havadurum

19 YANLIŞ

Vücudumuzla ilgili büyüklerimizden, arkadaşlarımızdan, çevremizdeki herkesten bir şeyler duyarız. Yalnız artık bildiklerimiz ve duyduklarımız arasında doğru ile yanlışı ayırt etmekte zorlanırız. Vücudumuzla ilgili bildiğimiz bazı yanlış bilgileri, sizler için doğrularıyla beraber Geek Wrapped'dan aktarıyoruz.

5930

 

 
 
1. Dilimizde dört tat tomurcuğu bulunur
Acı, tatlı, tuzlu ve ekşi tadın yanı sıra dilimiz Japonca`da `hoşa giden tat` anlamına gelen `umami` adında beşinci bir tat tomurcuğuna da sahiptir. Umami, baharatlı ve etli lezzetlere duyarlıdır.
 
2. Yüzmeden önce yemek yenmez
Yüzmeden kısa bir süre önce yemek yemek, kas krampları riskini arttırmaz. Fakat alkol ile boğulma arasında bir ilişki olduğunu göz ardı etmemeliyiz.
 
3. Şeker tüketimi çocukları hiperaktifleştiriyor
Şeker, hiperaktiviteye neden olmaz. Konuyla ilgili yapılan sayısız çalışmada hassas çocuklarda bile şeker kullanımının davranışta herhangi bir değişikliğe neden olmadığı gözlemlendi.
 
4. Sağ ve sol beyin zihinsel yetenekler yönünden birbirinden ayrıdır
Zihinsel yetenekler kesinlikle beynin sağ ve sol bölgesine göre ayrılmıyor. Hatta, eğer bir yarısı erken yaşta zarar görürse, diğer taraf görevi devralır.
 
5. Günde sekiz bardak su tüketmeliyiz
Gün içerisinde sekiz bardak su içmeye gerek yok. Su ihtiyacı vücudun kilosuna, hareketlilik düzeyine, giyim tarzına, ısıya ve nem oranına göre değişiklik gösteriyor. Bunun yanı sıra, tükettiğiniz besinlerden de su ihtiyacınızın bir kısmını karşılarsınız.
 
6. Sakızın sindirimi yıllar sürer
Sakızın sindirimi yedi yıl sürmez. İşin gerçeği, sakızın genel olarak sindirimi güçtür ve diğer yiyecekler gibi sindirim sisteminden geçer.
 
7. Alkol ısıtır
Alkollü içecekler kan damarlarını açarak ve sinir uçlarını uyararak ılıklık hissi yaratır. Aslında vücut ısısının düşmesine neden olur.
 
8. Öğrenme yöntemleri kişiden kişiye farklılık gösterir
Herkes aynı şekilde öğrenir. İnsanların farklı yollarla öğrendiğine veya uzun süreli akılda tutma için farklı tekniklerin daha etkili olduğuna dair bir kanıt şu an bulunmuyor.
 
9. C Vitamini hastalıkları önler
C vitamini üşütmeyi önlemez. Ama soğuk havalarda koruyucu etkileri vardır ve hastalık süresini mümkün olan en az seviyeye indirgeyebilir.
 
10. Vejetaryen ve veganlarda protein eksikliği meydana gelir
Vejetaryen veya vegan besin düzeni, yeterli miktarda protein alındığında zarar vermez. Doğru besinler kullanıldığında, eksik kalan proteinin takviyesi sağlanmış olur. Fakat B12 ek vitamini gerekli olabilir.
 
11. Seks, performansı azaltır
Herhangi bir spor faaliyetinden evvel seks yapmanın, performansı düşürdüğüne dair kesin ve bilimsel bir dayanak bulunmuyor. Hatta, seks testesteron hormonunu arttırdığı için, performans üzerinde olumlu etkisi olabilir.
 
12. Beynin %10`unu kullanırız
Beynimizin yalnızca %10`unu kullanmayız. Gerçekte beyindeki nöronların küçük bir kısmı aktif olarak belirli bir zamanda harekete geçer. Ama diğerlerinin de önemli fonksiyonları vardır.
 
13. Uyurgezerleri uyandırmamalıyız
Uyurgezerler uyandırıldıklarında kafaları karışabilir ama zarar görmezler. Hatta eğer kendi hallerine bırakırsanız, dengelerini kaybedebilir ve düşebilirler. Uyandırmanız en iyisi!
 
14. Damarlar mavi renktedir
Hemoglobin kana kırmızı rengini verir. Oksijenden arındırılmış kan, koyu kırmızıdır ve oksijenli kan kiraz kırmızısıdır. Ciltten yansıyan ışınlar gözümüze mavi görünürler.
 
15. Beş duyumuz vardır
Temel olarak bilinen görme, koklama, tatma, dokunma ve duyma duyularımıza ek olarak aralarında denge, pozisyon, acı, ısı, baskı, susuzluk ve gibi 20 farklı durumu da algılayabiliyor, hissedebiliyoruz.
 
16. Su kırışıklıklara neden olur
`Su kırışıklıkları`, deri absorpsiyonundan ötürü oluşmaz. Genellikle nemli ciltte daralan kan damarlarının tetiklemesi sonucu oluşur.
 
17. Jilet, kıl köklerini kalınlaştırır
Jilet kullanmak kılların daha kalın, yoğun ve koyu çıkmasına neden olmaz. Jilet kullandığınızda kıl uçlarını kestiğiniz için, kılların daha keskin olmasına neden olursunuz. Bu da, kıllarınızın arttığını hissetmenize neden olur.
 
18. Saç kremi, saçları iyileştirmez
Saç bakım ürünleri ayrılmış ve zarar görmüş saçları daha iyi duruma getirmez. Yalnızca normal şartlar altında saçın zarar görmesini engeller, epidermi yumuşatır. Bu da saçların daha da iyi hale geldiğini düşünmenize sebep olur.
 
19. Ölümden sonra saç ve tırnaklar uzamaya devam eder
Saç ve tırnaklar, ölümden sonra uzamaya devam etmez. Cilt kurulaşır ve saç, tırnak köklerinden ayrılmaya başlar.
 
(Kaynak: https://www.geekwrapped.com/myth-infographic#Body)