havadurum

10 Ekim katliamı, 4'üncü yılında...

1012

 10 Ekim 2015’te DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMMOB ve pek çok sivil toplum örgütünün katılımıyla Emek Barış Demokrasi Mitingi düzenlendi. Şarkılarla, türkülerle, marşlarla başlayan miting, canlı bomba saldırısı sonucu kanlı bitti. Yürüyüş başlamadan yürüyüş alanına kortej hâlinde ilerleyen grupların bulunduğu Tren Garı kavşağında, 2 patlama gerçekleşti. Patlamanın ardından polis meydana ulaştı. Meydandaki herkesi alandan çıkartmaya başlayınca yaralılara yardım etmek isteyen göstericiler, engellendikleri için polisi protesto ettiler. Polis gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Saldırı sonrası RTÜK tarafından yayın kuruluşlarına geçici yayın yasağı getirilmiş, bazı sosyal medya sitelerine erişim engeli uygulanmıştı. Katliamın ardından 4 yıl geçti. Katliamda yitirilen canlar, 10 Ekim’de ülkenin dört bir yanında düzenlenecek programlarla anılacak. Emek Partisi (EMEP) Çanakkale İl Başkanlığı tarafından katliamda yaşamını yitiren EMEP Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız ve 103 can anılacak. Anma programı kapsamında yapılan açıklamada; “Gün kapitalist-emperyalist barbarlığın ve AKP gericiliğinin, ülkemizi ve halkları yıkıma uğratacak politikalarının, geleceğimizi teslim almak istemesine karşı birlikte mücadele günüdür. Ölüm saçan o bilyeler, ölümsüz gülüşler açan o çiçeklere çoktan yenildiler. Ercan Adsız yoldaş, devrim ve sosyalizm mücadelemizde yaşıyor… Ankara Gar katliamında ölümsüzleşen arkadaşlarımızı-yoldaşlarımızı anıyoruz. 10 Ekim Perşembe günü saat 18:00’da Golf Aile Çay Bahçesi önünde buluşuyoruz” denildi.

 
“Ankara Gar katliamı, Türkiye tarihindeki en kanlı katliamlardan birisidir”
EMEP Çanakkale İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; “10 Ekim Ankara Gar katliamının üzerinden 4 yıl geçti. Türkiye tarihindeki en kanlı katliamlardan birisidir. Çanakkale EMEP İl Başkanı Ercan Adsız arkadaşımızın da olduğu 103 Emek-Barış-Demokrasi gönüllüsü, ortaçağ kalıntısı cihatçı İŞİD çete örgütünce hunharca katledildi, yüzlercesi yaralandı. Katliam eylemi güvenlik birimlerine canlı bomba eylemi olabilir diye ihbar edilmişti. Bu istihbarat ne hikmetse gizlendi. Ancak gerekli önlem alınmadığı için, göz göre ‘geliyorum’ diyen bu katliam, İŞİD çetesince gerçekleştirildi. Mevcut iktidar, çözüm masasını devirmiş, 7 Haziran seçimlerinde ise azınlığa düşmüştü. Kaybedilen seçimi ne pahasına olursa olsun, geri almak istiyordu. Önce Suruç katliamı, sonra Ankara Gar katliamı ülkemizin hızla karanlık bir tünele girdiğinin işaretiydi, daha sonra da İstanbul’da, Ankara’da peş peşe kanlı eylemler devam etti” denildi. 
 
