DOLAR 32.3415 %0.11
EURO 35.1155 %-0.18
G.ALTIN 2239.4607 %-0.18
BITCOIN 63539.3904 %-5.67
ETHERIUM 3255.0881 %-7.17
havadurum

Anayasa Paketine ve başkanlığa karşı; Çanakkale #AyağaKalk'tı…

2118

 Hem TBMM Anayasa Komisyonu’nda hem de TBMM Genel Kurulunda tartışmalara hatta kavgalara varan görüşmelerin yaşandığı, TBMM Genel Kurulunda ikinci tur oylamasının önceki gün başladığı anayasa görüşmelerine yurttaşlar da eylemleri de dahil oluyor. AKP’nin TBMM gündemine getirdiği, MHP’nin ‘tam destek’ verdiği 18 maddelik anayasa paketi ile ilgili yurttaşların büyük ilgi gösterdiği üç günlük eylem son buldu. “16’sında 16’da, 17’sinde 17’de ve 18’inci 18’de #AyağaKalkıyoruz” sloganıyla, Gezi Direnişi’nin sembol eylemlerinden olan “Duran Adam” eyleminden esinlenerek başlatılan ayağa kalkma eylemi önceki gün son buldu. Önceki gün, 18 Ocak’ta saat 18’de tüm Türkiye’de gerçekleştirilen eylem Çanakkale’de de karşılık buldu. Çanakkale’de yurttaşlar Demircioğlu Caddesi’nde ellerinde “Hayır” pankartları ile hazır bulunarak, TBMM’ye sunulan yeni anayasaya ve adına “başkanlık” veya “Cumhurbaşkanlığı sistemi” denilen yeni sisteme karşı olduklarını dile getirdiler. Yurttaşlar, güçlendirilmiş bir parlamenter sistemi; demokratik, laik, hukuk devleti konseptinin sağlandığı, “Kuvvetler Ayrılığı”nın uygulandığı bir parlamenter sistemi kabul ettiklerini dile getirdiler. 

Nisan ayında halk referandumuna çıkacak olan anayasa değişikliği için ayakta olanlar gazetemize konuştu. Ellerinde hayır yazılarıyla Demircioğlu Caddesi`nde sessiz eylemde bulunan yurttaşlar şunları söyledi;
 
Şerife Ergun: Tek adam yönetimine karşıyız. Laik demokratik hukuk devleti yok oluyor. Eğer evet oyu geçerse herkes susmuş olacak. Halkın susmaması için yeni anayasaya ve başkanlık sistemine hayır demek zorundayız. Laik demokratik sistemin gerçekleşmesi için parlamenter sistemin oturması gerekiyor. İnsanlar çocuklarının geleceğini düşünmek zorundalar. 
 
Mehmet Cengiz Işık: Tek adam diktatoryasına hayır, anayasal değişikliğe de hayır. Bizim böyle bir değişikliği kabul etmemiz mümkün değil.

Bengü İlke Çiçek: Üniversitelerde laik, bilimsel eğitim istiyoruz. Daha özgür bir ülke, daha özgür bir hayat hatta insanca bir yaşam istiyoruz. Bunun için de başkanlığa hayır diyoruz. 
(Atakan Alkış-Seçkin Sağlam)
Paylaş