havadurum

55'inci Uluslararası Troia Festivali'ne görkemli açılış

1107

 Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen ‘55’inci Uluslararası Troia Festivali’nin resmi açılış töreni gerçekleşti. Troia Antik Kenti’nde düzenlenen törene, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek ile eşi, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ile eşi, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Adana Ceyhan Belediye Başkanı Ali Alper Boydak, Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, gazeteci yazar Prof. Dr. Haluk Şahin, Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Kardeş Kent temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 55’inci Uluslararası Troia Festivali resmi açılış töreninin açılış konuşmasını Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan yaptı. Aslan’ın ardından katılımcılara hitap eden Başkan Gökhan, duygu ve düşüncelerini aktardı. Gökhan, konuşmasında Troia’nın çok özel bir yer olduğunu söyledi. Çanakkalelilerin en iyilere layık olduğunu söyleyen Gökhan; “Troia ismi ve Çanakkale Halkı, her şeyin en güzelini fazlasıyla hak ediyor. Sizlere bu kent adına teşekkür ediyorum genç Troyalılar, sizlere şükranlarımı sunuyorum, lider Çanakkaleliler” ifadelerini kullandı. Son olarak bu yıl ‘Homeros, Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Haluk Şahin ödülünü Başkan Gökhan’dan aldı. Başkan Gökhan’da teşekkürlerinin sunan Prof. Dr. Şahin; “Binlerce yıldır Troia’nın öyküsü anlatılıyor ve biliyoruz ki, Troia’nın öyküsü anlatılmaya devam edecek” dedi. 

Homeros, Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü, kimlere verildi?

Homeros, Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü sırasıyla Christa Wolf, Yaşar Kemal, Prof. Dr. Cevat Çapan, Nuri Bilge Ceylan, Kardeş Türküler ve onun çocuklarına, çok önemli kişilere takdim edildi. Geçen yıl bu ödüle Manfred Osman Korfmann’ın öğrencisi, Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’a layık görülmüştü. Bu yılın Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülünü Prof. Dr. Sayın Haluk Şahin’e sunuldu. 
 
“Burada her seferinde 5 bin yıl öncesine gidiyorum”
Festival resmi açılış töreninde katılımcılara hitap eden Başkan Ülgür Gökhan, Troia Antik Kenti’nin önemine değinerek; “Yıllar, yıllar önce de Sezar’ı, Agustus’u, Fatih Sultan Mehmet’i ve Atatürk’ü ağırlayan bir medeniyetin bağrındayız. Rüzgarların zenginleştirdiği kent Troia’dayız. Yıldızlı bir göğün altında ve en önemlisi yan yanayız. Burada her seferinde 5 bin yıl öncesine gidiyorum. Savaşı, ihaneti, kavgayı ve yıkılışı görüyorum. Aşkı, tutkuyu, bereketi ve güzelliği hissediyorum. 5 bin yıl önce burada hepsi bir aradaydı. Yıllar önce, bugünkü tarihte 10 Ağustos’larda da benzerleri olmuştu. Mesela bazen kazanırken kaybedebilirsiniz. Osmanlı’nın 1’inci Dünya savaşına girmesine sebep olacak iki gemi, Goben ve Breslav, yıllar önce bugün 10 Ağustos’ta sığınmıştı bize. Kazançlı gibiydik. Lakin kaybettik. Bazen kaybederken kazanırsınız. 1’inci Dünya Savaşında cephelerde mücadele ederken hemen her yerden kayıp haberleri geliyordu. Lakin yıllar önce bugün 10 Ağustos’ta burada, Anafartalar’da kazanıyorduk. O zaferin şanlı komutanı, sonra gelip Troia’yı da ziyaret eden Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü şükranla ve saygıyla anıyorum” dedi.
 