“Emek Barış Demokrasi mitingi kanla bastırıldı”
EMEP tarafından yapılan açıklamada; “Miting, tamamlanabilseydi ülkemizin en büyük barış eylemlerinden biri olacaktı. İşçiler emekçiler, kadınlar, haklarını isterken, aynı zamanda barış içinde yollara çıkmışlardı. İstiyorlardı ki 10 Ekim’den önce ve sonra da yaşananlar bir daha yaşanmasın.10 Ekim 2015 sonrası hiç bir şey bir daha eskisi gibi olmadı. Ülkemiz güzel bir gün görmedi. Hukuk, adalet, insan hakları, demokrasi, özgürlükler, ayaklar altına alındı. ‘Tek Adam’ yönetimine geçen ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, zamlar, İşsizlik, yoksulluk, emekçi insanlar için hayatı çekilmez hale getirdi. Bütün bunların yanı sıra, başını ABD ve Rusya’nın çektiği, Orta Doğuda sürdürülen emperyalist paylaşım, savaşın da kah Amerika’nın kah Rusya’nın yanında yer alarak pastadan pay kapmak isteyen AKP hükümetinin, yayılmacı dış politikaları yüzünden S 400, F 35, Patriot vb. silah alımları için ABD ve Rus emperyalist silah tekellerine milyar dolarlar aktarıldı. Emekçilerin eğitimi, sağlığı güvencesi için harcanması gereken paralar, bölgede duvara toslayan dış politikanın sıkışan sorunlarını aşmak, iki emperyalist ülkenin gönlünü hoş etmek amacı için kullanıldı. Bölgenin diğer gerici ülkeleri de, bu savaş ortamını bahane ederek hızla silahlanmış, Ortadoğu patlamaya hazır bir silah deposuna döndü. Kazanan yine emperyalist ülkeler silah tekelleri oldu” denildi. 
 
“Eski Başbakan Davutoğlu, bildiklerini açıklamalıdır”
Açıklamada; “10 Ekim gar katliamının üzerinden tam 4 yıl geçti. Katliam hesabının sorulması için açılan dava, tüm ayak diremelere, tüm gerçekleri örtmek için örülen duvarlara rağmen, mücadele sonucu 9 İŞİD cihatçı çetesi cezalandırılması sağlandı. 9-10 piyon ileri sürülüp olay kapatılmak istendi. Ancak bu olayda ihmali olan güvenlik güçleri ve yöneticilerin yargılanması engellendi. Şimdi de eski bir Başbakan Ahmet Davutoğlu çıkmış, mevcut AKP iktidarını kast ederek, ‘7 Haziran-1 Kasım arasındaki terörle mücadele defterlerini açıklarsam insan içine çıkamazlar, yer yerinden oynar’ diyor. Ancak bildiklerini açılama gereğini duymuyor. ‘Açıkla’ çağrılarına yanıt yok. Meclis komisyonları, savcılar susuyor. Davutoğlu’nu bir kez daha bildiklerini mahkemede açıklamaya çağırıyoruz. Açıklamıyorsa acılarımızı kendi siyasi manevralarına alet etmesin. İnsanlığa karşı işlenen bu suçların gerçek sorumlularının yargılanması için mücadelemiz sürecektir” ifadeleri kullanıldı. 
 
“Yoldaşlarımızın kanları, emek-barış pankartlarının üzerine aktı”
Açıklamada; “Barış mücadelesine tahammül edemeyenler, ülke içinde ve dışında, savaşı ve katliamları dayatanlar, 10 Ekim Ankara katliamının da sorumlusudur. Türkiye halkı, bu katliamda barış türküleri söyleyen 103 evladını yitirdi. Bu olayda Emek Partisi, Çanakkale İl Başkanı Ercan Adsız olmak üzere, 16 parti militanını kaybetti. Yoldaşlarımızın kanları taşıdıkları barış pankartlarının üzerine aktı. Bu kavgada ölümsüzleşen yoldaşlarımızı, bir kez daha saygıyla selamlıyoruz. 10 ekim 2015’te yarım kalan emek, barış, demokrasi mücadelesini kaldığı yerden devam ettirmek de onlara sözümüzdür.  Bu katliamları yapanlar, unutturmaya, bu hesabı kapatmaya çalışanlar, bizden aldıkları her bir canın hesabını verecekler. Biz onları asla unutmadık. Yoldaşlarımızın katilleri ve arkasındaki karanlık güçler bulununcaya kadar davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Onları devrim ve sosyalizm mücadelemizde yaşatacağız. Gün kapitalist-emperyalist barbarlığın ve AKP gericiliğinin, ülkemizi ve halkları yıkıma uğratacak politikalarının, geleceğimizi teslim almak istemesine karşı birlikte mücadele günüdür. Ölüm saçan o bilyeler, ölümsüz gülüşler açan o çiçeklere çoktan yenildiler. Ercan Adsız yoldaş, devrim ve sosyalizm mücadelemizde yaşıyor… Ankara Gar katliamında ölümsüzleşen arkadaşlarımızı-yoldaşlarımızı anıyoruz. 10 Ekim Perşembe günü saat 18:00’da Golf Aile Çay Bahçesi önünde buluşuyoruz” denildi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş