havadurum

AKP Milletvekili Gider; "Belediyenin alan projesi olsaydı ben bilirdim..."

1042

 Eski İl Özel Binası, Adliye Binası gibi eski kamu binalarının yıkılarak geniş alan ve meydana çevirmesi ile ilgili tartışmalar devam ederken, AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan gider İl Özel İdaresi  Genel Sekreteri Abdullah Köklü’yü ziyaret etti. Köklü ile yeşil alanlar ile ilgili görüş alışverişinde bulunan Gider; “Arife günü Çanakkale’ye yeni meydanlar kazandırılması ile ilgili çalışmalarımız vardı. Sağ olsun Ömer’in Başkanlığı’ndaki İl Genel Meclisi buna hemen cevap verdi. İlk toplantılarında gündeme getirerek prensip kararını aldılar” dedi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın Belediye Meclisi toplantısında AKP Milletvekillerine yönelik; “Bu yerler ile ilgili Belediye Meclisi’nin aldığı grup kararları var, bu yerler ile ilgili kararlar zaten alınmış. AKP Milletvekilleri kendi gruplarından kent ile ilgili bilgi almıyorlar, kente dair bir bilgileri yok” cümlelerine karşılık verdi. Belediyenin alanlar ile ilgili herhangi somut bir projesi olmadığını ifade eden Gider; “Bilgi almıyorlar, bir şey bilmiyorlar falan bunlar bir tartışma ortamı yaratıp, konuyu öteleyip, çözümsüz bırakmaktan başka bir işe yaramaz. Orada başka ne tip meydan olmasının engelleyen tesisi, bina, ne varsa, bunlardan nasıl temizleyecekler veya nasıl düzenleyecekler bununla ilgili ortada bir proje olması lazım. Eğer Çanakkale Belediyesi’nin böyle bir projesi olsaydı ben bilirdim” dedi. Yaklaşan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) seçimleri ile ilgili ÇTSO Başkan Yardımcısı Selçuk Semizoğlu’nun, seçimlere siyasilerin karıştığı açıklamalarına yönelik; “Selçuk böyle bir şeyi beni arayıp söyleyebilecek yakınlıkta birisi. Neden böyle bir şey dedi bilmiyorum. Ben karışmadığımı biliyorum. Bülent Bey’in de karışmadığını biliyorum. Başka kim karışmışsa onlar çıkar söylerler biz de biliriz” şeklinde konuştu.  “Özel İdare Genel Sekreteri Köklü de kamu binalarının yeşil alana çevrilmesi ile ilgili Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile görüştüklerini ifade ederek; “Bundan sonraki adımlarında kamu kurumları tarafından üzerlerine düşeni yapmalarını bekliyoruz. Bu noktada gerekli kamulaştırmaları yapması gereken Ülgür Bey, kendisi gerekli kamulaştırmaları yapacak, çalışmaları başlatacak. Biz de bu çalışmalar neticesinde yapmamız gereken neyse bizde onları yapacağız” dedi. 

 
“Yeşil alanlar için prensip kararı aldık” 
İl Özel İdaresi Binası’nın yıkılarak yeşil alana dönüştürülmesi noktasında prensip kararı aldıklarını belirten Özel İdare Genel Sekreteri Köklü; “Malumunuz olduğu üzere bayram birkaç gün önce ziyaretler esnasından Sayın Milletvekillerimiz Ayhan Gider ve Bülent Turan’ın Çanakkale’ye geniş alanlar, meydanlar kazandırılması noktasında bir takım açıklamaları oldu. Bu elbette Çanakkale’mize geniş alanlar ve meydanlar kazandırılması noktasında kamuoyunda bir gündem oluşturdu. Şehirler alanları ile bir anlam kazanır. Bu meydanlar, şehirlerin halkına geniş, rahat, ferah alanlar oluşturduğu gibi ayrıca kendi özel yapıları ve özellikleri ile ayrı bir anlam ve mana kazandırırlar. Bu noktada İl Öz İdaremize ait eski binamız da üzerimize düşenleri yapma noktasında meclisteki arkadaşlarımız ile neler yapabiliriz konusunda istişare ettik. Bu noktada elimizi taşın altına koymayı hissettik. Yapabileceklerimizi kamuoyuna deklare etmek istedik. Toplantılarımız esnasında 7 Eylül Perşembe günü yapmış olduğumuz toplantıda. İl Özel İdaremize ait eski binamızın bulunduğu alan ile Halk Bahçesi arasında bulunan alanın birleştirilip bütüncül bir halde kamuya terk edilmesi noktasında bir prensip kararı aldık. Bu noktada yalnızca bizim kamuda terk etmemiz yeterli olmayacaktır. Prensip kararımızda da bunu dile getirdik. Orada büyük bir alan bırakma noktasında Özel İdare Binası’nın arkasında kalan alanında kamulaştırılması gerekecektir. Diğer kurumlara ait alanlarında kamulaştırılması gerekecektir. Bu noktada bir adım attık ve üzerimize düşeni yapacağız. 