“Her karanlığın ardından, mutlaka bir aydınlık geleceğine inanıyorum”
Bu topraklarda kan kokusunun değil, çiçeklerin ve bir güvercin kanadındaki barışın kokusunun yayılmasını dileyen Gökhan; “Bazen de ‘Her şey bitti’ derken kazanırsınız. Yıllar önce yine bir 10 Ağustos’ta bu toprakları parçalayan Sevr Anlaşması imzalanıyordu. Her şey bitmişti. Derken bir ulus tutsaklığı yırtıp atacak, özgürlük diye haykıracak ve kazanacaktı. Bu vesileyle Kuvayi Milliye kahramanlarını, Kurtuluş Savaşı kahramanlarını saygıyla ve minnetle anıyorum. Her karanlığın ardından, mutlaka bir aydınlık geleceğine inanıyorum. Troia’nın akşam karanlığından daha zifiri karanlıkları, barışın ışığıyla kovalayacağımıza inanıyorum. Festivalimizin 55’inci yılı afişini gördünüz. Bir savaşçının başlığı ancak bir çiçeğin büyüyeceği, bir beyaz güvercinin tüneyeceği objeye dönüştüğü zaman dünya daha güzel bir yer olacak. İnancım budur. Bu topraklardan `kan kokusu` değil, `çiçeklerin ve bir güvercin kanadındaki barışın kokusu` yayılsın. Yeryüzünde `Kurşun Sesleri` değil, `Kuşların ve Çocukların Sesleri` yükselsin. Savaş zamanlarında doyacağımıza, varsın barış zamanlarında aç kalalım, önemli olan kardeşçe yaşamak değil mi? Çünkü ölmek kolaydır, zor olansa yaşamak değil mi? Ve savaş bazen kolaydır, asıl zor olan barış değil mi? Savaşın iyisi ve barışın kötüsü olmaz. Çünkü barışta oğullar babalarını, savaşta ise babalar oğullarını gömer. Ve savaşların ardından geriye sadece, `gaziler ordusu` ile `yas tutanlar` ordusu kalır. Onun için savaşa, savaş açmalıyız. Büyük önderimiz Atatürk’ün dediği gibi gerekmedikçe, savaşı bir cinayet saymalıyız. Onun içindir ki savaşlar bitmelidir. Aksi takdirde insanlığın tükeneceği kesindir. Çünkü kavga eken, eninde sonunda kin ve nefret biçecektir. Evet, savaşı kazananlar kuvvetliler olabilir. Ama barışı kazananlarsa kudretlilerdir” dedi.
 
“Bizler Çanakkale’de, Barışın düşünü kurmaya devam ettik”
13 yıl önce yaşamını yitiren Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann’ı anan Başkan Gökhan; “yıldızlar altında bu gecede, 13 yıl önce, yine bir Ağustos ayında bize veda eden efsane kazı başkanı ve fahri hemşerimiz Prof. Dr. Manfred Osman Korfman’ı saygıyla ve özlemle anıyorum. Troia’ya kattıkları için manevi huzurunda ona şükranlarımı sunuyorum. Osman Hoca, değerleri ortaya çıkarmanın, korumanın, geliştirmenin en güzel örneğini veren bir ‘Değerli’ydi. Bilim insanının tarifini, birlikte yaşamanın insan suretindeki halini onda gördük. Yaşarken aklını, gönlünü ve ruhunu Troia’ya çeviren eşsiz dostumuzun, Almanya’da bulunan mezarının da Troia’ya dönük olması ayrıca anlamlıdır. Osman hoca, Troia için ‘Düş ve gerçek arası bir şey’ demişti. Onu gerçeklikten, düşlere yolcu ettik. Biz ise savaş gerçekliğinin yaşandığı Çanakkale’de, Barışın düşünü kurmaya devam ettik. Işıklar içinde uyusun” dedi. 
 
“Onlar değerli, duyarlı gençlerdi”
Uluslararası Troia Festivali’nin kurulmasın aşamasında mücadele verenlere teşekkürlerini gönderen Başkan Gökhan; “55 yıl evvel bu festivali başlatanlara şükranlarımı sunmak istiyorum. Onlar değerli, duyarlı gençlerdi. Çanakkale’nin adını duyurmak için, daha o günlerden ileriyi görmüş ve nice zorlukları aşarak bu festivali başlatmışlardı. Alkışlarınızı onlara ithaf ediyorum. Rahmetli Cahit Altan, Rahmetli Hüseyin Uluarslan, Rahmetli Eyüp Sabri Özkan, Rahmetli Jak Molinas ve Sayın İzzet Melih Dilmaç’a kent halkı adına şükranlarımızı sunuyorum. Şu anda İzmir’de tedavi gören 102 yaşındaki çınarımız Sayın İzzet Dilmaç’a da sağlık diliyorum. Yanı sıra Festivalimizin kurulup, gelişmesinde büyük emeği olan Turizm Tanıtma Derneği’nin geçmiş ve bugün ki yöneticilerine teşekkür ediyorum. Festivale ve kent kültürüne emek veren, Tahta At Çocuk Şenliğinin de başlatıcısı Hektor Öktem’e de teşekkür ediyorum. Sizlere bu kent adına teşekkür ediyorum genç Troilalılar, sizlere şükranlarımı sunuyorum, lider Çanakkaleliler” dedi. 
 
