havadurum

450 bine yakın belediye işçisi mağdur

750
DİSK- Genel-İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan, belediye şirketlerinde çalışan işçilerin `kadro taleplerini` yaptığı basın açıklamasında dile getirdi. Başkan Ceylan, geçtiğimiz günlerde de Bayramiç Belediyesi`nde çalışan yaklaşık 150 belediye şirket işçisinin yaptıkları basın açıklamasına katılmıştı. Belediye şirketlerinde çalışan işçilerin taleplerini dile getiren Ceylan şu sözleri söyledi, "Gelir eşitsizliği, yüksek enflasyon, fahiş faturalar, açlık sınırı altındaki ücretler, işçilerin geçinmesi ve insanca yaşamasını olanaksız hale getiren ağır koşullar yaratmıştır. Bu koşullar altında ayrımcılık, güvencesizlik ve eşitsizlik yayılmaya devam ediyor. Belediye şirket işçileri de uzun zamandan beri büyük bir eşitsizlik ve ayrımcılığa maruz bırakılıyor. `Gerçek kadro istiyoruz, belediye işçileri kamu işçisizidir" dedi.
 
"450 bine yakın belediye işçisi ayrımcılığa uğradı"
Ceylan güvenceli çalışma koşulları için belediye şirket işçilerine de kadro verilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Belediye şirket işçilerinin kadro ve ilave tediye hakkı verilmelidir. 696 sayılı KHK ile beraber kamuda çalışan taşeron işçilerden merkezi idarede bulunanlar doğrudan kadroya geçerken, belediyelerde çalışan işçiler ne yazık ki kadro yerine belediye şirketlerine geçiş yapmıştır. Bu durum 450 bine yakın belediye işçisinin ayrımcılığa uğramasına ve hak mağduriyetine neden olmuştur. Bunun en somut örneği, kamu işçilerinin yararlandığı 52 günlük ilave tediye hakkından belediye şirketlerinde çalışan işçilerin yararlanamamasıdır. KİT`lerde çalışan işçilerin ilave tediye hakkı bulunurken belediye şirketlerinde çalışan işçilerin ilave tediye hakkı olmaması da ayrıca hukuksuzdur. Bu mağduriyetin bir an önce sona erdirilmeli ve belediye şirketlerinde çalışan işçiler de diğer işçiler gibi kadroya geçirilmelidir. İlave tediye hakkı ise derhal verilmelidir" ifadelerine yer verdi.
 
"Zorunlu emeklilik uygulaması kaldırılmalıdır"
Ceylan kadroya geçen işçilerin sorunlarına da değinerek, "696 sayılı KHK ile geçiş yapan işçiler Anayasaya aykırı bir uygulamaya maruz bırakılıyor. Yıllarca taşeronda asgari ücretle çalışan işçilerin bugün zorla emekli edilmek istenmesi bu işçilerin asgari ücretin yarısı kadar bir emekli ücreti ile yaşamaya mahkum edilmesidir" sözlerine yer verdi.
(Nevin Yüksel)
Paylaş