havadurum

10 Ekim Derneği: "Bu dava hepimizin davası"

492
TTB, KESK, TMMOB ve DİSK tarafından organize edilen, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği`nin düzenlediği bir dizi etkinlik gerçekleşti. Yalı Hanı`nda "Barışa Uçan Kanatlar" resim sergisi açılışı gerçekleştirilirken, Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri Ercan Adsız Konferans Salonunda, Emine Kart`ın Fotoğraf Sergisi yapıldı. "Ölüm ne yana düşer usta" belgesel gösterimi, kitap söyleşisi ve imza günü etkinliği ile 10 Ekim katliamında yaşamlarını yitiren 104 yurttaş anılıyor. 
"Bu dava hepimizin davası"
10 Ekim`de yaşamını yitiren Emek Partisi GYK Üyesi Korkmaz Tedik`in babası, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Yöneticisi Erdoğan Tedik, Emek ve Demokrasi Güçlerinin yerellerde düzenlediği anmaların, 10 Ekim`de yaşamını yitirenler anısına isimlerinin parklara, salonlara verilmesinin ve heykellerle ölümsüzleşmelerinin kendilerine güç verdiğini dile getirdi. Tedik, "Yerellerde anmaların olması, biz 10 Ekim Ailelerinin acısını bir nebze de olsa dindiriyor. Parklara, konferans salonlarına isimlerin veriliyor olması, anılarına heykellerin dikiliyor olması bizlere ve mücadelemize güç katıyor. Özellikle Emek ve Demokrasi Güçlerinin omuz vermelerini istiyoruz. Bu dava hepimizin davası. Cumhuriyet tarihinin en kanlı katliamıyla karşı karşıya kaldık ve yaralarımız hala sarılmış değil, her birimizin psikolojik durumları düzelebilmiş değil. Çocuklarımızı, eşlerimizi, sevgililerimizi, nişanlılarımızı kaybettik" dedi. 
"İnsanlık vicdanında, adalet sağlanamadığı için acısı çoğalan bir katliam"
10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun ise, 10 Ekim Davasının, Türkiye tarihinin en büyük sivil katliamı davası olduğunu ifade ederek, "İnsanlık vicdanında, hala gerçek bir adalet gelmediği için eksik kalan, acısı çoğalan bir katliamdır. O gün orada olup da yaşamını yetirmemiş, hem ruhunda hem bedeninde bir takım yaralarla yaşamaya devam etmek zorunda olan insanlarımız var. Aileler de bu katliamın yaralılarıdır" dedi. 
"Ortada bir adalet yok"
Yargılama sürecin en başından bu yana adaletin sağlanamadığını dile getiren Coşgun, "6`ıncı yılımızda ortada bir adalet olmadığını, eksik ve birçok dosyasının gözden kaçırılarak, dikkate alınmadan yapıldığını görüyoruz ve her seferinde daha fazla adalet talep etmek zorunda kalıyoruz. Çok muazzam bir davada, muazzam bir adaletsizlik, hakkaniyetsizlik ve bizi terörize eden bir sistemle karşıyayız ne yazık ki. Çok zor süreçlerden geçtik. Daha da zor süreçlerin bizleri beklediğini biliyoruz. 10 Ekim ruhu ve barış mücadelesi kaldığı yerden devam eden, onların düşürdüğü bayrakları aileleri olarak, Emek Barış ve Demokrasi bileşenleri olarak taşımaya devam ediyoruz" dedi. 
Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar ise, "10 Ekim`de Türkiye`nin dört bir yanından Ankara`ya barış için giden güzel insanlar, maalesef bir şiddetin kurbanı oldular, birçok canımızı kaybettik. Her anmada acımız bir kez daha artıyor, ama her anmada, bir arada olmanın, güçlü olmanın, birlikte mücadele etmenin de onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş