havadurum

23'üncü 'Ahilik Haftası' törenlerle başladı

590

 23’üncüsü kutlanan ‘17-21 Eylül Ahilik Haftası’ etkinlikleri törenlerle başladı. Çanakkale Ticaret İl Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası, 8.Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanlığınca oluşturulan heyet öncelikle Vali Orhan Tavlı’yı ziyaret etti. Ziyaretin ardında heyet, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından Başkanlık makamında ağırlandı. Ziyaretlerin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda ‘Ahilik Haftası’ açılış töreni gerçekleştirildi. Vali Orhan Tavlı, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AKP Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan ile Parti İl Başkanları, Esnaf ve Ticaret Odaları temsilcilerinin yer aldığı açılış töreninde Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Sunumun ardından, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ünal Özcan, AKP Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan tarafından konuşma yapıldı. Tören, konuşmaların ardından verilen ödüllerle son buldu.

 
Vali Tavlı ziyaret edildi
Ahili Haftası açılış etkinlikleri Vali Orhan Tavlı’yı ziyaretle başladı. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Binası’nda bir araya gelen esnaf ve sanayiciler, Valilik Binası’na mehteran takımı eşliğinde yürüdüler. Vali Tavlı tarafından kapıda karşılanan heyet adına Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ünal Özcan tarafından Vali Tavlı’ya çiçek sunuldu. Özcan; “Çanakkale Esnaf Teşkilatı için Sayın Valimizden ne talep etsek hepsi yerine geldi. Esnaf teşkilatımız adına kendilerine çok çok teşekkür ediyorum” dedi. Özcan’a ve kendisini ziyaret eden heyete teşekkürlerini sunan Vali Tavlı; “Sayın Başkana ve diğer oda başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Türk esnaflık geleneği olan ahilik geleneğini de yaşattıkları içinde şükranlarımızı sunuyorum” dedi.
 
 “Bize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız”
Heyet, Valilik ziyaretinin ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret etti. Başkan Gökhan tarafından makamında ağırlanan heyet adına konuşan Birlik Başkanı Özcan; “Ahilik Haftası Kutlama Komitesinde Çanakkale Belediyesi de bulunuyor. Bu anlamda meydanda çadırın kurulması, meydanın hazırlanması, araç görevlendirilmesi gibi desteklerinden dolayı Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Ayrıca her ay Sayın Başkanımızın önderliğinde, tüm odalarımızla birlikte Ticaret ve Sanayi Odasının da katılımıyla esnafın sorunlarının görüşüldüğü toplantılar yapıyoruz. Bunlardan dolayı, esnafa sahip çıkmanızdan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. Özcan’ın konuşmasının ardından esnafın Ahili Haftası’nı kutlayan Başkan Gökhan; “Ahilik Haftasını kutluyorum. Ahilik geleneklerinin ekonomik gerekliliklerinin hatırlatılması gereken bir dönemi yaşıyoruz. İsrafın olmaması, insanların birbirlerine ekonomik olarak destek olması, fırsatçılık yaratılmaması, ekonomik zorluklardan dolayı insanların stokçuluk yapmaması, tam tersine genel ekonomi düzeninde herkesin yükü paylaşması gibi tam da ahilik felsefesinin olması gereken dönemdeyiz. Bu yıl daha da anlamlı bu kutlamalar. Esnaf bir kentin en önemli temel unsurudur. Onun için esnafların taleplerini öncelikli olarak dikkate alıyoruz. Esnaf olmazsa kent olmaz. Esnaf ahlakı da çok önemli. O ahlak esnaftan halka da geçer. Ama maalesef son yıllarda yoldan sapar gibi olsak da Çanakkale’de esnafımız bu anlayışı, bu birlikteliği sürdürüyor. İnşallah bu krizleri birlikte atlatacağız. Biz de bize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız. Biz her zaman olduğu gibi esnafımıza destek olmaya devam edeceğiz. Biz birbirimize lazımız. Bu günler gelir geçer ama iyi günlere inşallah hep birlikte ulaşacağız.  Türkiye bu sıkışıklığa layık değil, biz bunu aşarız. Türkiye Cumhuriyeti insan kaynağıyla, doğa kaynağıyla, coğrafyasıyla bu sıkıntıları aşabilecek çapta. Yeter ki akıllı olalım. Aklımızı ortaya koyalım. Çözümlerimizi ortaya koyalım. Siyaset yaptığım zannedilmesin; küçük sanayi sitesi meselesini ticaret odasının da talebi olan alanın bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Burada siyaset yok. Buna vesile olan herkese şimdiden teşekkür ediyorum. Ama bunun bir an önce yapılması lazım” dedi.
 
