havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

10 ARALIK

1286
Değerli okurlarım, 10 Aralık“Dünya İnsan Hakları Günü”. Geçen yıl 11 Aralık 2013 tarihinde bu günü köşemde konu etmiştim.
10 Aralık 1948’de BM Genel Kurulu Paris’te toplandığında SSCB delegesi çekimser kalmış, Güney Afrika Birliği ve Suudi Arabistan dışında kalan ülkelerin oylarıyla kabul edildi. Bildirinin imzalandığı 10 Aralık “Dünya İnsan Hakları Günü”olarak kutlanır.
Devletler, baskıya dayanan despotik-nepotizm anlayışları yok etmek için bildirgeye kabul oyu vermişlerdi. Kabul oyu verenler arasında Türkiye’de vardı…
***
           CHP Sözcüsü Haluk KOÇ, AKP’li Bakan ve Milletvekillerinin yakınlarının KPSS’yikazanamamalarına karşın istisnai kadro niteliğindeki “özel kalem müdürlükleri” hüllesiyle devlete memur yapıldığı 85 kişilik “torpil” listesi iddiasında bulundu. Peki, Başbakan Ahmet Davutoğlu bir gazetecinin bu konudaki sorusuna yanıt verdi mi? HAYIR!.. Yani ‘kul hakkı’ yemeğe devam! Ama nereye kadar???
*Dünya İnsan Hakları Günü’nün 66.yıl dönümündeyiz. Ancak son 12 yılda ülkemizde olup bitenleri göz önüne getirdiğinizde hayıflanmamak mümkün mü? Bu satırları gerçekten üzülerek yazıyorum; güzel ülkemiz Türkiye’miz “hukuk düzeni” sıralamasında 97 ülke arasında 76’ncı… Sizler başka kriter ve parametreleri de sıralayabilirsiniz. Böyle bir tablodan kaygılanabiliriz, ama; asla umutsuzluğa ve karamsarlığa kapılmamalıyız. Çünkü ‘her gecenin aydınlık bir sabahı’ vardır…
                                                                       ***
            Sevgili hemşehrilerim, insan hakları günü nedeniyle kentimizde her şeye karşın kültür ve sanat alanında organize edilen güzel etkinlikler olmakta.
            Örneğin; Avrupa Birliği (AB) 4. İNSAN HAKLARI FİLM GÜNLERİ gibi… Ayni etkinlikler 20 AB üye ülkesi ve Türkiye’deÇanakkale-Ankara-Eskişehir-Sinop-Mersin-Van olmak üzere 6 ilde yapılıyor. Şanslıyız değil mi?..5-19 Aralık tarihleri arasında iki hafta süren etkinliklerde onlarca film halka açık ve ücretsiz gösterime girdi. AB ve Türk yapımı filmlerin gösterildiği bu festivali düzenleyenler etkinliğin amacını şöyle açıklamışlar: “Bu etkinliğin amacı kimlik, hoşgörü, saygı, insan onuru ve kültürler arası diyalog gibi birbirinden değişik konularda farkındalık yaratmak- ve kalıplaşmış fikirleri sorgulamak-için AB ve Türk yapımı seçme insan hakları filmlerini paylaşmaktır.”
            - Peki, şanslı Çanakkaleliler hangi filmlerle buluştu.. Bazılarını kısaca tanıtayım; 5-6-7 Aralık’ta Çanakkale Belediyesinin katkılarıyla AB 4. İnsan Hakları Film Günleri etkinlikleri Erkan Yavuz Deneysel Sanat Atölyesinde gerçekleşti.
            *Son Cümle: İsveç’ten; kalemi kılıçtan keskin, düşüncelerini açıklık ve cesaretle dile getirmekten çekinmeyen bir gazetecinin öyküsü.
            * Ben de: İspanya’dan; Down Sendromlu üniversite mezunu bir gencin aldığı eğitimle dezavantajlarının üstesinden gelişinin öyküsü.
            * Bobo/Bref: Portekiz’den; kadın sünnetinden kaçma ve cinsiyetler arasındaki eşitsizliğin altını çok etkileyici bir dille çizen film.
            * Burada… Yani Orada: Romanya’dan; yönetmenin benzer 350 bin vakanın içinden aradığı karakterleri bulmak için 1 yıl harcadığı, para kazanmak için İspanya’ya giden bir ailenin acıklı serüveni.
            * Aile: Almanya’dan; Berlin Duvarında 1989’da yıkıldığı güne dek 28 yıl içinde öldürülen 130’u aşkın kişinin geride kalan yakınlarının derin kederlerinin öyküsü.
            * Şangay Çingenesi: Slovenya’dan; Yugoslavya’nın çöküş yıllarıyla birlikte 4 kuşağın hikayesinin anlatıldığı romantik bir drama. (Montreal Film Festivalinde En İyi Senaryo ödülü kazandı.)
            * Lal Gece: Türkiye’den; konusu ülkemizin kanayan yaralarından biri olan ‘çocuk gelin’sorunu… (62. Uluslararası Berlin Film Festivalinde Altın Kristal ödülünü kazandı. Yönetmen- Reis Çelik)
                        (Detaylı Festival Programı için www.avrupa.info.tr )
                                                                       ***
            Diğer ücretsiz film gösterimleri Çanakkale Mahal Sanat Merkezinde;12 Aralık Cuma:
“Eymir Neden Paylaşılamadı?” saat 18:00, “Kül Kedisi Değiliz” saat 20:00
13 Aralık Cumartesi:
‘DİYAR’ saat 15:00, Ben Bir Slogan Buldum: ‘Annem Benim Yanımda’ saat 17:00,
“O İklimde Kalırdı Acılar” saat 19:00
14 Aralık Pazar:
“Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” saat 15:00, “Motor” saat 17:00
“Tepecik Hayal Okulu” saat 19:00 (Yönetmen katılımı ile)
*İYİ SEYİRLER…