havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

1 MAYIS İncileri..!!!

2162
Değerli okurlarım, 2013’ün 1 Mayısında HALK TV muhabiri İstanbul’da sokakta ki vatandaşa; “1 Mayıs niçin Taksimde kutlanıyor?”, 1 Mayıs sizce nedir?”, “Sadece Türkiye’de mi kutlanıyor?”, “Taksimde kutlanmasının önemi nedir?” gibi soruları yöneltiyor. Vatandaşın verdiği yanıtlar karşısında şaşkına döndüm, dondum kaldım. Ve.. 6 Mayıs 2010 tarihinde kaleme aldığım “SAĞ-SOL-1MAYIS…” başlıklı makalemin 1 Mayısla ilgili bölümünü yineleme kararını verdim! Bu zorunlu ve de gerekli tekrardan dolayı üzgünüm ve beni bağışlayacağınızı umuyorum.
***
HALK TV’nin sorularına bazı necip vatandaşlarımızın yanıtları şöyleydi:
- Daha büyük bir meydan olduğu için herhalde!..
- 1 Mayısı bahar bayramı olarak biliriz!..
- Sadece Türkiye’de kutlanır. Dünyada değil!..
- 1 Mayıs işçi bayramı herhalde!..
- Ne bileyim çiçek bayramı herhalde!..
- Sendikaların kafalarına göre takılmaları, bunlar tamamen sapıtmışlar!..
- Solcu-sağcı muhabbetlerinden dolayı hatırlıyoruz.. 1 Mayıs kutlanıyor!..
- 1 Mayıs gençlik bayramı! Atatürk ilan etti!..
- 1974 Olaylarından dolayı 1 Mayıs kutlanıyor!..
( Oysa tarih 1977. Ne diyelim, bu yanıta da şükür diyelim…)
*Yukarıda ki yanıtlar da gösteriyor ki; 1 Mayıs Bayramının nasıl oluştuğu halkımızdan sürekli olarak saklanmıştır. Özellikle sağ kafalı politikacılar, 1 Mayıs’ın “Komünist Bayramı!” olduğunu söyleyerek halkımızı yıllarca kandırmışlardır.
***
1 Mayısın tarihsel oluşumunu bir kez daha aktaralım:
“Amerika’da çocukların bile açlık ve sefalet ücretleriyle günde 15saat çalıştırıldığı 1866 yılında Baltimor’lu işçiler bir kongre yapıyor. Günlük çalışmanın 8 saatle sınırlandırılmasını isteyerek mücadeleye başlıyorlar.
1884’ün Şikagosu’nda toplanan sendikalarda, 8 saatlik iş gününün yasalaştırılmasını istiyorlar. İstedikleri; “8 saatlik iş günü ve insanca yaşayacak ücret” Nihayet “1 Mayıs 1886” günü genel grev ilan ediyorlar. Ancak, Amerikan yönetimi ve polis “4 Mayıs 1886” günü grevcilere saldırıyor. Eşleri ve çocukları ile alanları dolduran ve “8 saatlik iş günü istemekten başka istekleri olmayan” işçilerin üzerine çoluk-çocuk demeden kurşun yağdırıyorlar.
Gösterileri düzenleyen 8 işçi lideriidam ediliyor.
İşçi liderlerinden PARSONS idama giderken haykırıyor:
“ – Suçsuzum ben, tüm dünya biliyor suçsuz olduğumu. Cani olduğum için değil, işçi haklarını savunduğum için asılıyorum.”
8 İşçi liderinin asılmasından sonra dünyada tepkiler oluyor. 12-21 Temmuz 1889’da Paris’te toplanan 2. Enternasyonal Amerikalı işçilerin “8 saatlik iş günü” hakkını kazanmak için başlattığı ve tüm Dünya İşçilerinin de desteklediği bu mücadelenin anısına;
1 MAYISI DÜNYA İŞÇİLERİNİN BAYRAMI” ilan ediyor.
İlk işçi bayramı da 1890 yılında kutlanıyor.
*Evet… Tarihsel gerçekler bunlar.
Şimdi sormak hakkımız:
“ – Hani, 1 Mayıs “Komünist” bayramıydı! Soralım? Amerika’da ki mücadelenin neresinde MOSKOVA! Var. Ama yıllarca halkımızı kandırmak için “1 Mayıs’ın Komünist Bayramı!” olduğunu söyleyen cümle sağcılara! Seslenelim:
-Sizlerin ağzından gerçekleri ne zaman duyacağız?..”
***
Sevgili Çanakkale OLAY okurları, 1 Mayısla ilgili tarihsel gerçek bu.. Ne acı ki 123 yıldır tüm dünyada kutlanan “1 Mayıs İşçi Bayramından” bizim vatandaşlarımız bi haber(!)..
Kanlı 1 Mayıs 1977’de 34 Emekçi katledildi, 136 Emekçi yaralandı. 36 yıl önceki katliamdan bile bazı vatandaşların haberinin olmamasının nedeni belli değil mi?
İzninizle.. Ben neden-sonuç ilişkisini şöyle kuruyor ve doğrusu katılıp katılmadığınızı merak ediyorum; özellikle kendisini ve partisini “Sosyal Demokrat, İlerici, Sosyalist olduğunu iddia eden liderler, Sendikalar, Çağdaş Aydınlar!” - tarihsel gerçeklerle - toplumu bilinçlendirme görevlerini yerine getirmedikleri için halkımız 1 Mayıstan bi haber!..
*Doğaldır ki bu vebal hepsinin omuzundadır…
ANMA: Emperyalizm ve Faşizm’e karşı mücadelesinde idam edilen 3 yiğidimizi (Deniz, Yusuf, Hüseyin) saygıyla ve özlemle anıyorum.