“Esnaf, yaşanan sıkıntının farkında”
Ziyaretlerin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda Ahilik Haftası açılış töreni gerçekleşti. Törene, Vali Orhan Tavlı, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AKP Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ünal Özcan ile Parti İl  Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileri ile oda başkanları katıldılar.  Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ile başlayan tören, konuşmalarla devam etti.  Açılış konuşmasını yapan Birlik Başkanı Özcan,  ahiliğin tarihi önemine değindi. Esnaf ve sanatkarın sorunları olduğunu belirten Özcan; “Sorunların birçoğu çözüldü ve çalışmalar devam ediyor. Bu ülkeye kumpaslarla zarar veremeyenler ekonomik anlamda zarar vermeye başladılar. Son 20 günde yaşanan sıkıntıların farkındayız. Biz, bu ülkeye nereden ve kimler tarafından zarar geldiğini bilen ahi insanlarız. Ahilik’te birleştiricilik ve devlete sahip çıkma var. Biz devletimizin yanındayız. Ne kadar sıkıntı olursa olsun devletimizin yanındayız. Bunları yaparken, esnaf ve sanatkar hak etmediği ilave zamlar yapmaz. Stokçulukla yapmaz. Stokçuluk yapan baronlardır. Ama bazı dış güçlerin etkisi ile bazı baronlar bizi zor durumda bırakıyor. Ancak bugünleri hep birlikte aşacağız” dedi. Özcan’ın ardından konuşan AKP Milletvekili İskenderoğlu, esnaf bir aileden geldiğini ve kendisinin de esnaf olmaktan gurur duyduğunu belirterek, tüm esnafın ahilik haftasını kutladı.
 
“Ahilik teşkilatına en çok yakışan yer Çanakkale’dir”
Törende konuşan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘muhasır medeniyetler’ derken,  bu topraklardaki insanlara güveniyordu. Ahilik teşkilatına en çok yakışan yer Çanakkale’dir. Çanakkale ruhu ahilik teşkilatından başlar. Kardeşliğin inşa edildiği teşkilatların o yansıması Çanakkale’de olmuştur. Modern ahilik anlayışına ihtiyacımız var. Ahilik haftası en özel haftalardan bir tanesi. Biz, siyasi insanlarız. Eğer esnaf mutluysa, huzurluysa herkes mutlu ve huzurludur. Dönemsel tabii ki çalkantılar olur. Büyümede artma ve azalma olur. Ancak, 81 Milyonun kardeşliği parti gözetmeden, siyasi ideolojik kavgaları bir yere bırakarak, yeri geldiğinde aynı masaya oturmak en büyük kıymetimiz olması lazım. Çanakkale’yi kısır polemiklere heba etmememiz lazım. Türkiye bir kitap olsa bu kitabın ilk sayfası mutlaka Çanakkale olur. O yüzden bu kitabın ilk sayfasını harcamaya ve yırtmaya hakkımız yok. Seçimler bitti, önümüze bakıyoruz. Bu toprakların yöneticileri, idarecileri nasıl iş yapar bunu aramak zorundayız. Esnafın dertleri var. Her toplantıda notlarımızı aldık ve çözüm aradık. Esnafa yapılan birçok yardım ve adım bu toplantılardan çıkan sonuçlardandır. Esnafımız ne söylese biz muhataplara ilettik ve büyük sonuç aldık” dedi.  
 
“Büyümenin tek göstergesi döviz değildir”
Büyümenin tek göstergesinin döviz olmadığını belirten Turan; “Son dönemde dövizden kaynaklanan artışın konjektürel olduğunu ifade etmek istiyorum. Döviz tabii ki ekonomide problemdir. Ancak ekonomik büyümenin tek göstergesi döviz karşısında TL’nin değeri değildi. İhracat, üretim, istihdam, yatırım hepsi beraber hükümeti ifade eder. Dünyanın hangi akıllı adamı twitterdan bir başka ülkenin ekonomisine müdahale eder. Eğer başka bir hesap olmasa böyle bir şey olabilir mi? Türkiye Devleti hangi yanlışı yaptı da döviz arttı? Yeni bir problem yok ama farklı hesaplarla Türkiye’ye ayar vermeye çalışanlar bilsin ki ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’. Hiç kimsenin ayar vermeye hakkı yoktur. Bunlar geçecek. Bugün Türkiye’de dayatma var. İddia ediyorum kaptan sağlam buda geçecek. Yatırımcı yatırımlarına ara vermesin. Bankacı esnaf dostu olsun” dedi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş