havadurum

"Yaşayabilme ihtimali olan ağaçlar için buradayız.."

1324

 Eski Askeri Hastane’de, Ağustos ayında yaşanan yangında zarar gören ağaçların temizlenmesi çalışması 15 Nisan günü akşam saatleri itibariyle başlamıştı. Önceki gün öğle saatlerine kadar devam eden çalışmalar kapsamında sağlıklı ağaçların da kesilmesi; vatandaşların, çevre derneklerinin ve Belediye Meclis üyelerinin tepkisini çekmişti. Ağaç kesimini gören vatandaşlar, ağaçların hangi gerekçeyle kesildiğini sorarak, duruma tepki göstermişti. Özellikle kesilmesi planlanan ağaçların neden işaretlenmediği ve neye göre, hangi ağacın kesileceğinin belirlenememesi, tepkilere neden olmuştu. Önceki gün konuyla ilgili açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Orman Mühendislerinin 17 Nisan günü sabah 9:30’da olay yerinde incelemede bulunup ağaçları işaretleyeceklerini söylemişti. Dün sabah saatleri itibariyle olay yerine gelen, mahalle sakinleri, çevre dernekleri ve Belediye Meclis Üyeleri, orman mühendislerini beklemeye başladı. Ancak, olay yerine hiçbir görevli gelmedi. Dün Eski Askeri Hastane bahçesinde CHP’li Encümen Üyesi Egemen Ergun, Çanakkale Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu, Kent Konseyi Genel Sekreteri Yeliz Kaçarlar, Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir ile Yönetim Kurulu Üyesi Burak Çiftçi, İsmetpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu bulundu. Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Bilir, Mahalle Muhtarı Kızoğlu, Park ve Bahçeler Müdürü Koyuncu, Belediye Başkanı Gökhan, TEMA Merkez İlçe temsilcisi olay yerinde açıklamada bulundular. 

 
“Hangi ağaçların kesilmesi gerektiğini belirtmek üzere işaretleme yapılması gerekiyor”
Alanda incelemelerde bulunan ve Çanakkale Belediyesi yetkililerinden bilgi alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, dün yaptığı açıklamasında; “Ağustos ayından meydana gelen yangında zarar görmüş ve yeniden canlanması mümkün olmayan ağaçların temizliği için ihale açılmış ama geldiğimiz noktada yaşayabilme ihtimali olan hatta hiç etkilenmemiş olan ağaçların da kesildiği duyumunu aldığımız için buradayız. Orman Müdürlüğü’nden bir yetkili bekliyoruz, ayrıca Park Bahçeler Müdürümüz de burada. Hangi ağaçların kesilmesi gerektiğini belirtmek üzere işaretleme yapılması lazım. Bunun için bekliyoruz, tek tek fotoğraflarını çekeceğiz. Daha sonra bir plan üzerine, gerçekten kesilmesi gereken ağaçlar kesilecek” dedi.
 
“Ağaç tespiti yapılırken, biz de burada olmaya çalışacağız”
Park ve Bahçeler Müdürü Göksel Koyuncu; “Biz de belediye olarak kesimden haberdar olduktan sonra orman mühendisi arkadaşımızla gerekli tespitleri yaptık. Kesilen ağaçlar için net bir kanıya varmak mümkün değil ama mevcut iç bahçe, yan bahçedeki ağaçların fotoğraflarını çektik, kendi kayıtlarımıza aldık. Burada tespit yapılırken, biz de burada olmaya çalışacağız. Biz de düşüncelerimizi teknik elemanlara belirteceğiz” dedi. 
 
“Suç duyurusunda bulunacağız”
Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir; “Bugün günlerden Çarşamba ve geçtiğimiz Pazartesi günü öğleden sonra bu alanda ağaç kesimi başladı ve dün öğle saatlerine kadar 45 tane çam ağacı katledildi. Biz, dün sabah haberi duyduğumuzda alana geldik ve alana geldiğimizde yaşanan kargaşadan dolayı, İl Kültür ve Turizm Müdürü’nün kendi izninin olduğunu söylemesine rağmen kesimi durdurdu. Bu sabah 9:30’da izin belgesini bize gösterecekti ve Orman Mühendisi burada olacaktı. Orman mühendisi, kesilecek ağaçları tespit edecekti ve biz, o ağaçların kesimine refakat edecektik. Ancak, kurumlardan kimse şuanda kadar buraya gelmedi. Kendilerinin şuanda Orman Müdürlüğünde toplantıda olduklarını öğrendik. Dolayısıyla şuanda hukuksuzca yapılan işleme hukuk uydurmaya çalışıyorlar. Dün de bununla ilgili suç duyurusunda bulunacağımızı söylemiştik.  Biz, buradaki bütün tespitlerimizi yaptık ve hangi ağaçların katledildiğini görüntüledik. Bugün Kent Konseyi Çevre Meclisi olarak, savcılığa bu alan ile ilgili suç duyurusunda bulunacağız” dedi. 
 
