havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

AVM'DEN KARANTİNAYA..!

Değerli okurlarım Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın,4 Mayıs'ta açıkladığı normalleşme takvimine göre, 11 Mayıs Pazartesi günü itibariyle berber, kuaför ve güzellik salonu gibi işletmelerin yanı sıra alışveriş merkezleri AVM'ler de kapılarını müşterilerine açtı.

5326

  

***

*AVM’ler de korona virüsü salgınına karşı her 10 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde ayarlama yapılacakmış. Yürüyen merdivenlerde ki bantlar ve diğer ortak alanlardaki kapı kolları, tırabzanlar ve asansör düğmeleri vb. yerler dezenfekte edilecekmiş.

            Derin bir nefes alın ve düşünün; ne tuhaf bir ülke olduk değil mi? Sahil ve parklar yasak ama AVM’ler serbest.

*Bu konuda çok önemli bir uyarıyı paylaşmak istiyorum. Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Danışma Kurulu Üyesi Y. Makine Müh. Sevinç DALYAN’ın uyarısı şöyle: “Merhaba arkadaşlar, AVM’ lere giden kişiler arasında 1 kişi korona virüsü taşıyorsa siz de oraya gitmişseniz kesinlikle kaparsınız. Çünkü AVM’lerin havalandırma sisteminde karışım havası kullanılır. İçeride ki hava dışarıdan gelen taze hava ile karıştırılıp içeri verilir. Yani yüzde yüz taze hava ile çalışmaz. Bunun nedeni çok büyük bir enerji kaybını engellemek içindir. İçeriye verilen hava iklimin şartlarına göre ısıtılıp veya soğutulup verilir. Yüzde yüz hava kullanılırsa çok büyük bir sarfiyat olacağından kullanılmaz. Zaten bu şekilde yapılması yasak. Enerji tasarrufu olmayacağından ve binaların enerji kimlik belgesi sınıfına uymayacağından yapılırsa bina kimlik belgesi geçersiz çıkar.

 Kesinlikle AVM’lere 5 dakika olsa da girmeyin. Giderseniz bizlerle karantina döneminiz geçmeden görüşmeyiniz. Ne garip bir ülke olduk sahil ve parklar yasak AVM’ler serbest. Ben bunları uzmanlık alanım olduğu için sizlere önemini anlatabilmek için yazıyorum.”

***

            Sevgili Çanakkale OLAY okurları mühendisin uyarısını okudunuz. Bilimsel uyarıya karşın bu salgın döneminde AVM’lere gidecek misiniz? Ne denli tuhaf bir ülke haline geldiğimizi günlük yaşamımızda görüyoruz. Sahilde gezintiye çıkmak yasak, parklar yasak ama AVM’ler serbest.

            *Neyse ki bu satırların yazarı yaşında olanlara Pazar günleri dışarıda gezmelerini lütfettiler de ev hapsinden kurtuldular! Onlar çocuklar gibi şen olmayı unutmuşlardı anımsadılar!..

            Korona Virüs Laklakları!:

-          Bana evlen, “Evde kalacaksın” diyordunuz, hepiniz kaldınız mı evde? Etme bulma dünyası işte.

-          Ev kızı isteyenlere müjde, şimdi bütün kızlar evde.

-          Şekerimizi kolonyamızı aldık, görücü bekleyenler gibi oturduk evde VİRÜS bekliyoruz.

-           Eskiden biri hapşırınca ‘çok yaşa’ denirdi. Şimdi hapşırıldığında ‘git ileride hapşır vallahi 155’i ararım’ deniyor.

-          Kuaförler açılmazsa sarışınların yüzde doksanı yeryüzünden silinecek!

-          Tarihte ilk defa dünyada tüm ülkelerdeki kadınlar, kocalarının nerede olduklarını biliyorlar.

-          Bazen evde o kadar canım sıkılıyor ki, kapıyı açıp “ooooo kimler gelmemiş” deyip kapatıyorum.

-          Deprem var içeri girmeyin, virüs var dışarı çıkmayın, hayırlısıyla bir öleydik, bu ne yaa.

-          Yıllarca bizi üç harfliler çarpacak diye korkuttular meğerse o, CİN değil ÇİN’miş.

·        AVM’lerin açılmasına izin verilmesi bana Atatürk’ün ve Türk tiyatrosunun batılı anlamda kurucusu kabul edilen Muhsin Ertuğrul’un şu özlü sözlerini anımsattı;

 

1-      Atatürk’ümüz 1924’te “Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçekçi yol ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır” demiş.

2-      Muhsin Ertuğrul’da “Beyninden şu para ihtirasını, zenginlik deliliğini, şöhret aptallığını ve kendini beğenme budalalığını çıkar. Ondan sonra seni tanıyalım. Bakalım kaç gram geliyorsun?” demiş. Daha ne demelerini bekliyoruz ki!!!

NOT:  Virüssüz sağlıklı güzel günler dilerim… T.Ç.