havadurum

"Yılmaz'ın verilen ruhsattan haberdar olmaması kabul edilemez"

825

 Çanakkale İl Özel İdaresi Ayvacık, Ezine, Bozcaada ve Gökçeada’da 17 yeni alanı jeotermal enerjiye açmak için ihaleye çıkartmasına karşı tepkiler devam ederken, bir tepki açıklaması da Bozcada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’dan geldi. Bozcaada’da 2864.72 hektarlık bir alan sahip I16a4 paftada koordinatları verilen ve görselde açıkça görülen arama sahası olması çok düşündürücü ve korkutucu olduğunu belirten Yılmaz açıklamasında; “Yapılması planlanan ihalenin mutlak surette hemen durdurulması; Bozcaada Belediye Başkanlığımızın kesin istek ve talebidir” ifadelerini kullandı. AKP Bozcada İlçe Başkanı Burak Aktan, Yılmaz’ın açıklamasını eleştirdi.  “2015 yılında Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın belediye başkanlığı döneminde verilen ruhsattan haberdar olmaması kabul edilemez” ifadelerini kullanan Aktan, Yılmaz’ı algı yaratmakla suçladı. 

İhaleye açılacak JES alanlarıyla ilgili Belediyenin görüşünün alınmadığı ve JES’in bölgeye ciddi zararlar vereceğini belirten Yılmaz açıklamasında;  “Bu ihale öncesinde belediyemizden herhangi bir görüş alınmamış olması her ne kadar artık bizim için sürpriz olmasa da (?);  kabul edilebilir olmadığı ve asla kabullenilmeyeceği,  özellikle geçmiş dönemde bu tür, halkın bilgisi ve onayı olmayan girişimlerde halkın ve halkın tercümanı yerel yönetimimizin doğal tepkisinde sesimizin nasıl gür çıktığı hatırlandığında;  asla unutulmamalı ve göz ardı edilmemelidir. Bizim öngörümüz; Jeotermal Enerji üretiminin adamıza geri dönülemez şekilde zarar vereceği yönündedir.  Çevre Mühendisimiz Levent Demir, tek başına bir bilimsel çalışma olabilecek olan bu zararları özetlemiştir.  Adanın önceliğinin sürdürülebilir bağcılık/tarım ve turizm olduğunu dikkate alarak profesyonel görüşüm Bozcaada’da Jeotermal Enerji arama/üretme risklerinin hangi değerlendirme kriterleri kullanılırsa kullanılsın çevre dostu olarak değerlendirilemeyeceğidir.  Bu değerlendirmeye mevcut kontrol mekanizmalarının (ÇŞB, MAPEG, MTA) işletilmesinin zorluğu dâhil edildiğinde Bozcaada’da Jeotermal Enerji arama/üretilmesine karşı çıkılması gerektiğini değerlendirmekteyim. Bu bilgiler ışığında; yapılması planlanan ihalenin mutlak surette hemen durdurulması; Bozcaada Belediye Başkanlığımızın kesin istek ve talebidir” ifadelerini kullandı. 
AKP İlçe Başkanı Aktan, 2015 yılında Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın Belediye Başkanlığı döneminde verilen ruhsattan haberdar olmamasının kabul edilemez olduğunu belirterek Yılmaz’ı eleştiren açıklamada bulundu. Yılmaz’ı algı yaratmakla eleştiren Aktan; “Sevgili Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz adamızda bu konu ilk defa gündeme geliyor gibi yine algı peşine düşmüştür bu da kabul edilemez. Keza adamızda 2015 yılında verilen ruhsattan haberdar olmaması, daha anormal bir durumdur. Bizde bu konunun aslını astarını araştırdık Adamızda gündeme gelen jeotermal kaynak arama ruhsatı konusuyla ilgili bizlerde en yüksek hassasiyeti gösteriyoruz lakin söz konusu arama ruhsatının ada da ilk defa veriliyormuş gibi değerlendirilmesini kabul etmiyoruz . Keza  söz konusu ruhsat, ruhsat sahibi şirket tarafından 24/07/2015 tarihinde ( ruhsat yürürlük giriş tarihi ) alınmış olan ruhsatın süresinin 24/07/2018 tarihinde bitmesi ve ruhsat sahibi şirket tarafından belirlenen lokasyon sahasında jeolojik ve jeofizik çalışmalar sonucunda herhangi bir olumlu sonuçla karşılaşmadığı gerekçesi ile sahayı terk talebinde bulunmuştur. Bunun üzerine ilgili idare 5686 sayılı kanunun 10. Maddesi gereği söz konusu alanı yeniden gündeme gelmiştir.  Buna karşın biz de adamızla ilgili hassasiyetleri en yüksek seviyede taşıyor ve söz konusu ihale ile ilgili süreci ilgili idare ile görüşmeye devam ediyoruz inşallah süreç Bozcaada’mızın Doğasına en küçük bir zarar gelmeden yüksek hassasiyetimizle çözüme kavuşturulacaktır. Kamuoyuna duyurulur” dedi.  
(Haber Merkezi)
Paylaş