“Diğer kamu binalarının da kamulaştırılması lazım”
Konu ile ilgili Başkan Gökhan ile görüştüklerini ve bundan sonraki adımda belediyenin diğer kamu binalarını kamulaştırması olduğunu ifade eden Köklü; “Almış olduğumuz bu kararın ardından Sayın Ülgür Gökhan’dan bir randevu talep ettik. Kendileri de kabul ettiler. Grup Başkan Vekillerimiz de gitti. Kendisinin bunu ilk ağızdan duymasının isabetli olacağı kanaatinde ilk ağızdan prensip kararımızı kendilerine ifade ettik. Biz Çanakkale’ye geniş büyük bir alan kazandırılması noktasında üzerimize düşeni yapmaya hazırız dedik. Bundan sonraki adımlarda kamu kurumlarının üzerlerine düşeni yapmalarını bekliyoruz. Bu noktada gerekli kamulaştırmaları yapması gereken Ülgür Bey. Kendisi gerekli kamulaştırmaları yapacak, çalışmaları başlatacak. Bizde bu çalışmalar neticesinde yapmamız gereken neyse bizde onları yapacağız” dedi. 
 
“Amaç Çanakkale’ye hizmetse bunun belediyesi, merkezi hükümeti olmaz”
Arife günü Çanakkale’ye yeni meydanlar kazandırılma ile ilgili çalışmalarımız vardı. Sağ olsun Ömer’in Başkanlığı’ndaki İl Genel Meclisi buna hemen cevap verdi. İlk toplantılarında gündeme getirerek prensip kararını aldık. Bununla ilgili iki yer önermiştik. Birincisi Halk Bahçesi’nin orada tarihi olmayan bazı binaların temizlenmesi ve halk bahçesi ile vatandaşlara bırakılması. Belediye Başkanı ile görüştüklerini söylediler. Bu konuda ne konuştular, ne karar aldılar bir bilgim yok.  Eğer Belediye Başkanı da olumlu bakıyorsa zatında belediyenin yapması gereken bir iş. Ama eğer Çanakkale’ye hizmetse bunun belediyesi, merkezi hükümeti yok. Hepimiz olanca gücümüzle çalışmak zorundayız. Bunu örneğini daha önce Çanakkale İl Özel İdaresi Anafartalar Oteli’nin yerini belediyeye terk ederek göstermişti. Yeter ki Çanakkale’ye meydanlar kazandırılsın, biz görevimiz olmamasına rağmen yaparız demişti. Aynı kararlılıkla gerek İl Özel İdare Binası’ndan, gerekse arkadaki Ana Çocuk Sağlığı Merkezi’nden vazgeçmeyi biz merkezi hükümet olarak gerekli desteği sağlayacağımızı söylüyoruz. Umarım Belediye hiç vakit geçirmeden, hiç sözü uzatmadan polemiklere boğmadan, Çanakkale’miz güzel bir alana kavuşur. İkici bir yer daha gündeme gelmişti Adliye bitmek üzere, Bülent Bey orayı da biz meydana çevirelim demişti. İnşallah ora ile ilgili de Çanakkale Belediyesi güzel bir proje hazırlarsa o binayı oradan yıktık hadi bakalım burası meydan kaldı diye bir şey olmaz. Orada bir mezbelelikler var. Artık bunu elde edecek bir yarışma mı olur, kendi peyzajcıları mı olur, ama o bölgenin açılması lazım. Deniz ile orada ki tarihi yapıların buluşması lazım. Çanakkale halkı ile iç içe geçmesi lazım. Bu anlamda da belediyeden üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz” dedi. 
 
