havadurum

Anadolu Kahramanları Projesi STK'lara tanıtıldı

895

 2018 yılı, Troya Antik Kenti’nin UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne girişinin 20’nci Yılı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Troya Yılı’ olarak ilan edildi. 2018 Troya Yılı kapsamında düzenlenen etkinliklerle, kentin turizm sektöründe etkin olması amaçlanıyor. Çanakkale Belediyesi, 2018 Troya Yılı kapsamında düzenlediği 55’inci Uluslar arası Troya Festivali’nin ardından ‘Troya Heykeli’ ile kenti süslemek istiyor. İskele Meydanına Heykeltraş Zeki Utkan tarafından yapılan heykel çalışması Kent Konseyi, Belediye Meclis Üyeleri ve Sivil Toplum Kuruluşları ve Muhtarlar ile Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri ve Sendika Binası’nda toplantı düzenlendi. Projede, Mustafa Kemal Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Hektor ve Homeros bir arada bulunuyor. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da katıldığı toplantıda sunum yapan Heykeltıraş Zeki Utkan, Mustafa Kemal Atatürk, Hektor ve Homeros Çanakkale’nin DNA’sını oluşturduğunu söyledi. 

 
“Çanakkale’nin DNA’sının başında Homeros gelir”
Heykeltıraş Zeki Utkan Çanakkale için Akdeniz’in kapısı tabirini uygun bulduğunu belirterek; “Ege Denizi’ne geçmişte Akdeniz deniliyordu, bütün dünya böyle kabul ediyordu.  Sadece Yunanlılar Ege Denizi derdi, bu politikalarında da etkili oldular. Oysaki Batı Medeniyetlerinin beşiği Çanakkale’dir. Çanakkale’nin DNA’sının başında Homeros gelir.  O ilk çağlarda Çanakkale’nin önemini anlamış, İlyada ile Çanakkale’yi destan olarak anlatmıştır.  Hektor Truva’nın kahramanıdır. ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri’ diyen Mustafa Kemal’dir Çanakkale. İşte Çanakkale’nin yapıtaşlarından yola çıkarak, DNA metaforunu kullandık ve bu kompozisyonu oluşturduk. Altın oran kurallarına göre çalışmamızı gerçekleştirdik. Görsellerden de anlaşıldığı gibi heykelimiz İskele Meydanı’nda yer alacak. Atatürk’ümüz Batı’ya bakacak. Her figür bir yönü temsil edecek. Hektor Doğu’ya bakacak. İki katlı sıfır bir havuzun üzerinde olacak. Sadece akan sular görünecek. Suyun üzerinde yükseliyormuş gibi olacak. Doğal görünümlü dayanıklı polyesterden yapılacak” dedi.  
 
“Mustafa Kemal, Hektor ve Homeros, bizim her zaman sloganımızdı”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, heykel kente artı bir değer katacağını söyleyerek; “Böylece hem heykeli gezmeye gelmek hem de önünde fotoğraf çektirmek soruna neden olmayacak ve trafiği aksatmayacak. Mustafa Kemal Atatürk, Hektor ve Homeros, Çanakkale’nin üç kahramanı olarak bizim her zaman sloganımızdı. Daha önce üniversitemizden bir hocamız bir heykel çalışması yaptı ama çok büyük oldu. Bu kompozisyonun yaratılması için araştırmalar yaptık. Şimdi ortaya çıktı. Henüz meclise sunmadık. Kent Konseyi ve Sivil Toplum Kuruluşlarının görüşlerini almak üzere buradayız Bu bir önerme değil bir çalışmanın sunulmasıdır.  Troia Yılı kapsamında bu çalışmayı gerçekleştirdik. Yer ve boyut konusunda sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Bu işin o meydana en uygun boyutta olacağını düşünüyorum.  Diğer önerileri de ciddiye alıyorum. Çağdaş heykel sanatı anlamında dünyadaki çağdaş heykelleri inceledik.  Çanakkale’nin bütün değerlerinin büstlerini Halk Bahçesi içerisinde sergileyebiliriz. Kordona bu büstleri yerleştirmek sıkıntılı olabilir. Özgürlük Parkındaki meydana da büstler koyabiliriz.  Çanakkale’de doğmuş olan bilim sanat ve felsefe insanlarının da tanıtımları için çalışmalar yapmalıyız.  Bunlar çok hızlı yapılacak işler.   Bu heykeli kentimizin girişine koyacağız. Toplantıdan sonra da fikirlerini bize bildirmek isteyenleri her zaman dinleriz” ifadelerini kullandı. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş