarar gören üreticilerin kayıplarının karşılığı, il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca veya Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü`nün yaptığı tespitler üzerinden hak sahiplerine ödenir. Madde kapsamına giren gerçek ve tüzel kişilerin T.C. Ziraat Bankası AŞ. ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) tarafından kullandırılan (Hazine kaynağına dönüşmüş krediler dahil) ve bu Maddenin yürürlük tarihi itibarıyla vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisinde olan tarımsal kredi borçları vadesinde/taksit vadesinde/ hesap devresinde ilgili mevzuata göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren bir yıl süreyle ertelenir. T.C. Ziraat Bankası ve TKK`nın Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesapları’nda kayıtlı veya kayıtlı olması gereken tarımsal kredi borçları ise bu Maddenin yürürlük tarihini takip eden ayın birinci iş günü itibariyle faiz tahakkuk ettirilmeksizin, bu tarihten itibaren bir yıl süreyle ertelenir. Birinci fıkranın uygulanmasında, madde kapsamına giren üreticilerin 14.06.2005 tarihli ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında sigortalı olup olmadıklarına bakılmaz” şeklinde geçici madde eklenmesi teklif edildi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş