havadurum

Afetzedeler konutlarına kavuştu

596

 Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde 2017 yılında yaşanan 5,3 büyüklüğündeki depremin ardından yapılan afet konutlarının 1’nci Etap 205 konutun teslimi Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katıldığı törenle yapıldı. Törene, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Vali Orhan Tavlı, AKPGrup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AKPÇanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, protokol üyeleri ve Ayvacıklılar katıldı. Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başladı. Ardından Ayvacık depremini anlatan fotoğrafların yer aldığı slayt gösterimi yapıldıBakan Kurum ve protokol üyeleri hak sahiplerine anahtar tesliminde bulundu. Ardından Bakan Kurum ve beraberindekileri, 100 numaralı afet konutunda incelemede bulundu. Törende konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2017 yılında yaşanan depremde yaklaşık 1071 konutun az veya orta hasarlı zarar gördüğünü ve AFAT ile Kızılay’ın ilk müdahaleyi yaptığını belirtti. Bakan Kurum; “Yapılması gereken her işi camisinden, sosyal alanına, çadır kent, konteyner kente kadar yaklaşık 4 bin vatandaşımıza hizmet verdi. Giyim ve gıda yardımları da yapıldı. Bundan sonra yapılması gereken neydi? Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile kalıcı konutlar gerekiyordu.  Hızlı bir çalışma ile proje geliştirildi. Bir yıl gibi kısa zamanda, bölge mimarisine uygun 205 az katlı örnek konutlar Ayvacık halkına kazandırıldı” dedi. 

 
“Milletimize hizmet etme noktasında her şeyi yapmaya çalışacağız”
AFAD ve Kızılay’ın deprem bölgesinde 4 bin vatandaşa hizmet verdiklerini söyleyen Çevre ve Şehircilik BakanıMurat Kurum; “Bugün burada 40 Milyon yatırım bedelli 205 afet konutunun açılışı için bir araya geldik. Çanakkale’miz, Ayvacık’ımız,  kahramanlıkları ile tarihe adını altın harfle yazdırmıştır. Bu kardeşlerimiz, bacılarımız,  1915 Çanakkale Savaşında çeyizini satıp mermi alarak savaşa gittiler. Kadın kardeşlerimiz her şeyini feda etti. Bugün burada konuşabiliyorsak kahraman Çanakkalelilere, kahraman Ayvacıklı kardeşlerimize borçluyuz.  Bugün bir kez daha 1915’ de verdiğimiz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu kahramanlığı 15 Temmuz’da da gördük. Milletimiz her zaman bizim yanımızda oldu. Biz de milletimize hizmet etme noktasında her şeyi yapmaya çalışacağız. 6 Şubat 2017 tarihinde meydana gelen depremde yaklaşık 1071 vatandaş bu depremlerden zarar gördü. Hemen akabinde tüm dünyaya el uzatan AFAD ve Kızılay,  yapılması gereken her işi yaptı. Camisinden sosyal alanına, konteynır kentine kadar her türlü hizmetle 4 bin vatandaşa hizmet verdiler. Giyim ve gıda yardımları da yapıldı. Bundan sonra yapılması gereken ne idi, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile kalıcı konutlar gerekiyordu.  Hızlı bir çalışma ile proje geliştirildi. Bir yıl gibi kısa zamanda, bölge mimarisine uygun 205 az katlı örnek konutlar Ayvacık halkına kazandırıldı” dedi.
 
“Bakanlığımız ile yaklaşık 2 Milyar 800 Milyonluk iş gerçekleştirdik”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplamda 2 Milyar 800 Milyonluk iş yapıldığını söyleyen Bakan Kurum; “Biz bu işlerin dışında Çanakkale’de Bakanlığımıza bağlı çok işler yaptık. İller Bankası Genel Müdürlüğü ile birlikte toplamda 450 Milyon Liralık iş yaptık.  Toplu Konut İdare Başkanlığımız ile Çanakkale genelinde 25 şantiyede 3 bin 388 konut, alt yapı ve sosyal donatıları ile gerçekleştirmiş olduk. Bunlara da 477 Milyon lira değer harcandı. Milli Emlak Genel Müdürlüğümüz ile birlikte bu bölgede,12 Milyon Metrekare taşınmazın vatandaşa satışını gerçekleştirdik.  Organize Sanayi bölgesi için 1 Milyon Metrekare arsa bedeli üzerinden bu bölgenin kalkınması için kamulaştırma gerçekleştirdik. Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz ile 61 iş karşılığında yaklaşık 83 Milyon bedelli iş yaptık. Toplamda sadece bizim Bakanlığımız ile yaklaşık 2 Milyar 800 Milyonluk iş gerçekleştirmiş olduk” dedi.
 
“Bu sadece başlangıç”
Bakan Kurum; “Dünya’nın en büyük havalimanı olacak. Şu anda 90 milyon kapasiteli, ileri süreçte 200 milyon kapasiteye çıkacak. Ve Türkiye’yi bölgesel anlamda merkez haline getirecek havalimanını açtık. Ve açtıktan sonraki bu projenin esnasında bu havalimanıyla ilgili bütün herkes, bütün Avrupa, bütün dünya bunu yapamazlar, bu projeyi bitiremezler gibi bir çok söylemlerde bulundular. Ama biz 29 Ekim’de 3. havalimanımızı açtık. Ve Avrupa’da gazete manşetlerinde, ‘Türkler bu havalimanını nasıl yaptı’ dedi. Biz inandıkça, biz bir oldukça her şeyi yaparız. Yeter ki bir olup birbirimize inanalım. Bakın burada bir yılda 205 konutu teslim ediyoruz. Bu sadece başlangıç. Şimdi yeni bir hükümet sistemine geçtik. Biz artık vatandaşın talebini daha hızlı karşılamak adına şehirlerimize ziyaretlerde bulunuyoruz. Vatandaşımızın taleplerini dinliyoruz, yerinde karar veriyoruz. Bu sistemle alakalı bugüne kadar duyduğunuz güvenden dolayı size minnettarız” ifadelerini kullandı.
 
“Tüm kurumların, depremin sabahında burada olması çok kıymetliydi”
Törende konuşan AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, bu topraklara hizmet etmekten, bu insanlarla beraber yol yürümekten çok büyük mutluluk duyduklarını belirterek; “O acı depremden sonra devletimizin, başta Valimiz olmak üzere tüm kurumlarıyla, daha depremin sabahında burada olması çok kıymetliydi. Bugün villa kalitesinde köy evlerimizde, AFAD`ın öncülüğünde bu temellerin atılmasına ve şimdi de açılmasına şahitlik ediyoruz. Allah bir daha göstermesin. İlk etapta 205 evimizin teslimi yapıldığı gibi diğer etaplara TOKİ ile beraber başlıyoruz. Nerede ne söz vermişsek inşallah yerine getireceğiz” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş