havadurum

24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun..

2775

 Mustafa Kemal Atatürk, 24 Kasım 1928 tarihinde ‘Millet Mekteplerinin Baş Öğretmenliğini’ kabul etmesi ile her yıl 24 Kasım Öğretmenler günü olarak kutlanmakta. Çanakkale Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü ve öğretmenler bugün çeşitli etkinlikler ile öğretmenler gününü kutlayacak. Aynı zamanda birçok siyasi, sendika, dernek ve STK’da 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısı ile kutlama mesajı yayınladı. Mesajlarda bazı siyasiler, öğretmenlerin sosyal ve ekonomik sıkıntılarında yaşanan artışlara değindi.  

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısı ile yayınlanan mesajlar şu şekilde;

“Yeni eğitim kurumları için çaba sarf ediyoruz”
AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Öğretmenler, geçmişten bugüne kadar tarihimiz boyunca gençlerimiz tarihe yön veren kişiler oldu. Aynı kararlılık ve duruşla bugünün gençleri geleceğe yön vermelidir. Ülkesinin bekası için çalışmalı ve projeler gerçekleştirmelidir. Gençlerimizin bu süreçteki dayanağı şüphesiz öğretmenlerimizdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, ‘yeni nesiller öğretmenlerimizin eserleri olacaktır.’ Öğrencilerimize ve öğretmenlerimize modern kurumlarda hizmet için iktidara geldiğimiz günden itibaren çalışıyoruz. Gerek Çanakkale’mizde gerek ise ülke genelinde yeni modern geniş imkanlara sahip eğitim kurumlarına hizmete sunduk. Özellikle son dönemde Çanakkale’mizin her ilçesinde yeni eğitim kurumlarını inşa etmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle hayatımızın her anında bizleri yönlendiren en güçlü dayanağımız öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlar, emekli olan öğretmenlerimize yetiştirdikleri değerler için şükranlarımı sunarım” dedi. 
 
“Ekonomik ve sosyal imkanlarınızın iyileştirilmesi için mücadele ediyoruz”
CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz; “Ekonomik ve sosyal sorunlar yaşadığını bildiğimiz siz değerli öğretmenlerimizin, evlatlarımızla özveriyle ilgilendiğinizi ve Atatürk ilke ve devrimlerinden taviz vermeden eğitim verdiğinizden şüphemiz yok. Bu bağlamda haklarını ödeyemeyeceğimiz sizlerin ekonomik ve sosyal imkanlarınızın iyileştirilmesi için her zaman mücadele ettiğimizi bilmenizi isterim. Bu duygu ve düşüncelerimle Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete göçmüş öğretmenlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, şahsınızda gelecek nesillerimizi yetiştirip, bilim ile donatan değerli öğretmenlerimizin ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyorum” ifadelerini kullandı. 

“Öğretmenlerin problemlerinin altında ezildiklerini görmek, bizim üzüntü verici”
MHP İl Başkanı Hakan Pınar; “Öğretmenlerimizin fedakârca ve gayretli çaba ve çalışmalarına rağmen, hala problemlerinin altında ezildiklerini görmek, bizim için son derece üzüntü vericidir.  Yüksek idealleri kafasında taşıyan, belirlediği kutlu hedeflere ulaşmak için, çok mücadele veren bir yönetim anlayışının, her şeyden önce geleceğin mimarı öğretmenleri memnun ve mutlu edilmesi elzemdir. Geleceğin riske atılması veya çıkmaza sürüklenmesi istenmiyorsa, öğretmenlerin imkân ya da kaynak kısıtlamaları gibi bahanelerle oyalanmaması gerekmektedir Bu kutsal mesleğin mensuplarının biriken sorunları çözülemediği sürece gelecek kuşakların iyi yetişmeleri ve donanımlı olmaları sağlanamayacaktır. Bu itibarla, kanayan ve tahammülü kalmayan bir noktaya gelen, atanamayan öğretmenlerin beklentilerini karşılamak ve çağrılarını cevapsız bırakmamak çok önemlidir. 24 Kasım Öğretmenler gününü, tekrar kutluyor, ebediyete göç etmiş olanlara rahmet kalanlara sağlıklar diliyor, en derin saygılarımı sunuyorum” dedi. 
 
