havadurum

15 Temmuz darbe girişiminde yaşamını yitirenler anılıyor...

645
Pazar günü, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü olması dolayısıyla Çanakkaleli siyasilerden birlik ve beraberlik mesajı geldi. Çanakkaleli siyasiler, 15 Temmuz’da verilen mücadelenin tarihe altın harflerle yazıldığını söylediler. AKP Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, 15 Temmuz’da darbecilere ilk direnen kentin Çanakkale olduğunu söyledi. Çanakkale’nin düşmana karşı birliğini ve beraberliğini koruduğunu söyleyen AKP’li Turan; “Millet olarak verdiğimiz mücadele demokrasi tarihine altın harflerle yazıldı. Türkiye’yi karanlık günlerine götürmek isteyenlerin hevesi kursağında kaldı. Millet olarak her seferinde canına, vatanına göz dikenin hesaplarını bozduk. Sarıkamış’tan Çanakkale’ye her zaman toprağına el sürmek isteyenlerin karşısında durduk. 15 Temmuz’da o gün darbecilerin karşısına ilk direnen yerlerden bir tanesi Çanakkale’dir. 103 yıl önce düşmana geçit vermeyen Çanakkale yine düşmana karşı birliğini ve beraberliğini korudu” dedi. Vatandaşların vatan uğruna sokaklara döküldüğünü, hiç düşünmeden canlarını feda ettiğini söyleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “15 Temmuz 2016 Cuma günü devlet kurumları içinde çöreklenip, devleti çökertmek için fırsat kollayan hainlerin başlattığı sözde darbe girişimi, milletin dik ve demokrasiye sahip çıkan duruşuyla amacına ulaşamamıştır” dedi. 
 
“Yeni Türkiye’yi milletimizle beraber inşa edeceğiz”
2 yıl boyunca ülkede hüküm süren OHAL ile birlikte her türlü zorluğun üstesinden gelindiğini söyleyen Bülent Turan; “Yeni hükümet sistemiyle beraber yönetime el koymak isteyenlerin önü kesilmiş oldu. Ülke olarak uzun yıllar tam bağımsızlık için büyük mücadeleler verdik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle beraber yönetim sistemimiz tek çatı altında, tüm kurumlarıyla ortak hareket edecek. Darbe senaryoları artık geride kaldı. 15 Temmuz’dan sonraki iki yıllık süreçte ülkemiz olağanüstü hâl şartlarında Cumhurbaşkanımızın kararlılığı sayesinde başta FETÖ ve PKK olmak üzere terörle etkili bir şekilde mücadele etti. Şehitlerimize layık bir Türkiye inşa etmek için gece gündüz demeden koşturduk, koşturmaya devam edeceğiz. Türkiye, terörden temizlenene dek 15 Temmuz ruhuyla mücadelemiz devam edecek. Bugün artık yeni bir Türkiye var. Geleceğe güvenle yürüyen, demokrasisini sağlamlaştırmış bir ülke var. Yeni Türkiye’yi milletimizle beraber inşa edeceğiz. 15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız. 2023 hedefleri doğrultusunda ülkemizin kalkınması ve gelişmesi yönünde adımlar atmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle 15 Temmuz gecesi vatanın bağımsızlığı için canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet anıyoruz”.dedi.
 
“Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi korumak bizlerin asli görevidir”
Vatandaşların vatan uğruna sokaklara döküldüğünü, hiç düşünmeden canlarını feda ettiğini söyleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “15 Temmuz 2016 Cuma günü devlet kurumları içinde çöreklenip, devleti çökertmek için fırsat kollayan hainlerin başlattığı sözde darbe girişimi, milletin dik ve demokrasiye sahip çıkan duruşuyla amacına ulaşamamıştır.Darbe girişiminde bulunan hainler demokratik devletin temeli, milli egemenliğimizin sembolü Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizi bile bombalama cüretinde bulunmuş ancak milletvekillerimiz milletin meclisini, canları pahasına korumuşlardır. Halkımız vatan uğruna sokaklara dökülmüş, hiç düşünmeden canlarını feda etmiştir.15 Temmuz şüphesiz ki, demokrasimizi ve özgürlüğümüzü elimizden almaya, birlik ve bütünlüğümüzü bozmaya yönelik acımasız bir saldırıdır. Neticesinde ise bu hain plan; demokrasinin, birlik ve bütünlüğün elimizden alınamayacağını kanıtladığımız büyük bir başarı ile sonuçlanmıştır.15 Temmuz’un yıl dönümünde milletimize, laik ve demokratik devletimize yapılan her türlü kötü niyetli saldırıyı lanetliyor, 15 Temmuz Şehitlerini bir kez daha rahmet, gazilerimizi minnetle anıyorum.Unutmayınız, özgürlük, barış ve demokrasi bizimdir. Cumhuriyetimizi, demokrasimizi korumak bizlerin asli görevidir” dedi. 
“Gelibolu, demokratik bir hukuk devletinin kilometre taşlarındandır”
15 Temmuz mesajı yayınlayan Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, mesajında; “Demokrasi, Cumhuriyet ve hukuk devletini koruma refleksiyle, 249 şehit ve 2 bin 301 gazi verilmesi pahasına gerçekleştirilen mücadelenin yıldönümü vesilesiyle ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü kutluyorum.Yaşadığımız Gelibolu toprakları, bize şehitliğin, vatan savunmasının, önsözü yazılan Cumhuriyetin değerlerinin ve milli birliğin kuvvetinin ne anlama geldiğini öğreten eşsiz bir öğretmendir. Gelibolu, demokratik bir hukuk devletinin kilometre taşlarındandır.Demokrasi, milli egemenlik, hukuk devletine sahip çıkmanın yıldönümü olan Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde; 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY terör örgütü tarafından parlamenter sistem, sivil siyaset ve demokratik rejime yönelik darbe girişimini bir kez daha lanetliyorum. Ulu Önderimizin ifade ettiği gibi, egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir. Hiçbir güç milli egemenliğin üzerinde değildir. Diğer yandan yine ulu önderimizin ‘Türkiye Cumhuriyeti; şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar ülkesi olamaz’ sözü de bu darbe girişimi ile bir kez daha doğruluğunu ispatlamıştır. Devlet idaresinde hiçbir zümreye, cemaate, kuruma ayrıcalık sağlanamaz. Liyakat ilkesinden, demokratik, laik hukuk devletinden vazgeçilemez. Bizler, hukukun üstünlüğü düsturundan taviz vermeden, demokratik toplumun gereklerine uygun bir anlayışın hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz.Bu duygu ve düşüncelerle 15 Temmuz’un yıldönümünde; kurtuluştan itibaren canını ve kanını bu ülkenin bağımsızlığına adayan bütün şehitlerimizi saygı, sevgi, şükran, minnet ve rahmetle anıyor, tüm gazilerimize esenlik dileklerimizi ve saygılarımızı sunuyorum” ifadelerini kullandı. 
“15 Temmuz gecesi, tarih sayfalarındaki yerini aldı”
Türkiye’nin yediden yetmişe tek vücut haline gelip FETÖ’cüdarbecileri bertaraf ettiğini söyleyen Umurbey Belediye Başkanı Sami Yavaş; “Ülkemiz bundan tam iki yıl önceki bir 15 Temmuz akşamındaFETÖ’nün başını çektiği alçakça, haince darbe girişimine maruz kaldı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın azim ve iradesi, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ile Emniyet Mensuplarımızın olağanüstü gayreti ve en önemlisi canı pahasına demokrasiden yana tavır koyan halkımızın dünyada eşi benzeri görülmemiş direnişi, ülkenin birlik bütünlüğüne göz diken kanı bozukların darbe hevesini kursaklarında bıraktı. Türkiye’nin demokrasi destanının yazıldığı 15 Temmuz gecesi tarih sayfalarındaki yerini aldı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın çağrısıyla sokaklara çıkan, gözünü kırpmadan tankların önüne yatan halkımız tüm dünyaya kahramanlık dersi verdi. O karanlık gecede darbecilere engel olmak isteyen 251 vatandaşımız şehitlik mertebesine ulaştı. 2 binden fazla insanımız gazi oldu. Türkiye’nin yediden yetmişe tek vücut haline gelip FETÖ’cüdarbecileri bertaraf ettiği 15 Temmuz’un ikinci yıl dönümü vesilesiyle, kahraman şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum“ dedi. 
 
“Türkiye Cumhuriyeti Devletine sahip çıkmak gerekir”
Çanakkale Barolar Birliği Başkanı Av. Bülent Şarlan, Cemaat, tarikat ve benzeri oluşumların devlet içinde fırsat verilmemesi gereken yapılar olduğunu söyleyerek; “15 Temmuz tarihinde FETÖ/PDY terör örgütünün darbe girişimi neticesinde yaşanan vahim olayların yıldönümündeyiz. Cemaat, tarikat ve benzeri oluşumların devlet içinde fırsat verilmemesi gereken yapılar olduğunu uzun ve karanlık bir gece bize bir kez daha göstermiştir. Bundan sonra da devletten bu ve benzeri yapılanmalar temizlenerek; kurum, kuruluş, siyaset ayrımı gözetilmeksizin mücadeleye devam edilmelidir. Benzer olayların tekrar yaşanmaması için Türkiye Cumhuriyeti Devletine sahip çıkmak, hukuka ve demokrasiye inanmak ve korumak gerekir. Hukuka sahip çıkmak, demokrasiyi egemen kılmak, liyakati üstün tutmak devlet olabilmenin asli unsurudur. Bizler avukatlar olarak her zaman Cumhuriyetimizin, demokrasimizin ve anayasada yer alan laik demokratik, sosyal hukuk devleti ile bölünmez bütünlüğümüzün daima yanındayız.15 Temmuz 2016 da vatanımızı ve demokrasimizi koruma mücadelesinden milletimiz başarıyla çıkmıştır. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve milletimizin kurduğu Cumhuriyeti yıkmaya hiçbir gücün yetmeyeceği açıkça görülmüştür. 15 Temmuz’lar yaşamamak için hukuk devletini üstün tutmamız, yargıyı bağımsız ve tarafsız kılmamız, her kademede liyakati esas almamız gerektiğine inanıyoruz.Vatanına, devletine, demokrasiye, bayrağına, milli egemenliğine ve milli birliğine sahip çıkarken, darbe girişiminde şehit olan kahramanlarımıza, 15 Temmuz`un yıldönümü vesilesiyle bir kez daha Allah`tan rahmet diliyor, gazilerimizi saygıyla anıyoruz. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutluyoruz” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş