DOLAR 32.345 %0.12
EURO 35.2198 %0.11
G.ALTIN 2247.2007 %0.16
BITCOIN 65211.5408 %-3.19
ETHERIUM 3384.5383 %-3.48
havadurum

ANNE BABALIK STANDARTLARI

Evrende var olan her şeyin bir takım kurallara uygun olarak devam ettirebildiğini biliyoruz. İnsan oğlunun da varlığını sürdürebilmesi için üremesi, çoğalması kısacası anne baba olması kaçınılmaz bir doğa kanunudur.

10207

 

 

Bireyin her yaşam döneminde olduğu gibi yetişkinlikte de edinmesi gereken bir takım yaşam görevleri vardır. Özellikle çocuk sahibi bireylerin etkin ebeveyn olabilmeleri için unutmamaları gereken kırmızı çizgileri olmalıdır. Bu konuda yüzlerce kitap, binlerce makale kaleme alınmıştır. Ben de çorbada tuzum olsun diye dilimin döndüğünce bu standart çizgilerden bahsetmek istiyorum.

Anne Babalık Kimlik Algısını Kabul Edebilmesi.

Çocukların doğumundan itibaren yaşananları, çocukların büyüme sürecine katkınızı fırsat buldukça düşünüp gurur duymak gerekmiyor mu? Bunun için küçük bir öneri; çocuklarla birlikte çektirilmiş aile albümüzdeki resimlere bakmak, bu konudaki kimlik algınızı güçlendirecektir.

Çocukların Gelişim Dönem Özelliklerinin Bilinmesi.

Çocuğun her gelişim döneminde ne tür değişiklikler yaşayacağını bilmek, olası sorunların çözümünde size ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Örneğin dişleri yeni çıkmış bir çocuğun ısırma davranışının geçici olduğunu bilmek gibi.

Çocuğun Yapabileceği İşleri Onun Adına Yapmama.

Tavizkar tutum, çocuğun gelişimine olumsuz yansıyacağı gibi, ileride önüne geçilmesi zor olan isteklerle baş etme güçlüğü yaşamanıza neden olacaktır. Yaş dönemine uygun gelişime destek verilmesi, destekleyici bir tutum içerisinde olunması, özgüven gelişimi için önemli bir ayrıntıdır.

Yeterince Hoşgörülü Olabilme.

Çocuklara karşı tahammül eşiğiniz ne durumda? Çocuğun hareketli olmasına, keşfetmek için sorular sormasına öfkelenmeden olumlu bir tutumla yaklaşabiliyor musunuz?

İyi Yönlerini Çocuğa Belli Etme.

Çocukların en çok duymak istediği sizin övgülerinizdir. Olumlu davranışların uygun şekilde ödüllendirilmesi o davranışın tekrar edilme sıklığını arttıracaktır.

Anne Babanın Çocuğun Eğitimde Tutarlı Olabilmesi.

Tavizkar bir anne, otoriter bir baba ya da bu durumun tam tersi disiplin uygulamalarını güçleştirir. Yapılması gereken eşlerin işbirliği içerisinde olarak, uygun bir ödül ve ceza sisteminin uygulamaya konulmasıdır.

Koşulsuz Sevgi ve Şevkat.

Eğer bir çocuk dünyaya getirdiyseniz, onu sevmeme lüksünüz yoktur. Her şartta ve koşulda çocuğa sarılabilmek, ilgiyi, sevgiyi aşırıya kaçmadan ifade etmek anne babalığın en belirgin kırmızı çizgisidir.

Mutlu günlere……..