“Doğal yaşam denildiğinde TEMA Vakfı olarak burada bulunacağız”
Tema Merkez İlçe Temsilcisi Çağatay Değirmenci; “Biz TEMA Vakfı olarak bu tür çalışmalardan önce buranın kime ait olduğu, neden böyle bir kesim yapıldığı ve nasıl tespitler yapıldığıyla ilgili bir takım araştırma yapıyoruz. Dolayısıyla burada bir usulsüzlük varsa, Genel Merkezimiz tarafından hukuki süreç başlatılıyor. Yönetim Kurulu Başkanımız Deniz Ataç, eğer burada bir usulsüzlük varsa, resmi olarak araştırılacağını, gerekirse yasal yollara başvurulacağını söyledi. Biz, orman denildiğinde, doğal yaşam denildiğinde TEMA Vakfı olarak burada bulunacağız. Burada usulsüz bir kesim var ve burada kesim ile ilgili bir belge bekliyoruz. Şuana kadar herhangi bir belge getirilmedi” dedi. 
 
“Gerekli evrakları, söyledikleri gibi göremiyoruz”
Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu; “Bu alanda yapılan ağaç kesimi ile ilgili yasal süreçleri takip ediyoruz. Bunlarla ilgili izinlerin, belgelerin ve hangi ağaçların kesileceği ile ilgili dün de bir talebimiz oldu. Ancak bugün hala bunların yapılmadığını görüyoruz. En kısa sürede her şey olması gerektiği gibi yürümeli. ‘Yaptık oldu’ ile kestikten sonra bu ağaçları yerine dikemeyiz. O yüzden teknik incelemenin yapıldığını söylüyorlar ama biz bu incelemeleri evrak üzerinde görmek istiyoruz. Saha üzerinde incelemenin ve işaretlemelerin yapılmasını istiyoruz. Bir temizlik, restorasyon çalışması gerekiyor. Ağaçların yenilenmesi, peyzaj çalışması ile buranın yeniden ağaçlandırılmasını istiyoruz. Burada farklı sosyal alan yaratılmasına karşıyız. Bu konun takipçisi olacağız” dedi. 
 
“Yaptığımız tespitlerle, yeşermesi mümkün olmayan ağaçlar temizlenecek”
Dün, öğleden sonra Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı orman mühendisleri Eski Askeri Hastane’ye gerekerek, kesilmesi gereken ağaçları tespit ettiler ve ağaçları işaretlerdiler. Kesim alanında bulunan İl Kültür ve Turizm Müdür Kemal Dokuz; “Biz, yangından yaklaşık bir ay sonra burada zarar tespitinde bulunduk. Zarar tespitinden önce ilk olarak koruma kuruluna, bununla ilgili müracaatta bulunduk. Koruma kurulundan ekipler, geldiler, tamamen yanmış olan ağaçların tespit edilmesine karar verdiler. Arkasından Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak, Orman Bölge Müdürlüğü ile resmi yazışmalarda bulunduk. Bu yazışmalarda, yanan ağaçların hangilerinin yanmış olduğunun, kaç metreküp olduğunun, ekonomik değerin ne olduğunun tespitini istedik. Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı mühendisler geldiler, ağaçların tespitini yaptılar. Bu olaylar 9 ve 10’uncu aylarda gerçekleşti. Biz, ağaçların belki bazılarının tekrar yeşermesi ihtimalini göz önünde bulundurarak, çalışmalar geçtiğimiz günlerde başladık. Çanakkale’deki bazı duyarlı vatandaşlarımız, gelişmelerden bilgisi olmadıkları için yaş ağaç kesildiği iddiasında bulundular. Bugün de Orman Bölge Müdürlüğümüze yine resmi müracaatımızı yaptık ve Orman bölge Müdürlüğüne bağlı ilgili orman mühendisi, şef arkadaşımız, Belediye Park ve Bahçeler Müdürümüzle birlikte tekrar tespitte bulunarak, hangi ağaçların tekrar kuruyup kurmadığını belirlediler. İlgili firma, yine yanan ağaçları temizleme çalışmalarında bulunacaklar” dedi.
 (Baykal Sağlam-Seçkin Sağlam)
Paylaş