havadurum

18 Mart coşkusu

950

 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 104’üncü Yıldönümü dolayısıyla 18 Mart Haftası kapsamında düzenlenecek etkinlikler, 8 Mart sabahı Deniz Savaşları`nın kaderini değiştiren Nusret Mayın Gemisi’nin aslına uygun olarak yapılan TCG Nusret’in bağlı bulunduğu Çimenlik Kalesi’nde 22’nci Zafer Koşusu ve Halk Yürüyüşü ile başladı. Törene Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Emrullah Büyük,  İl Emniyet Müdürü Celal Sel, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, askerler, gaziler, şehit aileleri ve öğrenciler katıldı. Törende şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı eşliğinde, Türk Bayrağı göndere çekildi. Törenler, dün sabah Çimenlik Kalesi’nde başladı. İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başlayan tören kapsamında Vali Orhan Tavlı konuşma yaptı. Tavlı’nın konuşmalarının ardından Çanakkale Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu (ASO) Müdürlüğü halk oyunları ekibi oyunlarını sergiledi. Halk oyunları ekibinin ardından tören, Mehteran Takımı gösterileri ile devam etti.  Tören gösterilerin ardından Valilik önünde yapılan kutsal emanetlerin teslimi programı ile devam etti.  Katılımcılar ile Çimenli Kalesi programının ardından Valilik önüne kadar yürüyüş gerçekleşti. Kordon boyunda, Türk Hava Kurumu`nun motorlu yamaç paraşütçüleri tarafından, Türk Bayrağı ile Mustafa Kemal Atatürk posteri ve üzerinde ‘Çanakkale Deniz Zaferi`nin 104`üncü Yılı Kutlu Olsun’, ‘Şehitlerimizi Saygıyla Anıyoruz’ yazılı filamalar ile gösteri uçuşu yapıldı. Yürüyüşe katılanlar, ellerindeki Türk Bayrakları ile zafer coşkusunu yaşadı. Valilik önünde düzenlenen törende, Gelibolu Yarımadası’ndan alınan kutsal toprak, Çanakkale Boğazı’ndan alınan deniz suyu ve Türk bayrağından oluşan kutsal emanetler, Vali Orhan Tavlı’ya teslim edildi. Vali Tavlı da, kutsal emanetleri Ankara`ya götürecek olan atletlere teslim etti. Ardından atletler, kutsal emanetleri Ankara`ya götürmek için 22`inci `Zafer Koşusu`nu başlattılar. Kutsal emanetler sırasıyla Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Ankara illerinin sınırlarından geçirilerek, 18 Mart günü Ankara`da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`a teslim edilecek. Şehitleri Anma Günü ile Çanakkale Deniz Zaferi kutlamaları, hafta boyunca, belirli alanlarda düzenlenecek olan çeşitli etkinliklerle devam edecek. 


“Çanakkale Zaferi, milletimizin, kendi küllerinden yeniden doğuşunun sembolüdür”
Vali Orhan Tavlı, düzenlenen törende konuşma yaparak; “Böylesine anlamlı bir günde Çanakkale destanının yazıldığı, Çanakkale ruhunun doğduğu bu kutsal topraklarda şanlı tarihimizin zaferlerini kutlamanın ve aziz şehitlerimizi rahmet ve milletle anmanın manevi onurunu sizlerle birlikte paylaşmakta gurur duyuyorum. Çanakkale Zaferi tarih boyunca bağımsızlık, hürriyet ve vatan sevgisi uğruna savaşmaktan asla çekinmeyen Türk milletinin, sarsılmaz birlik ve beraberliğinin en gülcü nişanesi tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün imkansızlıklara rağmen vatanını korumak için verdiği milli mücadelenin büyük destanıdır. Çanakkale, bin yıllık tarihimizin her anına damga vuran, istiklal ve istikbalimizin konusunda kararlılığımızın, iman gücünün çok büyük fedakarlıklarla teyit edildiği yerdir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ sözlerinde ifadesini bulan bu zafer, Türk milletinin istiklali uğruna canını bile seve seve feda edebileceğinin büyük kanıtıdır. Kurtuluş savaşının kazanılmasına zemin hazırlayan ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de temellerinin atıldığı bu şanlı zafer, Türk milletinin bağımsızlık yolunda fedakarlığını, inancı uğrunda şehadet karalığının kanıtıdır. Aynı zamanda Çanakkale Zaferi binlerce yıllık şanlı tarihe sahip milletimizin, kendi küllerinden yeniden doğuşunun sembolüdür” dedi. 
 
“Bize düşen milli birlik ve beraberliğimizi her zamankinden daha fazla perçinlemektir”
Vali Tavlı; “Çanakkale, silah karşısında imanın zaferidir. Vatanını hürriyetini canı pahasına korumak isteyen bir milletin karşısında hiçbir gücün duramayacağının dünyaya ilanıdır. Ecdadımız bizlere destanlarla örülmüş muhteşem bir miras bırakmış, Bağımsızlık, özgürlük, vatan, bayrak gibi yüce değerler söz konusu olunca ölümü karşılıksız seve seve göze almışlardır. Vatanımızın her köşesinden koşup gelerek düşmanın karşısına dikilen ve ‘Çanakkale Geçilmez’ diyerek, canları pahasına bu toprakları savunan aziz şehirlerimizin, aziz hatırası bugünde Millet olma şuurumuzu diri tutan, en büyük ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitleri Şiiri’nde vurguladığı gibi, dün olduğu gibi bugün de devrin aslanları tüm şer odaklarına karşı, fedakarca ve kahramanca destan yazmaktadır. Bizlere düşen bu uğurda milli birlik ve beraberliğimizi her zamankinden daha fazla perçinlemektir. İnanıyorum ki güzel milletimiz, milli birlik ve beraberliğini devam ettirdiği sürece, dünyanın hiçbir gücü Türk milletine diz çöktüremeyecektir. Bu duygu ve düşüncelerle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferlerini kutluyorum. Çanakkale Geçilmez destanını yazan ve mübarek kanlarıyla bu vatan topraklarını kutsallaştıran, ay yıldızlı bayrağımıza rengini kanlarıyla veren aziz şehitlerimizi, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kurtuluş savaşımızın bütün kahramanlarını milletle rahmetle anıyorum. Vatanı uğrunda mücadele ederken yaralanan gazilerimize de milletçe şükran ve minnet duygularımızı ifade ediyor, siz değerli vatandaşlarımıza en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş