havadurum

10 yıllık viyadük yine çatladı!

580
İzmir karayolu üzerinde bulunan, Çanakkale`ye 10 kilometre uzaklıktaki Erenköy Köyü`nde bulunan "Erenköy Viyadüğü"nde oluşan çatlamalar nedeni ile viyadük bakıma alındı. Karayolları 14`üncü Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilerek 2012 yılında yapımına başlanan ve aynı yıl hizmete açılan Erenköy Viyadüğü`nde meydana gelen çatlaklar nedeni ile araç geçişi tek şeritten yapılıyor. 
 
Daha önce 2013 ve 2014 yıllarında da heyelana bağlı çökmeler ve çatlamaların meydana geldiği Erenköy Viyadüğü`nde yine aynı sorunla karşılaşıldı. Yolun viyadüğün tekrar çift şeritten kullanıma açılması için karayolları ekipleri iki gündür yoğun çaba harcıyor. 
"Yıllardır uyarıyoruz" 
Daha önce meydana gelen heyelanlar nedeni ile viyadük ayaklarında yaşanan oturma, viyadüğün bağlantılarında çatlamalara neden oluyor. Viyadük, Çanakkale yönünde kapatılırken, ana bağlantılarda meydana gelen çatlaklar giderilmeye çalışılıyor. Daha önce yapılan çalışmaları "göstermelik" olarak nitelendirilen ÇOMÜ`den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Hatırlanacağı gibi yıllardır uyardık, her yağmur yağdığında viyadük ortasında, ayaklardaki oturma nedeniyle `yağmur suyu birikiyor` dedik; sanki hatalı inşaatı biz yapmışız günah bize fatura edildi" dedi 
"Viyadük değil, tünel yapılmalıydı"
2012`de hizmete açılan, 2013 ve 2014 yıllarında çökmeler ve çatlamalar meydana gelen viyadük konusunda, zeminin killi kayalardan oluşması nedeni ile heyelana açık olduğunu söyleyen Perinçek, uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi. Perinçek, "Çanakkale İzmir yolu çift şeritli yapılmaya başlandığında `bölgedeki kayalar heyelan oluşturma potansiyeli olan killi kayalar, inşaat sırasında bile heyelan olabilir` dedik. Çanakkale karayolları ofisini ziyaret ettik, `viyadük yapmayın tünel yapın` önerisinde bulunduk. Kimse uyarılarımızı dinlemedi" dedi. 
Deprem uyarısı 
Çanakkale`nin 1`inci Derecede Deprem bölgesinde olduğunu dile getiren Perinçek, Çanakkale-İzmir yolunun alternatif bir güzergahı olmadığını söyledi. "Bir deprem yaşarsak viyadük sandığımızdan daha fazla zarar görebilir" diyen Perinçek, "Viyadük devreden çıktığında alternatif ikinci bir yol var mı? Yetkiler; bu sorumun cevabını verebilirler mi? Dünyanın hiç bir ülkesinde 90 derece giriş ve 90 derece ile çıkışı olan bir viyadük yok. Bu konuda Erenköy viyadüğü belki de dünyada ilk örnek. 90 derecelik giriş ve çıkış nedeniyle özelikle yükü ağır olan kamyonlar viyadükte sürekli kaza yapıyor" dedi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş