havadurum

33 gün direnen Gülpınar'a "Doğa Koruma Ödülü"

3164

 Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından Doğa Koruma Mücadelesi konusunda verilen Doğa Koruma Ödülü’ne Gülpınar direnişi layık görüldü. Dernek tarafından doğayı korumak ve emekleri etkin kılmak amacı ile başlatılan Doğa Koruma Ödülleri iki kategoride veriliyor.   Ödüller bu yıl ulusal kategoride uzun süredir Cerattepe Altın ve Bakır Madenine karşı sürdürdüğü mücadele ile bilinen Yeşil Artvin Derneği’ne verilirken, Kaz Dağı ve çevresi için ise bölgelerinde yapılmak istenen jeotermal sondajına karşı zeytinliklerinde bir ayı aşkın süredir aralıksız nöbet tutan Gülpınar Köyüne verilecek. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, ödül törenini Kazdağı EKOFEST 2017 etkinlikleri içerisinde, 19 Ağustos Cumartesi akşam gerçekleştireceklerini belirterek, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve ekibi ile Gülpınar Muhtarı Ünal Karagöz ve köy halkını ödüllerini almak üzere Ekofestivale davet ettiklerini açıkladı. 

 
Ödüller Cerattepe ve Gülpınar’a
Doğa Koruma Ödülü’nün ulusal alanda Cerattepe’ye, Kazdağı ve çevresi için ise Güpnarlılara verileceğini belirten Doğan;  “Cerattepe Altın Madeni ve Bakır Madenine karşı sürdürdüğü yılmaz, onurlu mücadelesi ile biliniyor. Tüm bölge halkını kucaklayan hem Türkiye, hem de uluslararası arenada sesini duyuran Yeşil Artvin Derneği, doğasını korumak amacıyla mücadelesine yorulmadan devam ediyor. Gülpınar köylüleri ise bölgelerinde yapılmak istenen jeotermal sondajına karşı zeytinliklerinde yaklaşık bir ay aralıksız nöbet tuttu. Köyün kadınları ve çocuklarının önde olduğu mücadele şimdilik olumlu sonuçlandı ve sondaj makineleri alanı terk etmek zorunda kaldı” dedi. 
 
Ödüller EKOFEST’te verilecek
Önümüzdeki yıllarda doğa koruma mücadelesine destek veren kültürel ve sanatsal çalışmalara da ödül vereceklerini belirten Doğan, aslında tüm doğa koruma mücadelecilerinin ödülü hak ettiklerini ifade etti. Ödüllerin bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilecek EKOFEST’te verileceğini belirten Doğan;  “Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kazdağı Ekofestivali, 16- 20 Ağustos tarihleri arasında Kazdağı’nda gerçekleştirilecek. Festival alanı, Küçükkuyu ile Balıkesir Altınoluk arasındaki Narlı Köyü`nün üstünde, Darıdere Tabiat Parkı`nın yakınındaki Fidanlık Mevkii olacak” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş