havadurum

93 yaşındaki hastaya TAVİ yöntemiyle kalp kapağı takıldı

368
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanesinde 93 yaşındaki bir hastaya kapalı kalp kapağı değişim yöntemi olan TAVİ (Kateter Yolu ile Aort Kapağı Yerleştirilmesi) işlemi yapıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan ÇOMÜ Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Gazi, "TAVİ denilen kapalı yöntemle aort kapak değişim işlemlerine pandemi döneminde ara verilse de kliniğimizde uzun bir süredir bu girişimsel tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Ciddi aort kapak darlığı hem kalp yetersizliği nedeni ile ölüm hem de ani ölüm riski yüksek olan özellikle ileri yaş hastalarda karşımıza çıkan bir kalp hastalığıdır. Tedavisi ancak aort kapağının değiştirilmesi yoluyla olmaktadır" dedi.
 
"1 saat içinde işlem tamamlanıyor"
Prof. Dr. Gazi bu yöntemle hastaların birkaç günde taburcu edildiğini ifade ederek "Eskiden sadece açık kalp ameliyatı ile gerçekleştirilen kapak değişim operasyonu, son yıllarda hastanemizde kapalı yöntemle kasıktan da yapılabilmekte olupbu minimal invaziv kapalı yöntem, ameliyat ile tedavisi yüksek risk barındıran hastalardan, Kalp ve Damar Cerrahisinin de kapalı yönteme onay vermesi ile uygun görülen hastalarda uygulanmaktadır. Bugün TAVİ işlemi yaptığımız hastamız, kliniğimizde bu yöntemle sağlığına kavuşan en yaşlı kişi olmuştur. Uyguladığımız bu yöntemin en büyük artısı hastanın birkaç gün içerisinde taburcu edilebilmesi ve ortalama işlem süresinin ise 1 saat içinde tamamlanabilmesidir" sözlerine yer verdi.
 
"Hasta 6 saat sonra ayağa kalkabiliyor"
Gazi hastaların hızla iyileşme sürecine girdiğini aktararak, "Yaklaşık 1 saat süren TAVİ işlemi sonrası hastalar kontrol amaçlı olarak 1 gece Koroner Yoğun Bakım Ünitemizde takip edilmekte ve bir sorun yaşanmazsa ertesi gün normal odaya alınarak izlenmektedir. Herhangi bir komplikasyon gelişmediği takdirde hastalar işlemden sonra 2 gün içinde de taburcu olabilmektedir" dedi.
 
"Bu yöntemi kullanmaya devam edeceğiz"
Prod. Dr. Gazi "Hastanemizde daha önce de başarı ile uygulanan kapalı yöntemle ameliyatsız aort kapak değişimi prosedürü, pandemi sonrası tekrar seçili hastalarda uygulanmaya başlanmıştır. Uygun hastalarımızda bu tedavi yöntemini uygulamaya devam edeceğiz. Bunun dışında hastanemizde kalp deliğinin kapalı yöntemle kapatılması, aritmi tedavisi için elektrofizyoloji, şah damara stent uygulaması gibi diğer kapalı işlemlerde yapılmaktadır. Özverili çalışmalarından dolayı Kardiyoloji, Kalp ve Damar Cerrahisi ile Anesteziyoloji ekibine ve desteklerinden dolayı Hastanemiz Başhekimi Doç. Dr. Hasan Ali Kiraz`a teşekkür ediyorum"diyerek sözlerini tamamladı.
(Nevin Yüksel)
Paylaş