“İnsanların gece korkmadan gezecekleri yerler olmalı”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın “AKP Milletvekilleri kent ile ilgili gruplarından bilgi almıyorlar” eleştirilerinin sorulması ile önemli olanın karar değil proje olduğunu ve yerlere yönelik belediyenin herhangi bir projesi olmadığını belirten Gider; “Benim çalışma stilimde sadeleştirerek çözmek vardır. Bilgi almıyorlar, bir şey bilmiyorlar falan bunlar bir tartışma ortamı yaratıp, konuyu öteleyip bir çözümsüz bırakmaktan başka bir işe yaramaz. Biz, bileceğimizi biliriz. Çok net bir şey söylüyoruz. İl Özel İdare Binası, Ana Çocuk Sağlığı Merkezi yıkıldıktan sonra iki tane yer daha var. Bunlarda temizlenirse Halk Bahçesi için bu söylediğim alan güzel bir yer olur. İki Adliye Binası’nı kaldıralım deyip imar planı yazmakla olmuyor. Orası yıkıldıktan sonra oranın çehresi ne olacak bunu bir görelim. Adliye Binası kalkınca insanlar gelir araba çeker başka bir işe yaramaz. Oranın meydan olmasının engelleyen tesis, bina ne varsa bunları nasıl temizleyecekler veya nasıl düzenleyecekler bununla ilgili ortada bir proje olması lazım. Eğer Çanakkale Belediyesi’nin böyle bir projesi olsaydı ben bilirdim. Siz, gazetecisiniz siz de bilmiyorsunuz. Demek ki Çanakkale Belediyesi’nin ora ile ilgili bir projesi yok. Öyle bir meclis kararı aldık denilebilir. Alınır meclis kararları çoktur. Çok net söylüyorum Adliye Binası yıkıldıktan sonra eğer Çanakkale Belediyesi’nin ortaya koyacağı hoş bir proje varsa ve orası gerek Çanakkale’de yaşayanlar, gerek dışarıdan gelen misafirlerimiz için hoş bir yer olacaksa, Çimenlik Kalesi açılacaksa biz oradan vazgeçilebilmesini sağlarız. Lojman falan bunlar artık eskide kaldı. Oralar insanların gece korkmadan gezebilecekleri, vakit geçirebilecekleri yerler haline gelmeli.  Ne tür mezbelelik varsa tamamından temizlenmesi şartı ile” dedi.  
 
“Kim seçilirse o bizim başkanımızdır”
Gider yaklaşan ÇTSO seçimleri için siyasetin seçimlere karıştığı yönünü de ki açıklamalara ise; “Siyaseti ilgilendiren oda ve borsaların koyduğu projelerdir. Oraya kimin seçildiği değildir. Oranın seçimleri tamamen farklı bir seçim sistemidir. Komitelerde sizi isteyenlerin çoğunlukta olması lazım. Siyasetin tamamen gündeminde olan bir konu değil. Bu konuda Bülent Bey’in de tavrını çok iyi bildiğim için onunla da konuşabilirim. Kim seçilirse biz onunla çalışmaktan mutlu oluruz. Geçmiş dönemlerde siyasi olarak karışıldı mı? Samimi olarak söylemek gerekirse ben bilmiyorum. Çanakkale’de Ticaret Odası seçimleri neden en hareketli geçen seçimlerdir. Biz, şu anda olan hareketin seçimlerden sonrada devam etmesini umuyoruz. Şu an benim bildiğim üç aday var. Üçü de Çanakkale’de iş yapan iş adamları. Kim seçilirse o bizim başkanımızdır. Selçuk Semizoğlu’na sormak lazım. Kim nerede, nasıl siyaset karıştırmışsa bunu ispatlamak ile mükelleftir.
Paylaş