havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

ADALET VE DEMOKRASİ HAFTASI

Değerli okurlarım 27. Adalet ve Demokrasi Haftası (24-31 Ocak) etkinliklerine katıldım.

5359

 

 

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (Um:Ag), Çankaya ve Yenimahalle Belediyesinin katkılarıyla gerçekleşen etkinliklerin duyuru broşürünün ön yüzünde “KİMİ ÖLÜLER BİZE NE KADAR YAKIN, YAŞAYANLARIN BİRÇOĞU NE KADAR DA ÖLÜ, İSTERLER Kİ SUSALIM…” Broşürün arka yüzünde ise Uğur Mumcu’nun Cumhuriyet’te 4 Şubat 1981’de yazdığı şu sözcüklere yer verilmiş; “Yazacağız, susmayacağız. Bütün yolsuzlukları, pislikleri, cinayetleri tek tek sergileyeceğiz.”

***

            Hafta etkinlikleri Uğur Mumcu’nun Batıkent’teki anıtına Çelenk Bırakma ve Anma Töreni ile başlatıldı.

·        Karanfil ve mumlarımızla Uğur Mumcu’nun sokağındayız.

·        Uğur Mumcu’nun Cebeci Asri Mezarlığında Anıtmezar ziyaretindeyiz.

·        Uğur Mumcu’yu Anıyoruz/Anlatıyoruz.

·        Tiyatro Gösterisi: “Sokrates’in Son Gecesi”

·        Panel: “Susmayacağız”

·        Söyleşi: “Muammer Aksoy-Uğur Mumcu Düşün Mesajları ve Anılar”

·        Söyleşi: “Susturamazlar”

·        Panel: “Susmak Bilmeden Direnmek”

·        Panel: “Tarikat, Siyaset, Ticaret”

·        Panel: “Gazetecilik Nereden Nereye?”

·        Panel: “ Duyup, Görüp, Bilip De Susmanın Dayanılmaz Hafifliği: OTOSANSÜR”

·        Söyleşi: “Susmayacağız”

·        Panel: “Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları”

·        Panel: “Şiddet Sarmalındaki Toplum ve Hukuk”

·        Panel ve Dinleti: “Ölür İse Ten Ölür, Canlar Ölesi Değil”

·        Konferans: İnsan Hakları ve Yaşam Hakkı”

·        Forum: “Sevgi Toplumu İçin…”

·        Açık Oturum: “Türkiye’de Yeni Devlet: Değişen Ne?”

·        Açık Oturum: “Üniversiteler Susmaz”

·        Söyleşi: “Uğur Mumcu’dan Günümüze Türkiye”

·        Panel: “Basının Dil Sorunu”

·        Panel: “CHP Susmadı-Susmayacak”

·        Söyleşi, Dinleti: “Kötülüğün Sıradanlaşması… Susacak mıyız?”

·        Sergi: “Kent Suçlarına Susmayanlar”

·        Panel, Dinleti: “Gerçekleri Nereden Öğreneceğiz?”

·        Panel: “Meslek Örgütlerine Baskılar ve Sağlık Hakkı”

·        Açık Oturum: “Sessiz Köyler Ülkesi Türkiye”

·        Panel: “Uğur Mumcu’nun Araştırmacı Gazetecilik Örnekleri, Araştırmacı Gazetecilerin Pratikte Karşılaştığı Sorunlar”

·        31 Ocak Muammer Aksoy’u Anma-Anıtmezar Ziyareti (Cebeci Asri Mezarlığı)

·        Söyleşi: “2019 Yılında Eğitim”

·        Panel: Prof. Dr. Muammer Aksoy’a Saygıyla “Susmayacağız”

·        Söyleşi: “Krizler ve Türkiye Ekonomisi”

·        Açık Oturum: “Direnen Basın-Direnen Hukuk”

·        Söyleşi: “Türkiye’de Muhalif Gazeteci Olmak”

·        Haftanın Kapanış Konuşması, Gösteri ve Türkü Dinletisi Saat, Yer: 19:30 Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi.

***

            Sevgili Çanakkale OLAY okurları Adalet ve Demokrasi Haftası etkinliklerine gelemeyenler için programı sundum. Konferans, Açık Oturum, Forum, Söyleşi, Panellerde neler üzerinde konuşulmuş tartışılmış bilesiniz istedim.

            Yine bu hafta kapsamında Ankara CUMOK ve İTÜ Birliği Derneğinin Büklüm sokaktaki salonunda gazeteci yazarlar Işık KANSU ve Deniz YILDIRIM’ın “Tarikat, Siyaset, Ticaret”  konulu paneline de izleyici olarak katıldım. Panel öncesi Halk Ozanı Haluk ÖZDEMİR’in Dinletisi tüm katılımcılardan tam not aldı. Katılımcıların da duygu yüklü türkülere eşlik etmesi harikaydı… Dinletinin ardından Işık Kansu, “Cumhuriyetin AKP dönemindeki dönüşümünü çarpıcı örneklerle şöyle özetledi; Uğur Mumcu’nun “Rabıta” kitabındaki “Tarikat, Siyaset, Ticaret” ilişkilerini, 4+4+4 Eğitim sistemi ile din eğitiminin, Arapçanın ve başörtüsünün Orta Okula kadar indirildiğini, İmam Hatip Lisesi sayılarının arttırıldığını, ulusal bayramların yasaklandığını ya da içeriğinin boşaltıldığını ve karma eğitimin fiilen kaldırıldığını belirttikten sonra; “Devrim şehitleri neden öldürüldü diye soruyoruz. Onlar öldürülmese, bunlar olur muydu?” diye sordu ve devamında da “Işık yandı, ampul sönecek yakındır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

            *Kansu’yu dinlerken onun 20 yıl önce Cumhuriyet Kitap Kulübü için yayına hazırladığı ulusal/uluslararası on beş yetkin aydın insanla yaptığı söyleşileri içeren “MASALDAN BUNALIMA YENİDÜNYA DÜZENİ” adlı kitabını anımsadım.

            Deniz Yıldırım ise Uğur Mumcu’nun öngörüsü güçlü bir araştırmacı gazeteci olduğundan söz ederken; “Mumcu’nun bir ayağı geçmişte, bir ayağı gelecekteydi, iğne ve çuvaldızı birlikte kullanırken yalnızca ‘karşı mahalleyi’ değil sahte Atatürkçüleri de eleştirirdi” dedi.

            Panelin bitiminde her iki yazar kitaplarını imzalayarak katılımcılara sundular. Işık Kansu’nun kitabı “YURT KEMİRİCİLERİ”, Deniz Yıldırım’ın ki “SARAY REJİMİ”

 

            *Cumhuriyet gazetesinde on yıl köşe yazarlığı yapan ve 23 ay önce yitirdiğimiz ortak arkadaşımız Hasan Uysal’dan söz ettiğimde Kansu “kendine bakmıyordu” deyince ikimizde duygulu anlar yaşadık… Beni Uğur Mumcu’yla tanıştıran Hasan’dı, her ikisi de ışıklar içinde yatsın.

            Gerçekten Uğur Mumcu şaşmaz güçlü bir öngörü sahibiydi. Bu gün ülkemizin yaşadıklarını taaa 35-40 yıl öncesinden bakın nasıl görmüş:-“Kapanan Köy Enstitüleri kapanıyor da ne oluyor? İmam Hatip Liseleri ne işe yarıyor? Bunlar imam, hatip olmuyor… Hukuk Fakültelerine gidip yargıç, savcı oluyorlar… Siyasal Bilgiler Fakültesine gidip kaymakam oluyorlar… 2000 yılına doğru baktığımızda vali İlahiyat mezunu, Emniyet müdürü İslam enstitüsü mezunu, kaymakam IHL mezunu olacak… General olacak…”

SON SÖZ: Şimdi yanıtlayın bakalım; “Uğur Mumcu gazeteciliği tanımı bana bir şey ifade etmiyor” diyen songörüsüz gazeteci müsveddeleri! Mumcu gazeteciliği bir şey ifade ediyor mu etmiyor mu?.. T.Ç.