havadurum

AKP'li Altınok'tan Gazetemize ziyaret; "Neden "evet' denmesi gerektiğini anlatacağız"

394

 

Gazetemiz Çanakkale OLAY’ı ziyaret eden AKP Kepez Belde Başkanı Alper Altınok, referandum sürecini değerlendirirken, Kepez’de Çanakkale’de yapılacak çalışmalar noktasında açıklamalarda bulundu. Altınok, 18 maddelik anayasa değişikliğini halka anlatma konusunda çalışmalar yapacaklarını ve yurttaşların sandığa bilinçli bir şekilde gitmesi gerektiğine inandıklarını söyledi. Altınok, “Öncelikle, referandum vatanımız için hayırlı olur diyoruz, hayırlısı neyse o olsun… Sonuç ne olursa olsun, tabi ki halk oylaması başımızın tacıdır. Kepez olarak bu süreçte referandumda oylanacak 18 maddeyi, genel merkezimizin bize verdiği bilgiler doğrultusunda halkımıza anlatmaya çalışacağız. Kepez’de bunu yaparken barış dilini muhakkak kullanacağız. Çanakkale farklı bir kent, insanı da farklı. Bir şeyi şiddetle ya da kaba kurallarla kabul ettirebileceğiniz bir yer değil. Onun için bilgili olmamız lazım ve bu bilgileri doğru aktarmamız lazım. Biz kabul ettiğimiz ve içimize sindirdiğimiz bu 18 maddeyi karşı tarafa da anlatacağız, kendi üyelerimize de. Ev ev gezeceğiz. Biz karar verilirken, bilinçli bir şekilde verilmesini, ‘hayır’ da verse, ‘evet’ de verse bunun bilinçli olarak verilmesi gerektiğini önemsiyoruz. Bir diğer amacımız da herkesin sandığa gitmesini sağlamak. Çünkü demokrasilerde katılım ne kadar yüksek olursa, o kadar verimli olduğuna inanıyoruz. Onun için önümüzdeki iki aylık süreçte neden ‘evet’ denilmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağız. Bizim ‘evet’-‘hayır’dan ziyade, ‘evet’ çıktığında ne olacağını göstermemiz gerekiyor. Bizim amacımız direk temaslar olacak, herkese anlatmaya çalışacağız” dedi. 

 
“Tek partinin değil, memleketin meselesi” 
“Tabi ki bu süreç farklı yerlere çekilmeye çalışılıyor” diyen AKP’li Altınok, “Bu ‘tek parti’nin bir süreci değil, biz parti logosu kullanmadan bu süreci yürüteceğiz. Milliyetçi Hareket Partisi ve Ak Parti’nin meclise sunduğu ve geçirdiği bir 18 maddelik tasarıdır söz konusu olan. Burada süreci tek partinin bir davası olarak değil, gerçekten ülke meselesi olarak anlaşılması noktasında çalışmalar yapacağız. Biz referandum startını daha önce vermiştik zaten. Kendi içimizde eğitimlerimiz devam ediyor, bunlar da çoğalacak. İnşallah bu süreçten kazasız, belasız, vatanımıza, milletimize en hayırlısı, en iyisi, bizim için geleceğimiz için en güzeli neyse onun olmasını temenni ediyoruz. Cumhurbaşkanımız, başbakanımız, sayın milletvekillerimiz Bülent Turan ve Ayhan Gider, ‘Sandıktan çıkacak sonuç başımızın tacıdır’ dediler, biz de aynı fikirdeyiz” ifadelerini kullandı. 
 
“Yeni sistem, meclisin gücünü artırıyor”
Altınok açıklamalarını; “18 maddenin karşı gelinen 3-4 maddesi var; yargıyla ilgili, tek adamlıkla ilgili. Ama bunu gerçekten mevcut sistemle karşılaştırdığımız zaman, biz tek adamlığı yıkıyoruz aslında. Meclis daha güçlü bir meclis haline geliyor. Cumhurbaşkanı, mevcut sistemde sadece ‘vatana ihanetle’ yargılanabilirken, yeni değişiklikle tüm suçlardan yargılanabilecek. Biz 5 senenin sonunda karnesini vereceğiz zaten, başarılı değilse bir daha seçilemeyecek. Meclisi feshederse kendisini de feshetmesine neden oluyor. Bu da meclisin gücünü artırıyor. Bir seçim olacak, ‘cumhurbaşkanı kesin Recep Tayyip Erdoğan olacak, Ak Parti de 400’ün üzerinde vekil çıkaracak’ gibi bir algı var herkeste. Bu sisteme geçerken, Ak Parti’nin sistemi gibi algılanıyor. Aslında burada bence diğer partilerin yapması gereken, ‘biz nasıl cumhurbaşkanı çıkarırız ve nasıl 400 vekil çıkarırız’ olması lazım. Bu sistemde meclisin gücü daha da artıyor. 15 senedir biz Recep Tayyip Erdoğan’ın hep ‘diktatör’ olduğunu duyduk. 15 senedir diktatördü, öyle anlatılıyordu. Ama şimdi ‘diktatörlüğü’ getireceğini duyuyoruz. Bu kendi içinde çelişen bir durum. Hangi diktatör kendi haklarını kısıtlamayı düşünür? Hangi diktatör yargılanmasının yolunu açabilir? Hangi diktatör insanlara, ‘sandıktan çıkan başımın tacıdır?’ diyebilir?” ifadeleri ile tamamladı. 
(Şenol Güven)
Paylaş