“Atatürk’ün izinde nesiller yetiştiren öğretmelerin gününü kutlarız”
Türk Anneler Derneği açıklamasında; “Öğretmenlerimizin en büyük amacı, çağdaş bilgilerle donatılmış, ilkeli ve erdem sahibi bir nesil yetiştirmektir. Milli birlik ve beraberliğimizin teminatı da yine öğretmenlerimizdir. Araştıran, sorgulayan, üreten bir gençlikle ülkemizin geleceği çok daha aydınlık olacaktır. Büyük bir sorumluluk gerektiren bu onurlu mesleğin tüm mensuplarına güvenimizin sonsuz olduğunu önemle vurgular, Ulu Önderimiz Atatürk’ün izinde nesiller yetiştiren bütün öğretmenlerimizin ve öğretmen adaylarının öğretmenler gününü kutlarız” ifadelerine yer verildi
 
“En çok çalışan en düşük maaş alan öğretmenler Türkiye’de” 
Eğitim İş Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu, açıklamasında “Cumhuriyetin ilk yıllarında ekonomik ve sosyal statüsü en üst sıralarda olan öğretmenler, açlık sınırına yakın bir ücrete mahkum edilerek itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)  bin 827 TL’dir. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7 bin 056 TL’dir. Bugün 15 yıl deneyimli bir öğretmenin aldığı net maaş 3 bin 040,23 TL iken iktidar dönemindeki her Milli Eğitim Bakanı her fırsatta öğretmenleri aşağılamış, yaptıkları işi küçümsemiş, öğretmenlerin aldığı ücretin fazlalığından, çalışma saatlerinin de azlığından şikayet etmişlerdir. Eğitime Bir Bakış 2017’ raporuna göre öğretmenlerin yıllık kazançları açısından Türkiye OECD ülkeleri arasında ilk ve ortaokulda 21, lisedeyse 23’üncü sırada bulunmaktadır. Öte yandan eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, 4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği’ne vurulan darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama gayreti, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi, ihraçlar ve açığa almalar, sürgünler, sözleşmeli ve güvencesiz istihdam uygulamalarıyla öğretmenlerin yaşadığı sorunlar daha da derinleştirmiştir” denildi. 

Eğitim-Sen’in 24 Kasım talepleri 
Eğitim-Sen’den yapılan açıklamada, eğitim emekçilerinin talepleri sıralandı. Eğitim-Sen açıklamasında; “Başta insanca yaşayacak ücret talebimiz olmak üzere, eğitim emekçilerinin bugüne kadar yaşadığı ekonomik mağduriyetler giderilmeli, son 15 yıl içinde satın alım gücümüzdeki azalmayı telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanmalıdır. 2014 yılı enflasyon farkları bir seferde ödenmeli, ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, vergi dilimi uygulaması sabitlenerek ücretlerde yaşanan erimenin önüne geçilmelidir. Ek ders ücretleri günün şartlarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmeli ve en az iki kat arttırılmalıdır. Eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere yapılan eğitim-öğretime hazırlık ödeneği, her dönem başında olmak üzere yılda iki kez olmalı ve bütün eğitim ve bilim emekçilerinin yararlanması sağlanmalıdır. Sözleşmeli/ücretli öğretmenlik gibi her türlü güvencesiz istihdam uygulamalarına esnek, kuralsız ve angarya çalışmaya son verilmelidir. Hizmetli ve memurlara özel hizmet tazminatı ödenmelidir. Kamu emekçilerinin grevli toplusözleşme hakkı önündeki engeller kaldırılmalı, gerçek bir toplusözleşme düzenin yaratılması sağlanmalıdır. Öğretmenler günü olarak 12 Eylül ürünü olan 24 Kasım değil, Dünya Öğretmenler Günü olan 5 Ekim tarihi esas alınmalı, öğretmenlere hak ettiği değer verilmelidir” denildi. 
(Derleme Oya Koyuncu)
Paylaş