havadurum

AİLEDE BARIŞ

Öyle bir ortam düşünün ki herkes gergin, stres düzeyi yüksek hani derler ya yangın çıkması bir kıvılcıma bağlı.

8732

  Akşamları ev ortamını düşünelim; işten gergin gelen bir baba, çocuklarına yemek yetiştirme telaşındaki çalışan bir anne, okuldan yorgun ve aç gelen ilgi bekleyen çocuklar.. 

Düşününce herkes kendine göre haklı değil mi? 
Sağlıklı iletişim öncelikle dinlemeye hazır bir ruh haliyle kurulur. Stres ve kaygı iletişimin en önemli potansiyel olumsuz tetikleyici unsurudur. Eskilerin dediği gibi” Son söyleyeceğini ilk önce söylemek” durumu olumsuz duyguların yoğun yaşandığı anlarda gerçekleşir. Ailede eşler arasında yaşanan gerginliği çocukların hissetme olasılığı çok fazladır. Kaygı her zaman bulaşıcıdır. Çocukların anne babalarının aralarındaki gerginliğin kendilerinden kaynaklandığını düşünme olasılığı çok fazladır. Gerginliğin kaygısal domino taşlarının yıkılmasından sonra kaos ortamına dönmesi an meselesidir.
Barış savaşmadan da sağlanabilir. Olumsuz duyguların yanlış ifade edildiği bir aile ortamında barışın sürekliliği sağlanabilir mi? Hep tartışan, birbirini anlamak için gayret göstermeyen bireylerin mutlu olabileceği söylenebilir mi? 
Kaybeden yok yöntemi barış ortamının sağlanabilmesi önemli bir çıkış noktasıdır. Öncelikle aile bireylerinin empatik düşünebilme becerilerinin geliştirilmesi amaçlı iletişim toplantıları düzenlemeyle barışsal ortamın ilk adımı atılabilir. Bu toplantılarda amaç aile üyelerinin birbirlerini kabul edebilirlik eşiklerini yükseltme amaçlı olmalıdır. Hatta bu konuda bir form hazırlanıp aile üyelerinin şu üç detay hakkında düşünmeleri sağlanmalıdır;
· Karşı taraftan beklentiler.
· Kabul etmekte güçlük çektiğim durumlar ve hissettiklerim.
· Aile toplantısından sonra kabul etmekte güçlük çektiğim durumlar ile ilgili yeni düşüncelerim  ( kabul etmek için çaba harcamaya hazır olabileceklerim)
Barışın sürekliliğin sağlanabilmesinde bir diğer yöntem ise anlaşma imzalama yöntemidir. Kendini ifade edebilen aile bireylerinin arasında imzalanabilecek bir anlaşmanın amacının yapılan davranışların sorumluluğun farkında olabilmek olmalıdır.  Bu yöntemde sadece çocuklara sorumluluk yüklemek ailedeki adaleti zedeler. Anne babaların çocuklardan, çocukların anne babalardan beklentilerini düşünerek hazırlanacak bir anlaşma, herkesin kolayca imzalayabileceği ve uygulaması kolay olan kuralları hayata geçirir. 
Rahatlama ve sakinleşme köşelerinin oluşturulması ise duyguların sakince ifade edilebilmesine sağlam bir zemin hazırlaması nedeniyle başka bir barışsal yöntemdir. Olumsuz duygularını yanlış ifade etme eşiğinde olan her aile üyesinin kendi sakinleşme köşesinde sakinleşebilmesi duygu yönetimini haliyle de iletişimin sağlıklı sürmesine olanak tanır. 
Ailede uygulanacak üç “S” kuralı da empati kavramının gelişmesine ve barışa katkı sağlayacaktır.
Kendine saygı. ( Kendine nazik olabilme)
Başkalarına saygı ( Başkalarına nazik olabilme)
Yaptıklarının sorumluluğunu alabilme.
Sevgili dostlar unutmamalıdır ki hiçbir tartışmanın galibi olmaz. Sihirli kelimeler anlayabilmek ve anlaşılır olabilmek.
BARIŞ VE HUZUR DOLU GÜNLERE….