havadurum
Kadir Kenar

akadirkenar@hotmail.com

Alkıştan, isyana evrilen sağlık!

4204

Eskiden şu cümleleri çok duyardık değil mi; "Benim oğlum büyüyünce doktor olacak. Benim kızım büyüyünce hemşire olacak.." İnsanlar için her zaman güzel bir meslek, hatta kutsal bir meslek olarak kabul edilirdi sağlık sektöründe çalışmak. Ama ne yazık ki ortaya çıkan son durum da, insanların artık bu mesleklerden kaçmaya başladığını göreceğiz. İşte bu yüzden hatırlarsanız Sağlık Bakanlığı istifalara bile yasak getirdi. Yani ne olursa olsun, ben bu işi bırakıyorum da diyemiyorsunuz. Çok acı bir durumla karşı karşıyayız. 

Ve hal böyleyken Çanakkale`mizde çok değişik bir durumla da karşı karşıya sağlık çalışanları. Geçtiğimiz nisan ayında görev süresi dolduğu halde, pandemi sürecinden dolayı görev süresi bir yıl uzatılan İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı sorunu yaşanıyor sektörde. Salgının kasıp kavurduğu bir dönemde çalışanlarla Sağlık Müdürü Taşçı`nın karşı karşıya gelmesi çok üzücü gerçekten. 
 
Bir gazeteci olarak biz uzun zamandır Sağlık Müdürü`nün değişmesi gerektiğini söylüyorduk. Ancak dediğim gibi salgın döneminde bu değişikliğe gidilmedi. Ama iş daha da kötü oldu. Kurum çalışanları ile ve hatta yöneticilerle bile empati kurmakta zorlanın İl Sağlık Müdürü Çanakkale`de sorun oldu. Bakın 10 Kasım’da Devlet Hastanesi’nde protesto eylemi yapan sağlık çalışanları iki gün önce de Sağlık Müdürlüğü`nün kapısına dayandı! Sorunlarını burada yüksek sesle dile getirdi. Herkesin moralinin yüksek olması gereken bu tehlikeli süreçte Dr. Ali Taşçı maalesef sınıfta kaldı. 
 
Ve bu durumda bir şeye daha bakmakta yarar var. Taşçı`nın daha önce müdür olarak çalıştığı Uşak`ta da benzer sorunlar yaşanmış. Hatta tayini çıkınca arkasından pişi dağıtılmış. Yani bazı şeyler tesadüf de değil. Ayrıca sağlık sektöründü örgütlü bulunan sendikalarda Taşçı`dan yana çok dertli. Hem de baya uzun zamandır. 
 
Yaraya tuz basmak mı, yoksa başka bir şey mi?
Tam bu süreçte gördüğümüz bir manzara ise, benim kibarca `empati yoksunu` dediğim Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı için başka şeyler de söylemek gerektiğini ortaya koyuyor. Sendikaların Sağlık Müdürlüğü önüne siyah çelenk koyarak protesto ettiği Taşçı, Çanakkale`deki bazı kurum müdürleri ile birlikte sözde gövde gösterisi yapıyor! Napıyor? Çanakkale`de görev yapan `Filyasyon ekibine` meyve sepeti ikram ediyor. Stadın karşısında yeni yapılan dört katlı binanın önünde ekipleri dizip, müdür arkadaşları ile birlikte onları ne kadar sevdiklerini anlatıyor! Güler misin ağlar mısın derler diyelim biz! Başka da bir şey demeyelim. İşin tadı kaçar sonra. 
 
Evet, 2021`in Nisan ayına kadar sözleşmesi bulunan İl Sağlık Müdürü Taşçı Çanakkale`yi kendi bırakıp gitmez ama, etkili ve de yetkili Çanakkaleli hemşerilerimiz de bu duruma seyirci kalmaya devam ederler mi bilemiyorum. Etmeseler iyi olur bence. Çünkü önümüz kış. Salgın tüm ağırlığıyla devam edecek. Doktorundan hemşiresine herkesin moral ve motivasyonu ihtiyacı var. Sağlık çalışanlarının sağlığına duacıyız çünkü. Yazıyı bitirirken onları canı gönülden alkışlıyorum. Yanınızdayız diyorum.