havadurum

Anadolu Ateşi büyüledi

502

Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında kentte kültür sanat etkinlikleri büyük bir hızla devam ediyor. 41 noktada 112 etkinlikle 1000`den fazla sanatçının katılımıyla gerçekleşen festival, büyük ilgi gördü. Açılış programının ardından Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi`nde Anadolu kentlilerle Ateşi Dans Topluluğu buluştu. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinasyonunda, Anadolu Ateşi Dans Topluluğu "Troya" gösterisi ile Çanakkalelilere unutulmaz bir gece yaşattı. Anadolu Hamidiye Tabyası`nda tarihi bir mekanda "Troya" adlı gösterisiyle, tarihi dans ile canlandırdı. Binlerce Çanakkaleli şehre ilk kez gelen dans topluluğunu izlemek için etkinlik alanına adeta akın etti. 

Çocuklara özel program
Çocuklar için tiyatrodan atölyeye, film gösteriminden sahne şovlarına kadar birçok farklı etkinlik düzenleniyor. Anadolu Hamidiye Tabyası`nda tiyatro, drama ve pandomim atölyesinde kendilerini yeniden keşfeden çocuklar, hayal güçlerinin sınırlarını zorluyor. Çanakkale Güzel Sanatlar Galerisi`nde "Minik Eller Sanat Atölyesinde Buluşuyor" etkinlikleri kapsamında ebru ve hat yazım atölyeleriyle renkler ve çizgilerin sanata dönüşümünü öğreniyor. Festival kapsamında çocuklar sevdikleri yazarlar ile de buluşma olanağı buluyor. Mehmet Akif Ersoy Halk Kütüphanesi`nde bugün çocuk edebiyatının önde gelen isimlerinden Tülin Kozikoğlu ve başarılı çocuk kitapları çizeri Murat Kalkavan minik okurları ile buluşarak bir çizim ve hikâye atölyesi gerçekleştirdiler. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında TRT Çocuk`un sevilen çizgi filmlerinden "Rafadan Tayfa"nın sahne şovu "Grup Rafadan" Troya Atı Açık Hava Sahnesi`nde çocuklarla buluştu. Yüzlerce çocuk gösteriyi heyecanla izlerken, Grup Rafadanın şarkılarını ezbere söylediler.
Fahir Atakoğlu Kilitbahir Kalesi`nde 
Fahir Atakoğlu Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Kilitbahir Kalesi`nde konser verdi. Atakoğlu dinleyenlere unutulmaz bir akşam yaşattı. Tarihi Kale ile müziğin buluşması hem göze hem kulağa hitap etti. Konsere; Ak Parti Çanakkale Milletvekili Sayın Jülide İskenderoğlu, Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir, Eceabat Kaymakamı Sayın Mustafa Çiftçiler, Eceabat protokolü ve vatandaşlar katıldı.
Demir Atlıları Troya`ya pedalladı
"Rüzgarın Demir Atlıları Troya`ya Sürüyor" bisiklet etkinliğinde onlarca katılımcı birbirinden renkli görüntüler oluşturdu. Festivalin üçüncü gününde (18 Eylül) Kipa AVM önünde toplanan bisikletçilere Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Avrupa Şampiyonu Milli Bisikletçi Ahmet Ökten de eşlik etti. Çanakkale Bisiklet Platformu`nun katkılarıyla ve OPET`in desteğiyle düzenlenen bisiklet turunun startını AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu verdi. Ailelerin de çocuklarıyla birlikte katıldığı bisiklet turunda katılımcılar, 35 kilometre pedal çevirerek Troya Müzesi`ne ulaştı.
Türk Valsleri....
20 Eylül günü (bu akşam) Kilitbahir Kalesi`nin muhteşem atmosferinde dünyaca ünlü Türk keman virtüözü Cihat Aşkın ve Yaprak Sayar, Türk Valsleri ile unutulmaz bir gece yaşatacak. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Kilitbahir Kalesi`nin surlarının önüne kurulacak sahnede klasik müziğinin önde gelen sanatçıları ve senfoni orkestraları müzik ziyafeti sunacak. Bu kapsamda, Kilitbahir Kalesi`nin eşsiz atmosferinde, aslen Çanakkaleli olan uluslararası keman virtüözü Cihat Aşkın, "Türk Valsleri"ni seslendirecek. 20 Eylül saat 21.00`de gerçekleştirilecek ve ücretsiz olarak takip edilecek olan konserde Cihat Aşkın ve solist Yaprak Sayar`a, aynı zamanda Türk Valsleri`nin düzenlemelerini de yapan şef Oğuzhan Balcı yönetimindeki "Aşkın Ensemble" eşlik edecek. Konserde, "Gülnihal", "Samanyolu", "Fikrimin İnce Gülü", "Pervane", "Bekledim de Gelmedin", "İkinci Bahar", "Nazende Sevgilim" gibi herkesin severek dinlediği parçalar seslendirilecek. Cihat Aşkın, Türk Valsleri ile ilgili olarak, "İtalyan bir maestro`nun yönetimindeki bando, İstanbul`un meydanlarında çalarken ve güzel melodiler şehrin her tarafında yansımaya devam ederken bu duruma içten içe üzülen kıymetli Türk bestekârlarından Dede Efendi, cesaretle ortaya çıktı ve bir iddia ile `Bunu ben de yaparım` dedi ve bir çırpıda `Yine Bir Gülnihal` isimli valsi besteledi. Dünyayı kasıp kavuran Viyana valslerinin yanında "Yine Bir Gülnihal", naif ve romantik ilk Türk valsi olarak yerini aldı. Daha sonra diğer Türk bestekârlar da onu takip ettiler. Tıpkı diğer danslar gibi Türk valsleri de yeni toplumun içinde yer almaya başladı. Cumhuriyet devrinden sonra sayıları hızla artan balolarda söylenen ve çalınan valsler, Yeşilçam filmleri ile 20. yüzyıla doğru nostaljik melodileri bize aktardı" diye konuştu.
(Atilla Akın)
 
Paylaş