DOLAR 32.3364 %0.10
EURO 35.1889 %0.03
G.ALTIN 2244.2008 %0.03
BITCOIN 64826.0208 %-3.76
ETHERIUM 3371.8059 %-3.85
havadurum

Açığa alınan öğretmenler 6 ay sonra iade edildi

2486

 15 Temmuz’da yaşanan kanlı darbe girişimi ile birlikte ilan edilen OHAL süreci kapsamında açığa alınan öğretmenlerden müjdeli haber dün geldi. 6 aydan bu yana göreve iade edilmeyi bekleyen Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Hukuk Sekreteri Barış Demir ve Eğitim-Sen üyesi Muhittin Tut, 2016-2017 eğitim öğretim güz yarıyılının son gününde görevlerine iade edildi. Göreve iade yazısının kendisine tebliğ edilmesinin ardından Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, görevli olduğu Gazi Ortaokulu’nun önünde açıklamada bulundu. Mantaş burada yaptığı açıklamada; “15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL kapsamında İl Milli Eğitim Müdürünün resen uygulamasıyla açığa alınan Eğitim-İş ve Eğitim-Sen üyelerinin sosyal medya paylaşımlarının iddiasıyla açığa alınanların bugün itibariyle 15 öğretmen iade edildi. İade edilenlerden biri de benim. Söylenecek çok fazla şey var. Ama sadece birkaçını söyleyeceğim. Daha önce bu konuyla ilgili bize tebliğ edilen yazılarda Ömer Karabay, maarif müfettişinin imzası var. Ama son günlerde okuduğumuz, yerel basında çıkan haberlerde Muş’ta yürütülen ‘FETÖ Operasyonu’ kapsamında tutuklanmış diye okuduk. 3 aylık açığa alınma sürecimizde çeşitli kanallarla Maarif Müfettişleri Başkanı’nı Ömer Karabay’la yaptığımız görüşmelerde Eğitim-İş Şube Başkanı’nın görevine iade edileceği yönünde bir tarih vermiyordu ancak, cezalandırılacağını da söylüyordu. Biz henüz savunma vermeden bular söylendi. Peşinen bunları kararlaştırıp, kafalarında bir ceza kesmişler. Ama Ömer Karabay’ın tutuklanması yürütülen tüm bu operasyon ve soruşturmaları da boşa çıkarır. Güvenilirliğini, yürütülen soruşturmaların tarafsızlığını tartışır hale getirir. Bu bilinerek yapılan bir operasyondu. Yapılan bu operasyon son bulmuş oldu. Biz bu işi burada bırakmayacağız. Bunun hukuksal tüm boyutlarını en ufak imzası olan, en ufak katkısı olan herkesten bunun hesabını soracağız. Maddi ya da manevi tüm tazminatlar için hakkımızı arayacağız. Bugün bize FETÖ’cü yakıştırması yapanlara, terör örgütüne yardım etti yakıştırmasını yapanlara şunu söylüyoruz: Eğitimciler Derneği FETÖ’cü olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Bu derneğin kurucu üyeleri, yöneticileri tutuklandı. Bir lise müdürü, Eğitimciler Derneği kurucularında olan biri, hala görevine devam ediyor. Bu çok düşündürücü” dedi. 

 
“Bize bir fatura kesilmiş, iadeleri yapıyorlar ama…”
Süreç içerisinde FETÖ ile herhangi bir bağı olmayan çok sayıda insanın mağdur edildiğini ifade eden Mantaş, göreve iade edildiklerini ancak, kendilerinden yine savunma istediklerini ifade ederek; “Ayrıca bu ilde üst düzey yöneticilik yapıp da halen daha Amerika’da Fethullahçıların okullarında çocuklarını okutan insanlar var ve hala görevlerinin başındalar. Cemaatin okulları yapılırken bir demir çelik üreten bir fabrikadan inşaat demiri yardımında bulunulduğunu biz biliyoruz; onlara hiçbir şey yapılmıyor. Ama iş gariban memura geldiği zaman hiç tereddütsüz, her türlü yaptırımı uyguluyorlar. Hem de hiç ilgisi olmayan kişilere uyguluyorlar. Ancak Çanakkale kamuoyu bizi tanıyor, bu güne kadar hep destek attılar. Kendilerinden çamuru bize attıklarında bu çamurun bize yakışmadığının da farkındalar. Bize bir fatura kesilmiş, iadeleri yapıyorlar ama aynı zamanda bu konuyla ilgili bizden savunma isteyip bize bir ceza kesecekler; niyetleri bu. Şimdi bize Fethullahçı diye ceza verecekler ama göreve de iade edecekler. Böyle de bir çelişki yaşayacağız” dedi. 
 
“Haklarımızı aramaya devam edeceğiz”
İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş’e de seslenen Mantaş; “Buradan ben İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş’e sesleniyorum: Eğitim-İş’in kurumsal kimliğinden, Çanakkale Şube Başkanı’ndan ve tüm üyelerinden özür dileyecek. Bu yaptıkları uygulamadan dolayı özür dileyecek. Çünkü bunların yürüttüğü tüm hukuksuzlukları ortaya sereceğiz. Bu konuşmayı da Görsel Sanatlar öğretmeni Ahmet Mantaş olarak değil, Eğitim-İş Şube Başkanı olarak yapıyorum. Bunu özellikle belirtiyorum, çünkü sendika sıfatıyla yaptığımız her açıklamaya inceleme ve soruşturma başlatılıyor. Bunun böyle bilinmesini istiyoruz. Bu davanın takipçisi olacağız. Tüm üyelerimiz göreve dönmüş durumda. Yalnızca bir üyemiz Bakanlık tarafından açığa alınmış bulunuyor. Onun haklarını da takip edeceğiz. Haksızlık bitmiş değil. Göreve başladık ama bize 6 aydır yapılan bu yakıştırmaların hukuksal zeminde olabildiğine haklarımızı aramaya devam edeceğiz” dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş