havadurum

Altın fiyatları yükselmeye devam edecek

909

Çanakkaleli Kuyumcu Oğuz Canavar, 2020 senesinin daha önceki yıllara göre daha durgun geçtiğini söyledi. Canavar, özellikle pandemi nedeniyle altın ve döviz de yaşanan dalgalanmanın kuyumculuk sektörünü olumsuz etkilediğini belirtirken altın fiyatlarının 2021`e kadar bu şekilde devam edeceğini ifade etti. Ağustos ayında altın fiyatlarında `pik` yaşandığını belirten Canavar, Bir daha o kadar yükselir mi bilmiyorum. 800`den en fazla düşeceği 770-780 liraya kadar. Ama bu da hayal olur 2021 yılına kadar altın fiyatları düşmez..." dedi. Bir diğer kuyumcu Müfit Olgaç ise, altın fiyatlarının 1 sene içinde neredeyse yüzde 100 arttığını söylerken geçtiğimiz sene altının gramının 270 ila 300 lira arası olduğunu bu sene ise neredeyse 500 TL`ye ulaştığını söyledi. Kuyumcu Olgaç, çeyrek altının Ocak ayına kadar 100 TL`yi görme ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirtti. 

 
"Altına talep var ama eskisi gibi değil"
Emniyet Kuyumculuk`un iş yeri yetkilisi Oğuz Canavar, "Bu sene diğer senelere göre biraz daha durgun geçti diyebilirim. Hem koronavirüsünün ülkemizde hayatı bu kadar etkilemesi hem de altın fiyatlarının bu kadar yüksek bir banttan seyretmesi bu durumda etkili oldu bence. Özellikle de pandemi nedeniyle altın ve döviz piyasasındas yaşanan dalgalanma maalesef devam ediyor. Bu da alıcıyı da satıcıyı da olumsuz yönde etkiliyor. Bana kalırsa altın fiyatları en az 2021`e kadar yükselmeye devam edecek. Altına talep var ama eskisi gibi değil. Eskiden vatandaşın altın satın almaya inanılmaz bir talebi olurken şimdi daha çok ellerinde var olan altını bozdurmak için kuyumculara geliyorlar. Yatırım için altın alanlar da oluyor ama eskisi gibi değil" dedi. 
 
"Değil bundan bir ay sonrasını bir gün sonrası için bile kesin bir şey söylemek mümkün değil" 
Canavar; "Altın çok dalgalı bir dönemde. Değil bundan bir ay sonrasını bir gün sonrası için bile kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ama ben bir kuyumcu olarak altın fiyatlarında bir düşüş yaşanmayacağını düşünüyorum. Yıl sonuna kadar bu bantlarda, yüksek seyredecek. Ne zaman dolar, Euro, döviz kuru normal seviyelere iner o zaman altın da en azından daha kolay alınabilir bir rakama ulaşır" ifadelerini belirtti. 
 
"Altın fiyatlarının düşmesi hayal olur"
Yaz mevsiminin sonuna doğru altın fiyatlarında `pik` yaşandığını söyleyen Canavar, 2021 yılına kadar olan süreç için şu sözleri aktardı; "Ağustos ayının son günlerinde çeyrek altında 920 TL`yi görmüştük. Altın fiyatları `pik` yapmıştı. Şu an çeyrek altın 800-805 TL arası bir fiyata satılıyor. Bir daha o kadar yükselir mi bilmiyorum. 800`den en fazla düşeceği 770-780 liraya kadar. Ama bu da hayal olur 2021 yılına kadar altın fiyatları düşmez..."
 
Çanakkale`de kuyumcular altın fiyatlarının yıl sonuna kadar artmaya devam edeceğini öngördüklerini söylediler. Çanakkale`de kuyumculuk yapan bir diğer esnaf Müfit Olgaç ise çeyrek altının Ocak ayına girerken 1000 TL`yi görme ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi. Kuyumcu Olgaç, Dünyada pandemiden dolayı ekonomik bir kırılganlık olduğunu söylerken pandemi dönemi devam ettiği sürece altın fiyatlarında mucizevi bir düşüş beklenmemesi gerektiğini ifade etti. 
 
"Altın fiyatları bir senede neredeyse yüzde 100 arttı"
Müfit Olgaç, "Altın fiyatları bir senede neredeyse yüzde 100 arttı. Geçtiğimiz sene 270 ile 300 TL arası olan altının gramı bu sene 490-500 TL`ye kadar çıkmış durumda. Bir hafta gibi kısa bir sürede bile altın fiyatlarında inanılmaz dalgalanmalar olabiliyor. Geçtiğimiz hafta 790 TL`den sattığımız çeyrek altın bugün itibariyle 803 TL`den kendine alıcı bekliyor. Altın fiyatları böyle devam ederse yıl sonuna kadar 1000 lirayı bulabilir" dedi. 
 
"Geçen sene kazandığımızın dörtte birini kazandık"
Olgaç; "Altın fiyatlarının yükselmesinin kuyumculara yararı değil zararı oluyor. Hem alıcı hem de satıcı için kötü bir durum. Altın fiyatları bu kadar yüksekken insanlar kuyumculara sadece altın bozdurmaya geliyor. Alan yok arada gelen birkaç müşteri de kapıda altın fiyatlarını duyduktan sonra geri dönüyor. Düğün sezonunu, yaz sezonunu geride bıraktık. Ama geçen sene kazandığımızın dörtte birini kazandık. Satışlarımız düşük. Bir çeyrek altın satmadan geçirdiğimiz günler oluyor" ifadelerini kullandı.
(Ezgi Çetin)
Paylaş