“Troia ismi ve Çanakkale Halkı, her şeyin en güzelini fazlasıyla hak ediyor”
55’inci Uluslararası Troia Festivali’nin önemine değinen Gökhan; “Bu kentin insanlarına layık zenginlik ve kaliteli bir içerikle yeni bir yolculuğa çıktık. Zengin ve kaliteli bir içeriğe sahip, kültürel ve sanatsal etkinliklerle dopdolu günlere yeni bir yolculuk başladı. Özgürlük Parkından Çimenlik Kalesine, Amfi Tiyatrodan Kordona, Güzel Sanatlar Galerisinden Türkan Saylan Sosyal Tesislerine, Kent Müzesinden Korfman Kütüphanesine farklı alanlarda, farklı etkinliklerle festival coşkusunun heyecanını yaşıyoruz. Ünü dünyayı sarmış sanatçımız Sayın Fazıl Say’ın 2018 Troia Yılına özel bestelediği ‘Truva Sonatı’nın, Festivalimizde dünya prömiyerinin yapıldığını iftiharla size bildiririm. Bu vesileyle huzurlarınızda Sayın Fazıl Say’a bir kez daha teşekkür ediyorum. Yine 2018 Troia yılı için özel olarak hazırlanan ‘Troia Efsanesi’ isimli operanın da, 12 Ağustos Pazar günü ilk kez festivalimizde sahneleneceğini gururla ifade etmek isterim. Festivalde, müziğin hemen hemen her rengiyle kulaklarımız ve ruhumuz bayram edecek. Ülkemizin saygın isimlerinin söyleşileriyle birikimimiz, çeşitli sportif müsabakalarla heyecanımız artacak. Kardeş kentlerimizin katılımları ile bu yıl daha güçlüyüz. Troia ismi ve Çanakkale Halkı, her şeyin en güzelini fazlasıyla hak ediyor. Sizleri tüm programlarımızı takip etmeye davet ediyorum. Sadece Kahraman Troia’lalıların mirası değil, aynı zamanda güzel çocuklarımızdan da ödünç aldığımız bir değerin koynunda Troia’da sizi tekrar ağırlamaktan onu duyuyorum. Festivalimizin, tüm karanlıkların içinden geçip aydınlatan bir ışık, dünya barışını müjdeleyen beyaz bir güvercin olup umut dağıtmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 
 
“Troya Müzesi, açıldığında Troia, dünyada parmakla gösterilen bir yer olacak”
Homeros, Bilim Kültür ve Sanat ödülüne layık görülen Prof. Dr. Haluk Şahin, duygu ve düşüncelerini paylaşarak; “Bu gece, benim için çok güzel ve anlamlı. Homeros ödülünü almak, pek az insanın rüyasını görmeye cesaret edemeyeceği bir şeydir. Çünkü Troia, dünyanın en büyük hikayesinin merkezinde olan bir yerdir. Binlerce yıldır Troia’nın öyküsü anlatılıyor ve biliyoruz ki, Troia’nın öyküsü anlatılmaya devam edecek. Her yıl dünyanın çeşitli yerlerinde Troia ile ilgili kitaplar, romanlar yayınlanıyor, filmler, diziler birbirinin ardından geliyor. Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann dostumuzun rüyası olan Troya Müzesi, açıldığında Troia, bir müze kent olarak dünyada parmakla gösterilen çok özel bir yer haline gelecek. Öyle olduğu zaman bundan, bu yöredeki herkes etkilenecek. Benim son 30 yılımı geçirdiğim Bozcaada, Troia’nın adasıdır. 17 yıldır sürdürdüğümüz ‘Homeros Okumaları’, Bozcaada halkının desteği ile yürüttüğümüz bir projedir. Bu konuda Bozcaada’dan çok büyük destek gördüm ve bu desteği son yıllarda da devam ettiren Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz’a da buradan teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş