havadurum
Nevin Yüksel

nevin@canakkaleolay.com

24 KASIM

2457
Öğretmen toplumun manevi mimarıdır. 24 Kasım 1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk`ün "Millet Mektepleri`nin Başöğretmenliği"ni kabul etmesiyle 1981 yılından itibaren her sene Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Mustafa Kemal Atatürk`ün başöğretmen olduğu 24 Kasım günü, 1981 Atatürk Yılı`nda Kenan Evren tarafından Öğretmenler Günü olarak ilan edilmiştir. Pek çok ülkede ise 1994`ten itibaren her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle kutlanmaktadır. Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Örneğin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) her yıl 28 Şubat, Türkiye`de ise her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Öğretmenler Gününün tatil olup olmadığı da ülkesine göre değişir.
 
Öğretmenler Günü; öğretmenin toplumdaki yeri, rolü, önemi ve değerini anlamak, öğretmeni bulunması gereken yüce yerine oturtmaktır. Öğretmenler arasındaki bağı kuvvetlendirmek, öğrencileri ile aralarındaki sevgi, saygı ve dayanışmayı güçlendirmektir. Bu gün, bu fedakar öğretmenlerimizin kıymetini bir kez daha düşünüp anlamamızı sağlayan önemli bir gündür. Öğretmenlerimize duyduğumuz sevgi, saygı ve minnetimizi dile getirmek için bu günü düşünmeli onların öğretmenler gününü kutlamalıyız. Bizleri bu günlere hazırlayan öğretmenlerimizi hatırlamak, ziyaret etmek yada bir telefon görüşmesiyle hatırlarını sormak onlar için en değerli hediyedir.
 
Her şeyin başı eğitimdir diyoruz. Çağımızda her alanda eğitimin etkisi ve önemi daha iyi anlaşılmaktadır. ğitim süreci içerisinde; Öğrencinin özelliklerinin, okulun olanaklarının, okul ortamı ve etkenlerinin, çevre olarak; aile dışı ve okul çevresinin etkisi mutlaka önemlidir. Ama en önemli etken öğretmendir. Dünya çok konuda değişti ama bu dünyanın henüz değişmeyen yönlerinden biridir: Öğretmenlik hala dünyanın en önemli mesleğidir.
 
Öğretmen olmak güvenilir olmayı gerektirir. Çocukluğunuzun daha en başında, anne ve babanızdan başkasına güvenmediğiniz o anlarda sizin emanet edildiğiniz kişidir öğretmen.
 
Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk`ü saygıyla anıyor, tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum.