havadurum

100 yıllık çınarın 54 yıllık gururu; Teşekkürler İzzet Amca…

395

 

ÖZEL HABER- Seçkin Sağlam

 
Yıl 1963… Küçücük bir şehir Çanakkale… Dünyanın en büyük ve yıkıcı savaşlarından birini yaşamış, sonrasında işgal dönemi ile devam etmiş kentin yorgunluğunun, yeni yeni atıldığı, yeniden kurulup yeniden nefes almaya başladığı yıllar. Farklı inanç ve etnik yapıların bir arada ve kardeşçe yaşadığı yıllar. Kentin o dönemki kanaat önderlerinden, birçok sivil toplum kuruluşuna öncülük eden İzzet Melih Dilmaç’ın önderliğinde, kentin sosyal hayatına yeni bir etkinlik kazandırılıyor; adı, Troia Festivali... Daha önce hiç festival düzenlenmemiş bir kentte festival düzenleme fikri, herkesçe ‘uçuk’ bulunsa da İzzet Melih Dilmaç, “Bu iş olur” diye düşünüyor ve bugün, o gün ‘uçuk’ bulunan Troia Festivali, yarın asrı geride bırakarak, 54’üncü kez kapılarını açıyor… O dönemi gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı özel açıklama ile anlatan İzzet Melih Dilmaç, o süreçte dünyada, özellikle de Yunanistan ve İtalya’da turizmin hareketlendiğini belirterek; “O sırada da Bursa Festivali var. Yeni açıldı. Ben de sabahleyin gazete okuyorum, Bursa’da Festival var diye haber okudum. Bursa’da festival oluyor da, Çanakkale’de niye olmasın diye düşündüm kendi kendime. Giyindim, çayı bıraktım, doğru Vilayete. Daha Vilayet açılmamış, kapısı kapalı. Kapıda bekledim, Vali geldi. ‘İzzet Bey beni mi gördün rüyanda, ne oldu hayrola’ dedi. Beyefendi ‘buyurun içeri’ dedi, ben de girdim. Girdik içeri beraber, ben de böyle böyle dedim. ‘Ya sen aklını mı kaçırdın. Ben de bilmiyorum festivalin ne olduğunu, halkın başına iş açacaksın’ dedi. Ben de ‘her şeyi göze aldım’ dedim. ‘Benden ne istiyorsun’ dedi. Sizden 5 bin lira para istiyorum, sonra toplayacağız, size vereceğiz dedim. ‘Vereceksin ama’ dedi. Özel İdareden 5 bin lira para verdi bana. O zamanlarda Ticaret Odası Başkanıydım. 5 bin lira da Ticaret Odası’ndan koydum, oldu 10 bin lira. 10 bin lira ile biz festivali yaptık. Ama ne festival. Her türlü eğlence var. Pehlivan güreşinden tut da, ne isterseniz var. Kıyamet kopuyor parkın içerisinde” diyerek Troia Festivali’nin doğuş hikayesini anlattı. 
 
Turizm Derneği kuruluyor
“Birinci festivali atlattık. İkinci festival vakti geldi” diyen Dilmaç, “İlkinde para kazandık, borçlarımızı ödedik. Valiye gittim, ‘buyurun paranızı’ dedim. Onun da hoşuna gitti. Ben de Ticaret Odası’ndan aldığım parayı yerine iade ettim. Ama cebimize de bir kuruş para kalmadı. Cepten de gitti tabi. Böyle birinci festival bitti. Ama ikinci festival yapılacak, cebimizde yapabilecek kudret yok. İkinci festivali yine biz yaptık. Ondan sonra belediye yapmaya başladı. Ankara’dan emir geldi. Her tarafta festival yapılmaya başlamış. Festival yapılacak memleketlerde belediyeler evvela bir dernek kuracaklar. Turizm derneği diye, o dernek bunları yapacak. Başkası yapamayacak. Çünkü önüne gelen festival yapmaya başladı, dükkan açar gibi. O zaman da Türk Turizm Derneği’ni kurduk. Kurduktan sonra üçüncü festivali de yine biz yaptık. Ondan sonrasına karışmam artık dedim, bıraktım. Yani Çanakkale’nin sosyal hayatında bir numaralı rolü oynamış diyebilirim kendime. Üç sene derneğin başkanlığını yaptım. Allah rahmet eylesin Turan Narler de vardı yönetim kurulunda” ifadelerine yer verdi. 
 
Başkan Gökhan’dan vefalı davranış… 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, dün eşi Hale Gökhan ile, Troia Festivali’nin kurucusu yüz yaşındaki İzzet Melih Dilmaç’ı evinde ziyaret ederek, 54’üncü Troia Festivali davetiyesini verdi. Başkan Gökhan, sosyal medya hesabından; “Troia Festivalimizin kurucusu, ulu çınarımız, Sayın İzzet Melih Dilmaç`a 54. kez düzenlenecek festivalimizin davetiyesini takdim ettim” dedi.
Paylaş